Financiële planning, het onderwerp dat ondernemers het liefst voor zich uitschuiven
23 maart 2023 | Door: Berry Kramer
“Heb je enig idee wat je nu per jaar kwijt bent aan privé-uitgaven?” Het is mijn standaardvraag bij gesprekken met klanten over financiële planning. Ja, dat idee hebben ze altijd wel. “Ergens tussen de zus- en zoveel?”, zegt het ondernemersechtpaar tegenover mij met een vragende blik. Het bedrag komt mij laag voor, maar ik laat nog niets merken. We gaan rekenen, rekenen en nog eens rekenen. En? De werkelijke uitgaven zijn meer dan het dubbele. De vragende blik is er een van verbazing geworden. En ik heb het echtpaar meteen waar ik zijn wil: bij de bewustwording over hun financiële situatie, voor nu en later. In veel situaties blijkt dat als er iets is geregeld, dit niet afdoende is in de huidige tijden van inflatie. Met een Persoonlijk Financieel Overzicht (PFO) krijg je duidelijk inzicht in deze situaties.
Financiële situatie voor later
Financiële planning is werk waar ik veel voldoening uithaal. De voldoening dat een ondernemer er gerust op kan zijn dat hij het later ook goed heeft. Tegelijkertijd merk ik dat de gemiddelde ondernemer zich er amper tijd voor gunt, om eens na te denken over de financiële situatie voor later. Maar ook of je als ondernemer wel iets geregeld hebt als er wat met je gezondheid gebeurt en daardoor arbeidsongeschikt raakt of zelfs komt te overlijden. Vaak is er een zakelijke trigger voor nodig. Bijvoorbeeld omdat je benaderd wordt om je bedrijf te verkopen. Omdat bedrijfsoverdracht iets is waar je aan gaat denken. Of omdat je op een dag denkt: het is leuk geweest, ik wil eerder stoppen met werken. Prima redenen om dan met Alfa te bellen voor een goed gesprek. Maar eigenlijk zou elke ondernemer er zich druk om moeten maken. Of in ieder geval: zich ervan bewust moeten zijn wat hij nu uitgeeft en wat hij later nodig heeft.
Korte of lange termijn doelen
Toegegeven, er zijn leukere dingen te bedenken dan nadenken over je pensioen. Welke financiële buffer heb je straks nodig? Welke acties neem je op korte of lange termijn om wensen en doelen te realiseren? Geen vragen die je een-twee-drie beantwoordt. Wij doen het bij Alfa dagelijks voor klanten, zo’n PFO maken. Die letters staan voor Persoonlijk Financieel Overzicht. Een prachtinstrument. Het PFO laat je gedetailleerd zien hoe je financiële toekomst zich ontwikkelt. Natuurlijk in cijfertjes, maar ook grafisch, in één oogopslag.
Grip op financiële risico's
Natuurlijk is dat overzicht een momentopname. Niks zo onvoorspelbaar als een mensenleven. Eens per jaar of eens per twee jaar kijken we er daarom weer eens naar. Is je inkomenspositie nog hetzelfde gebleven? Welke invloed heeft de geplande schenking aan de (klein)kinderen op de eigen situatie? Zijn er kinderen gaan studeren? Heb je al op het netvlies wanneer je de zaak wilt gaan verkopen? Ook het inflatiepercentage nemen we mee. Daardoor stijgen je maandelijkse uitgaven later en verdampt er misschien vermogen dat je nu hebt.
Financiële planning
Het PFO geeft je houvast. Het is je leidraad bij veel beslissingen om tot de gewenste situatie te komen: in aandelen of obligaties gaan, investeren in onroerend goed, er nog een paar jaartjes wat harder aan trekken of de hypotheek versneld aflossen. Beslissingen die je met het PFO op tafel gefundeerd kunt nemen. Met prognoses en scenario’s laten we je zien waar je goed aan doet.
Een goed persoonlijk financieel overzicht
Elk Persoonlijk Financieel Overzicht verschilt, maar het resultaat niet: ondernemers die blij zijn dat ze weten waar ze aan toe zijn. Of waar ze aan moeten werken. Het geeft rust, om daar eenmalig eens goed voor te gaan zitten en het vervolgens om de zoveel tijd even bij te houden. En zeg eens eerlijk, welke ondernemer is af en toe niet toe aan een beetje rust in het hectische bestaan? Bel mij of een collega er eens over. En denk alvast eens na over m’n vraag aan het begin van dit artikel. Ik beloof je dat ik ook jou ga verrassen!