Banner

Een winkelruimte huren: belangrijke aandachtspunten voor een succesvolle huurovereenkomst in de retail

26 augustus 2024 | Door:  Gina van den Hoeven

Het huren van een winkelruimte is een van de meest cruciale stappen die je als retailer kunt zetten. Het gaat vaak om langdurige contracten die niet alleen grote financiële verplichtingen met zich meebrengen, maar ook bepalend zijn voor de toekomst van je bedrijf.

Waar moet je als retailer op letten om juridische valkuilen te vermijden en een solide huurovereenkomst te sluiten, vooral gezien de toenemende leegstand in de winkelstraten en de oplopende huurprijzen? Dit artikel behandelt de belangrijkste aandachtspunten, zodat je met vertrouwen de ideale winkelruimte kunt vinden en huren.

De duur

Als je een winkelruimte huurt heeft de huurovereenkomst een duur van vijf jaar. Na deze periode wordt de overeenkomst, behoudens opzegging, automatisch verlengd met nog eens vijf jaar. Na tien jaar wordt het contract voor onbepaalde tijd voortgezet. Als huurder ben je in principe dus verzekerd van een lange huurperiode. 

De opzegging

Zonder toestemming van de verhuurder kan je als huurder de overeenkomst niet zomaar tussentijds beëindigen. In principe moet je de volledige looptijd van de huidige huurperiode uitzitten.

Opzegtermijn

Na afloop van de eerste vijf jaar of de tweede vijf jaar van de huurovereenkomst eindigt het contract niet automatisch. De huur moet worden opgezegd, waarbij zowel de verhuurder als de huurder een opzegtermijn van één jaar in acht moeten nemen. Dit betekent dat er minimaal één jaar voor het verstrijken van de vijf- of tienjaarstermijn opgezegd moet worden.

Wijze van opzegging

De opzegging dient schriftelijk te gebeuren, via een aangetekende brief of een deurwaardersexploot. Een deurwaardersexploot is een officieel document dat door een deurwaarder wordt opgesteld en uitgereikt. Indien de verhuurder opzegt, moet de reden van de opzegging worden vermeld.

Wanneer je als huurder correct hebt opgezegd, eindigt de huurovereenkomst. Voor de verhuurder ligt dit anders. Als de huurder niet expliciet akkoord gaat met de opzegging, moet de verhuurder naar de rechter stappen. De rechter zal dan beslissen of de huurovereenkomst eindigt en per welke datum de winkelruimte moet worden ontruimd.

Nieuwe eigenaar/verhuurder

Het principe "koop breekt geen huur" verzekert de huurder dat de nieuwe eigenaar de huurrechten moet respecteren alsof er geen verandering heeft plaatsgevonden. Echter, de nieuwe verhuurder kan andere plannen hebben voor de winkelruimte en mogelijk overwegen de huur op te zeggen tegen het einde van de huurperiode om de ruimte te herontwikkelen.

De huurprijs(bescherming)

Bij de verhuur van een winkelruimte is er geen wettelijk maximum voor de huurprijs. Als huurder word je wel beschermd, doordat in de tussentijd de huurprijs niet mag worden verhoogd door de verhuurder. Tenzij dit in de huurovereenkomst staat.

In de meeste huurovereenkomsten is opgenomen dat de huurprijs jaarlijks wordt aangepast aan de inflatie, ook wel de huurindexering genoemd. Huurder en verhuurder hebben na vijf jaar of bij een contract voor onbepaalde tijd elke vijf jaar, het recht op een herziening van de huurprijs te eisen.

Wat kan Alfa voor je betekenen?

Het huren van een winkelruimte vereist nauwkeurige juridische aandacht. Wil je zeker zijn van een waterdichte huurovereenkomst en succesvol ondernemerschap, neem dan gerust contact met mij op!

Gina van den  Hoeven

Gina van den Hoeven

Juridisch adviseur

0882532906 | gvdhoeven@alfa.nl


Meer over Gina