Banner

Waarom is een geheimhoudingsovereenkomst bij fusies en overnames belangrijk?

17 juli 2023 | Door:  Myrthe de Kleine

In de zakelijke wereld is vertrouwelijkheid een waardevolle eigenschap. En al helemaal bij het aan- of verkopen van een onderneming of het aangaan van een samenwerking. Bedrijfsgevoelige informatie delen kan grote risico’s met zich meebrengen. Je wilt voorkomen dat informatie wordt doorgegeven aan anderen of dat de ander de informatie voor zijn eigen onderneming gaat gebruiken. Dit kun je voorkomen door een geheimhoudingsovereenkomst aan te gaan met de persoon of de onderneming waarmee je informatie deelt. In dit artikel lees je wat een geheimhoudingsovereenkomst precies inhoudt en wat het belang daarvan is bij fusies en overnames.

Wat is een geheimhoudingsovereenkomst?

Een geheimhoudingsovereenkomst wordt ook wel non-disclosure agreement of NDA genoemd. Het is een juridisch document dat de vertrouwelijkheid van informatie waarborgt en de partijen bindt aan geheimhouding. In deze contractuele overeenkomst komen partijen overeen om alle vertrouwelijke informatie die ze ontvangen tijdens de onderhandelingen of due diligence-processen geheim te houden.

Voorbeelden zijn bedrijfsgeheimen, financiële gegevens, klantenlijsten, intellectuele eigendommen en andere waardevolle informatie die een concurrentievoordeel kunnen opleveren als deze gegevens openbaar zouden worden. Gevoelige informatie delen is bij fusies en overnames onvermijdelijk. Het sluiten van een geheimhoudingsovereenkomst is daarom van cruciaal belang.

Een geheimhoudingsovereenkomst bevat veelal deze bepalingen:

Ook bevat de overeenkomst vaak een sanctie als de geheimhoudingsplicht wordt geschonden (zoals een vooraf vastgestelde boete).

Voordelen geheimhoudingsovereenkomst bij fusies en overnames

Ben je als ondernemer betrokken bij een fusie of een overname? Dan biedt een geheimhoudingsovereenkomst meerdere voordelen.

Bescherming van bedrijfsgeheimen

Fusies en overnames gaan veelal gepaard met het delen van bedrijfsgevoelige informatie. Een geheimhoudingsovereenkomst kan ervoor zorgen dat deze gevoelige informatie niet in verkeerde handen valt en beschermt zo de concurrentiepositie van je onderneming.

Juridische bescherming

Een geheimhoudingsovereenkomst biedt juridische bescherming bij een inbreuk op de vertrouwelijkheid. Het biedt partijen de mogelijkheid om schadevergoeding en/of een vooraf vastgestelde boete te eisen en om eventueel andere passende rechtsmiddelen te zoeken.

Vertrouwen

Het ondertekenen van een geheimhoudingsovereenkomst toont aan dat beide partijen serieus zijn over de transactie en bereid zijn om vertrouwelijke informatie te delen. Dit bevordert het vertrouwen en de samenwerking tussen de partijen tijdens het onderhandelingsproces.

Conclusie

Sta je voor een fusie of een overname, dan is het van belang om de juiste geheimhoudingsovereenkomst op te stellen en te implementeren. Het is óók belangrijk dat die overeenkomst zorgvuldig wordt opgesteld. Zo zorg je ervoor dat relevante informatie wordt gedekt en de belangen van de betrokkenen worden beschermd.

Naast de geheimhoudingsovereenkomst zijn de intentieovereenkomst (LOI) en de koopovereenkomst andere essentiële juridische overeenkomsten bij een fusie of overname. Laat je dus tijdig adviseren door het juridisch team van Alfa Consultants. Neem vroegtijdig contact op met Lotte Beelen, Mohamed Loukili, Ramy Al-Mishal of Myrthe de Kleine.

Myrthe de Kleine

Myrthe de Kleine

Juridisch Adviseur

088 2533272 | mdekleine@alfa.nl


Meer over Myrthe