Banner

Schenkingen: bezint eer ge begint

2 september 2024 | Door:  Kees Lemmens

De avonden beginnen nu langzaamaan steeds eerder donker te worden. Nog even en het is Kerst. Natuurlijk weet ik ook wel dat dat nog een kleine vier maanden duurt, maar neem van mij aan, voor je het weet, is het zover. Ouders en kinderen zitten dan weer met zijn allen aan het kerstdiner waarbij er diverse cadeaus worden gegeven. Een cadeau in de vorm van een schenking kan er daar één van zijn.

Fiscale voordelen van schenkingen in 2024

Bij een schenking (gift) is het zo, dat de schenker verarmt, degene die geschonken krijgt verrijkt en beiden zich daar bewust van zijn. Wordt er voldaan aan dit criterium, dan zal de Belastingdienst ook geïnteresseerd vanaf een afstand meekijken. Schenkingen die in 2024 worden gedaan door ouders aan kinderen en die maximaal 6.633  euro (per kind) bedragen, zijn vrijgesteld van schenkbelasting. Bij velen is het schenken van deze zogenoemde jaarlijkse vrijstelling bekend.

Schenkingen boven dit bedrag zijn dit jaar tot een aanvullende schenking van 152.368 euro belast met 10 procent schenkbelasting. Alle schenkingen daar weer boven zijn belast met 20 procent schenkbelasting. Het kan - afhankelijk van het totale vermogen - interessant zijn om ook schenkingen te doen die in de ‘eerste’ schijf vallen. Ook dit mag ieder jaar. Het valt mij de laatste tijd op dat men zich van ‘het jaarlijks gebruik maken van het lage tarief’ helemaal niet bewust is. Dat is zonde, want door jaarlijks gebruik te maken van schenkingen die met 10 procent schenkbelasting verschuldigd zijn, kan het zo zijn dat een groot deel van het vermogen jaarlijks over gaat tegen het lage tarief van de schenkbelasting (én het bedrag van de jaarlijkse vrijstelling) in plaats van 20 procent erfbelasting bij overlijden. Op deze manier kan een aanzienlijk bedrag aan erfbelasting worden bespaard. Daarnaast kunnen de waardestijgingen die met de schenkingen behaald worden ook direct onbelast bij de kinderen terecht komen.

Ongelijke schenkingen

Zoals ik hiervoor aangaf kenmerken de woorden ‘verarming’ ‘verrijking’ en ‘bewust zijn daarvan’ een schenking. Een schenking kan eerder voorkomen dan gedacht. Onlangs waren een vader en zoon bij mij. Naast de zoon is er ook nog een dochter. Zoon heeft door de jaren heen meer geld geschonken gekregen van vader dan dochter. Zoon had vroeger op de boerderij meegewerkt en dochter niet. Vader vond dat de gelden die zoon kreeg een soort van aanvullend loon voor hem waren geweest. Helaas pakt dit fiscaal niet zo uit. En misschien nog belangrijker, juridisch ook niet. Zoon heeft door de jaren heen meer geschonken gekregen dan dochter. Als vader overlijdt kan dit (onbedoeld) tot problemen leiden tussen zoon en dochter. Dochter kan zich dan beroepen op haar zogenoemde legitieme portie. Zij krijgt dan de helft van haar wettelijk erfdeel én bepaalde in het verleden gedane schenkingen (waarbij rekening wordt gehouden met door haar ontvangen schenkingen). Dat kan ertoe leiden dat zoon nog een deel uit zijn eigen vermogen aan dochter moet betalen. Hier heeft vader nooit bij stil gestaan, maar dit is wel een risico van de ongelijke schenkingen.

Laat je goed adviseren

Dit is gelukkig wel te repareren, maar alleen als hier tijdig wat voor geregeld wordt bij de schenkingen en/of het testament. Laat je bij schenkingen daarom goed adviseren. En leg de voorwaarden ter voorkoming van misverstanden achteraf, altijd schriftelijk vast. Zeker als er sprake is van ongelijke vermogensoverdrachten bij leven aan de kinderen.

Neem gerust contact met mij op voor vragen of advies via klemmens@alfa.nl of 088-2531330.

Kees Lemmens

Kees Lemmens

Fiscaal adviseur

088 2531330 | klemmens@alfa.nl


Meer over Kees