Patricia ter Haar
Stafadviseur Vaktechniek en Compliance
088 2531522 | pterhaar@alfa.nl
4 april 2024 | Door: Patricia ter Haar
Tal van Nederlanders vieren hun vakantie vanaf de camping. Als van een gezin een van de ouders vanaf de camping naar het werk rijdt, is het de vraag of dit aangemerkt kan worden als woon-werkverkeer. Ook is het de vraag of dan een belastingvrije reiskostenvergoeding mogelijk is? De belastingdienst heeft hier recent een standpunt over gepubliceerd.
In 2024 is voor zakelijke ritten een onbelaste reiskostenvergoeding mogelijk van € 0,23 per kilometer. Die vergoeding geldt ook voor het woon-werkverkeer. De Belastingdienst heeft voor een tweetal situaties aangegeven wanneer ritten vanaf de camping naar het werk als woon-werkverkeer kunnen worden aangemerkt.
In de eerste situatie gaat het om een werknemer waarvan het gezin de hele week op de camping verblijft. De werknemer zelf heeft geen vakantie en blijft doordeweeks gewoon thuis. Maar hij wil natuurlijk wel de weekends bij zijn gezin op de camping door brengen. De Belastingdienst geeft hierover aan dat de rit op vrijdagmiddag vanaf het werk naar de camping en op maandagmorgen vanaf de camping naar het werk, niet aangemerkt kunnen worden als woon-werkverkeer. Een belastingvrije reiskostenvergoeding voor die ritten is dus niet mogelijk.
Ook wordt ingegaan op de situatie dat een werknemer enkele maanden op de camping staat en gedurende die periode dagelijks vanaf de camping op en neer naar het werk rijdt. De Belastingdienst geeft aan van mening te zijn dat de camping dan gezien kan worden als verblijfplaats. Dit betekent dat de ritten tussen werk en camping in beginsel aangemerkt kunnen worden als woon-werkverkeer en er dus dan wel een belastingvrije reiskostenvergoeding mogelijk is.
De Belastingdienst geeft ook aan dat altijd de redelijkheid in acht moet worden genomen. Met name als een werknemer om privéredenen een woon- of verblijfplaats betrekt die veel verder van het werk is gelegen, is het discutabel of die situatie nog redelijk is om een belastingvrije vergoeding voor woon-werkverkeer te verstrekken. De inspecteur mag altijd beoordelen wat in de betreffende situatie redelijk is en of een onbelaste reiskostenvergoeding mogelijk is.
Aangegeven wordt ook dat altijd uitzonderingen mogelijk zijn. Zo kan een rit van de camping naar het werk ook als zakelijk worden aangemerkt als de rit bijvoorbeeld plaatsvindt naar aanleiding van een verzoek van de werkgever.
Heb je vragen over reiskostenvergoeding? Benader dan jouw contactpersoon bij Alfa Salaris en Personeel. Hij of zij helpt je graag!