Banner

Geplande veranderingen in het GLB kunnen behoorlijke impact hebben

22 oktober 2024 | Door:  Linda Koersen

In 2025 komen er veranderingen in het Gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB). Dat maakte landbouwminister Femke Wiersma bekend in een kamerbrief. De wijzigingen brengen de nodige gevolgen met zich mee. We zetten ze in dit artikel op een rij.

De wijzigingen gelden voor de eco-regeling, de conditionaliteiten (GLMC’s) en het aanvraagproces. Publicatie in de Staatscourant moet nog plaatsvinden.

Eco-regeling

Uitbreiding eco-activiteiten
Er komen twee nieuwe eco-activiteiten bij, namelijk ‘Voedselbos’ en ‘Tagetes (afrikaantjes) als aaltjesbestrijding’. De eco-activiteit ‘Vroeg ras rooigewas (uiterlijk 31 oktober)’ vervalt per 2025.

Aanpassing punten en waardesysteem
Er komt mogelijk een aantal veranderingen in de punten en waarden van de eco-activiteiten. In onderstaande tabel staan de wijzingen ten opzichte van 2024. De voorwaarden voor het behalen van punten en de drempelwaarde blijven hetzelfde.

Conditionaliteiten

GLMC 2 - Extra bescherming van veenweidegebieden
Het peilbesluit kustvlakteveen wordt uitgebreid naar alle veengronden. Blijvend grasland op veengronden moet blijvend grasland blijven. Wat nu al bouwland is, mag bouwland blijven.

Als deze maatregelen doorgevoerd worden brengt dit de nodige gevolgen met zich mee. Zo loop je als akkerbouwer of melkveehouder tegen de beperking aan dat er minder areaal beschikbaar is voor de rotatie van akkerbouwgewassen, zoals snijmais en aardappels. Er is immers geen mogelijkheid meer om blijvend grasland te scheuren voor akkerbouwmatige gewassen.

Het is als akkerbouwers en melkveehouders raadzaam om de percelen tijdelijk grasland overzichtelijk te krijgen. Op deze percelen zit immers nog de mogelijkheid om deze akkerbouwmatig te gebruiken. Dit geeft je de mogelijke flexibiliteit in je bouwplan en bedrijfsvoering. Een perceel grasland wordt als blijvend grasland gezien als deze tenminste vijf jaar niet in de vruchtwisseling van je bedrijf is opgenomen. Het 6e jaar wordt het automatisch blijvend grasland.

GLMC 4 en 10 - Chemische bestrijding op bufferstroken mogelijk
Er komt ruimte voor chemische bestrijding van Wilde haver, Knolcyperus en invasieve exoten op bufferstroken. Een van de voorwaarden is dat er geen geschikt alternatief is voor chemische bestrijding.

GLMC 8 - 4 procent bouwland
Vanaf 1 januari 2025 hoef je niet meer 4 procent van je bouwland niet-productief te laten. De verplichting voor niet-productief areaal komt voort uit GLMC 8a. De minister is voornemens om deze verplichting te laten vervallen.

Veranderingen aanvraag

Vanaf 2025 hoef je geen aanmelding meer te doen voor GLB-subsidies. Je doet de aanvraag van 1 maart tot en met 15 mei 2025 in de Gecombineerde opgave. Na 15 mei kun je geen nieuwe percelen of eco-activiteiten meer toevoegen. Wijzigingen in je bedrijfssituatie geef je door tot en met 15 oktober 2025. De laatst verstuurde Gecombineerde opgave telt als je aanvraag.

In 2024 doe je nog wel de definitieve aanvraag, vanaf 15 oktober tot en met 2 december 2024. In de tijdlijn hieronder zie je per jaar wat je moet doen voor de GLB-subsidies.

Advies over jouw situatie

Om voor jouw bedrijf een duurzaam verdienmodel veilig te stellen, zul jij als ondernemer zelf aan het stuur willen blijven staan. Alfa staat je graag terzijde in het verkennen en uitvoeren van de mogelijkheden in jouw situatie, hoe die er ook uitziet. Onze specialisten staan via het dichtstbijzijnde kantoor voor je klaar.

Linda Koersen

Linda Koersen

Bedrijfskundig adviseur

088 2533160 | lkoersen@alfa.nl


Meer over Linda