Jelmer Sietzema
Bedrijfskundig adviseur
088 2532316 | jsietzema@alfa.nl
8 december 2020 | Door: Jelmer Sietzema
De EU heeft de lijnen uitgezet om in 2050 klimaatneutraal te zijn. Nederland heeft er daarnaast nog een uitdaging op het gebied van stikstofuitstoot bij. Elke economische sector zal hier zijn verantwoordelijkheid in moeten pakken. Dit betekent dat je als melkveehouder niet weg kunt kijken; ook de melkveehouderij moet in beweging komen ten behoeve van klimaat en milieu. Al was het maar vanwege het veiligstellen van de ‘license to produce’. Extensiveren lijkt de oplossingsroute, maar hoe pak je dat goed aan?
Als ultieme oplossing voor bovengenoemde problematiek wordt vanuit de politiek, maatschappij en de zuivelketen zelf op extensivering aangestuurd. Verlaging van de CO2-footprint door vermindering van het gebruik van hulpstoffen (krachtvoer, kunstmest) en minder dieren per hectare te houden, lijken de routes om in de richting van de doelen te komen.
Wat zijn nu de gevolgen van extensivering via deze twee sporen? Om dit in beeld te krijgen, is een voorbeeldbedrijf doorgerekend. Dit bedrijf heeft 1.000.000 kg melk op 50 ha grond en komt nu uit op 20.000 kg melk per ha. Het bedrijf kan extensiveren naar 15.000 kg melk per ha, door de melkproductie te verkleinen met 250.000 kg melk (scenario 1). Een andere route om op een intensiteit van 15.000 kg melk per ha uit te komen, is het aantrekken van 16,5 ha extra grond (scenario 2). In onderstaande tabel is de impact van beide maatregelen uitgewerkt.
NB. Bij scenario 1 is de opbrengst van de verkoop van de overtollige fosfaatrechten afgelost bij de bank, nádat er met de fiscus is afgerekend over de boekwinst. In scenario 2 wordt berekend welke marge er beschikbaar is om grond te financieren.
Klik op de afbeelding voor een volledige weergave.
Wil jij werken aan een toekomstbestendig melkveebedrijf? De bedrijfskundigen van Alfa staan met beide benen in de praktijk en zijn graag je sparringpartner.