Bedrijfsovername stappenplan: Een bedrijf overnemen in 10 stappen

17 juli 2023 | Door:  Frank van Ee

Stap 1: Ondertekening geheimhoudingsverklaring 

Voordat partijen kennis met elkaar maken, tekenen zij normaliter een geheimhoudingsverklaring. Hierin verklaren zij dat de uitgewisselde informatie geheim wordt gehouden. Zonder toestemming van de andere partij mag niet over de overname worden gesproken met personen die niet bij het overnameproces betrokken zijn.

Stap 2: Kennismaking verkopende en kopende partij

Na stap 1 maken de verkoper en de (aspirant-) koper kennis met elkaar (doorgaans op neutraal terrein). Tijdens dit gesprek proberen beide partijen uit te vinden of er voldoende basis is om samen het overnameproces verder in te gaan.

Stap 3:  Informatie-uitwisseling: informatie- of verkoopmemorandum

Is de uitkomst van stap 2 positief, dan kan er onderling informatie worden uitgewisseld in de vorm van een informatie- of verkoopmemorandum. Dit structureert de informatievoorziening richting (aspirant-)koper en de verkoper kan zo duidelijk maken wat hij belangrijk vindt en terug wil zien in een eventuele bieding.

Stap 4:   Waardebepaling bedrijf en bieding

Nadat de (aspirant-)koper de noodzakelijke informatie van de verkoper heeft ontvangen, wordt de waarde van het over te nemen bedrijf bepaald en wordt een indicatieve – niet- bindende – bieding voorbereid. Lees hier hoe je de waarde van je bedrijf kunt verhogen.  Alfa Consultants heeft specialisten op het gebied van waardebepaling in dienst, die je op dit vlak kunnen begeleiden en adviseren. 

Stap 5:  Onderhandelen over verkoop

Als de indicatieve niet-bindende bieding de verkoper voldoende aanknopingspunten biedt om het proces te vervolgen, starten de onderhandelingen.

Stap 6:  Opstellen en tekenen intentieovereenkomst (intentieverklaring) bedrijfsovername

Als partijen op hoofdlijnen tot overeenstemming zijn gekomen, worden deze hoofdlijnen vastgelegd in een intentieovereenkomst. Daarbij neemt de (aspirant-)koper vrijwel altijd het voorbehoud  van financiering en een boekenonderzoek op.  De intentieovereenkomst bevat ook een agenda voor het vervolg van het proces.

Stap 7: Financiering voor bedrijfsovername regelen 

Zodra partijen op hoofdlijnen tot overeenstemming zijn gekomen, kan de (aspirant-)koper de financiering gaan invullen. Een overname wordt vaak gefinancierd met een combinatie van eigen middelen van de (aspirant-)koper, een deel van de verkoper en een aanvullende bankfinanciering.

Stap 8:  Due diligence onderzoek

Het regelen van de financiering loopt vaak parallel met het boekenonderzoek door de (aspirant-)koper. Dit is bedoeld om te verifiëren  of de informatie die de verkoper beschikbaar stelt juist is.

Stap 9: Opstellen en tekenen koopovereenkomst bedrijf

Na afronding van het boekenonderzoek wordt de koopovereenkomst opgemaakt. Hierin wordt de transactie in detail beschreven.

Stap 10: Overdracht - closing

Nadat de koopovereenkomst getekend is en de financiering rond is, kan de onderneming worden overgedragen en vindt gelijktijdig de betaling van de koopsom plaats.

Bedrijfsovername advies en begeleiding

Zoek jij een koper voor jouw onderneming of wil je een bedrijf overnemen? Wij begeleiden ondernemers daarbij van A tot Z. Veelal begint dat met een gedegen waardebepaling van jouw bedrijf, want weet jij eigenlijk wel wat jouw bedrijf waard is? Maar ook voor het voeren van de onderhandelingen, juridisch begeleiding en de financiering van een bedrijfsovername kun je bij ons terecht. Daarnaast begeleiden wij due diligence onderzoeken en recovery trajecten. Dichtbij een nieuwe fase? Wij helpen je graag!

Meer weten over het kopen of verkopen van een bedrijf of over fusies en overnames? Neem dan contact op met Wilco Dokman van Alfa Consultants via telefoonnummer 088 2533223 of stuur een e-mail naar wdokman@alfa.nl.

Wil jij juist je bedrijf verkopen? Download het whitepaper!

Bekijk ons whitepaper met 10 stappen om je bedrijf verkoopklaar te maken!