Banner

Wat je moet weten over ANBI’s en andere organisaties zonder winststreven (deel 3)

19 november 2024 | Door:  Martin van den Brink

Dit derde artikel over ANBI’s gaat in op giften en schenkingen aan stichtingen, inclusief de fiscale voordelen voor donateurs. Ook bespreek ik hoe vrijwilligers binnen stichtingen passend beloond kunnen worden, bijvoorbeeld met belastingvrije vergoedingen. Lees hier meer over praktische tips en regelgeving rondom ANBI’s en vrijwilligerswerk. Deel 1 en Deel 2 vind je hier terug.

Belastingaftrek voor giften aan een stichting

Je gift aan een stichting is alleen aftrekbaar van de inkomstenbelasting en/of vennootschapsbelasting als deze gift gedaan wordt aan een ANBI of een SBBI.

ANBI’s en SBBI’s

Naast ANBI’s zijn er ook Sociaal Belang Behartigende Instellingen (SBBI’s). Deze organisaties richten zich specifiek op het behartigen van de belangen van hun leden of een kleine doelgroep en hebben daarnaast een maatschappelijke waarde. Een organisatie wordt beschouwd als een SBBI wanneer haar activiteiten bijdragen aan de individuele ontwikkeling van leden, de samenhang van de samenleving bevorderen of bijdragen aan een gezondere samenleving. Voorbeelden van SBBI’s zijn een zangkoor, een dansgroep, een muziekvereniging, een sportclub, een buurtvereniging, een kinderboerderij, een ouderenvereniging of een amateurtoneelvereniging.

Ook voor SBBI’s geldt een vrijstelling voor de erf- en schenkbelasting. De SBBI moet echter aangifte doen om deze vrijstelling aan te vragen, waarbij de Belastingdienst beoordeelt of er inderdaad sprake is van een SBBI. De voorwaarden hiervoor zijn je hier te vinden.

Naast SBBI’s zijn er ook Steunstichtingen SBBI’s, die specifiek opgericht zijn om geld in te zamelen voor een jubileum van een SBBI op het gebied van sport en muziek. Zo’n steunstichting kan maximaal één kalenderjaar als steunstichting fungeren.

In tegenstelling tot ANBI’s bestaat er geen openbaar register van SBBI’s, maar wel een beperkte lijst van steunstichtingen SBBI’s, die hier te raadplegen is.

Doneer je aan een vereniging die geen ANBI of SBBI is? Dan is de gift alleen aftrekbaar als het een periodieke gift betreft.

Tip 8: Werk met periodieke giften

Let op: niet alle giften aan goede doelen en verenigingen zijn aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Dit wordt verduidelijkt in de onderstaande tabel:

Een gift is een periodieke gift als deze aan de volgende voorwaarden voldoet:

Het voordeel van een periodieke gift is dat je geen drempelbedrag hebt voor de giftenaftrek. Doneer je bijvoorbeeld vijf jaar lang 50 euro als periodieke gift aan een ANBI, dan is dit hele bedrag volledig aftrekbaar en ontvang je ongeveer 37 procent belasting terug.

Ook een periodieke gift aan een vereniging is aftrekbaar als deze aan de volgende voorwaarden voldoet:

Conclusie: Wil je een goed doel jarenlang steunen? Maak er dan een periodieke gift van, dan heb je geen last van een drempel. Ben je penningmeester van een goed doel? Breng de mogelijkheid van een periodieke gift expliciet onder de aandacht van jullie donateurs. Hierdoor ben je verzekerd van minimaal 5 jaar vaste inkomsten aan donaties.

Giftenaftrek in de Vennootschapsbelasting

Bedrijven waarvan de winst belast wordt met vennootschapsbelasting, zoals bv’s, kunnen giften aan een ANBI of aan een steunstichting SBBI momenteel in mindering brengen op de winst tot een bedrag van 100.000 euro. De aftrek bedraagt echter niet meer dan 50% van de winst. Ook voor 2025 blijft de giftenaftrek behouden door een aangenomen amendement op 14 november 2024. Oorspronkelijk was opgenomen in het belastingplan 2025 dat deze giftenaftrek zou verdwijnen.

Tip 9

Doe je als bedrijf een gift aan een culturele instelling, dan mag je de aftrek van de gift in de aangifte vennootschapsbelasting verhogen met 50 procent met een maximum van € 2.500. Hier vind je wat voorbeelden.

Tip 10: Bepaal een beleid voor je vrijwilligers

Verdiep je als bestuurder van een stichting in de regels rond vrijwilligersvergoedingen. Informeer de vrijwilligers over de (on)mogelijkheden voor het ontvangen van een onkosten- en/of vrijwilligersvergoeding. Er zijn verschillende websites waar je meer informatie kunt krijgen over vrijwilligerswerk, zoals de sites van de RijksoverheidVrijwilligerswerk , Goededoelen.nl en  NLvoorelkaar

Alfa helpt

Ben je bestuurslid bij een stichting. vrijwilligers of doneer je regelmatig aan goede doelen? Beoordeel dan of één van de bovenstaande tips voor jou relevant zijn. Je Alfa-accountant helpt je hier graag bij.

Martin van den Brink

Martin van den Brink

Senior klantbeheerder

088 2531803 | mvdbrink@alfa.nl


Meer over Martin