Banner

Nog steeds onzekerheid grondgebondenheid

30 mei 2017 | Door:  Jeroen van den Hengel

Ondanks een herhaaldelijke toezegging door staatssecretaris Van Dam verkeren grondgebonden bedrijven nog steeds in onzekerheid over een mogelijke korting op de fosfaatrechten. Gegevens over de grondgebondenheid worden bij een bedrijfsovername tussen 2 juli 2015 en 1 januari 2018 vooralsnog niet overgenomen in de registratie van RVO.nl. Het is wachten op een oplossing.

Vanaf augustus 2016 is het voor melkveehouders mogelijk om de gegevens te controleren die van belang zijn voor de vaststelling van de fosfaatrechten in 2018. In de zienswijze kan worden aangegeven dat een bedrijf na 2 juli 2015 is overgenomen. De RVO weigert tot op heden de grondgegevens over te zetten naar het nieuwe bedrijf. Dit is ook het geval wanneer sprake is van een overname van het ouderlijk bedrijf door een jonge landbouwer.

Afroming fosfaatrechten

De Wet fosfaatrechten bevat een artikel op basis waarvan de fosfaatrechten generiek worden afgeroomd. Bij de korting in 2018, naar verwachting tussen 4 en 8 procent, wordt rekening gehouden met de mate van grondgebondenheid van een bedrijf in 2015. Extensieve, grondgebonden bedrijven zullen niet, of in mindere mate, te maken krijgen met deze generieke afroming. Deze bedrijven, die de fosfaatproductie van hun melkvee op eigen landbouwgrond kunnen plaatsen, hebben immers niet bijgedragen aan het fosfaatoverschot.

Motie

Dit voorjaar is een motie aangenomen, waarin de staatssecretaris is verzocht om bedrijven tegemoet te komen die na 2 juli 2015 een grondgebonden bedrijf hebben overgenomen. Van Dam heeft vervolgens aangegeven dat hij bereid is een oplossing te vinden voor bedrijven, waarvan sinds 2015 de rechtspersoon is gewijzigd, maar die verder eigenlijk identiek zijn gebleven. Zij zouden gewoon als grondgebonden bestempeld moeten worden. Ondanks een herhaaldelijke toezegging om de Kamer hierover op korte termijn te informeren, is er nog steeds geen duidelijkheid.

Fosfaatreductieregeling 2017

In de fosfaatreductieregeling van 2017 is deze problematiek niet aan de orde. In de reductieregeling wordt bij een bedrijfsovername na 2 juli 2015 het referentieaantal overgedragen. Bij de vaststelling van het referentieaantal wordt gekort met 4%, tenzij het bedrijf grondgebonden is. Er is dus al rekening mee gehouden of een bedrijf grondgebonden is. In geval van een gehele bedrijfsovername, bijvoorbeeld een overdracht van vader op zoon of een rechtsvormwijziging, gaat het referentieaantal van het overgenomen bedrijf dan ook in zijn geheel over. Mocht onverhoopt de status van de grondgebondenheid in de portal van ZuivelNL onjuist zijn, dan kunt u dit via bezwaar aanvechten.

Hoe nu verder?

Het probleem omtrent de grondgebondenheid speelt dus vooral volgend jaar, bij de vaststelling van de fosfaatrechten in 2018. De verwachting is dat Van Dam nog met een oplossing komt voor bedrijven die een grondgebonden bedrijf hebben overgenomen. Ons advies is om nogmaals naar RVO te reageren op de servicemelding ‘Controle gegevens fosfaatrechten’. In je reactie geef je aan dat je het niet eens bent met het standpunt dat de grondoppervlakte van bedrijfsovernames niet wordt meegenomen in de berekening van de fosfaatrechten. Als de staatssecretaris de bedrijven tegemoet komt, zullen de grondgegevens alsnog gebruikt worden bij het vaststellen van de fosfaatrechten en zal de generieke afroming achterwege blijven. Zo niet, dan resteert een bezwaarprocedure.

Vragen? Met 31 vestigingen is Alfa overal dichtbij.

Jeroen van den Hengel

Jeroen van den Hengel

Bedrijfskundig adviseur

088 2531018 | jvdhengel@alfa.nl


Meer over Jeroen