Banner

Stand van zaken Lbv en Lbv-plus

24 juli 2024 | Door:  Jantina Oerlemans

Inmiddels zijn we al een aantal maanden verder sinds de start van de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) en Lbv-plus. De voortgang van de  veehouders die zich hebben aangemeld voor de regelingen wordt bijgehouden door RVO.  Hoeveel veehouders hebben zich aangemeld en wat is de status van de aanmeldingen? En welke acties moeten veehouders ondernemen  na ondertekening van de overeenkomst? Wij leggen het uit.

Aanvragen indienen

Op 3 juli 2023 zijn de Lbv en Lbv-plus door RVO opengesteld. Aanmelden voor de Lbv is niet meer mogelijk, maar de termijn voor het aanvragen van de Lbv-plus is verlengd tot en met 20 december 2024.

Reden voor deze verlenging is dat er later dit jaar meer regelingen komen inzake de aanpak piekbelasting, zoals  voor verplaatsing en innovaties (lees: Voortgang aanpak piekbelasting ). Hierdoor zijn straks verschillende regelingen tegelijk beschikbaar en kan er door veehouders een betere keuze worden gemaakt welke regeling het meest geschikt is ten aanzien van hun onderneming.

Huidige status

Op de site ‘Lbv en Lbv-plus actueel (rvo.nl)  houdt RVO actuele cijfers bij van de aanvragen Lbv en Lbv plus. Hieronder de stand per medio juli.

Lbv-plus

In totaal zijn er 755 aanvragen ingediend, waarvan op dit moment voor 647 aanvragen een beslissing is genomen, namelijk:

Lbv

In totaal zijn er 656 aanvragen ingediend, waarvan op dit moment voor 579 een beslissing is genomen, namelijk:

Belangrijke aandachtspunten

Het is belangrijk om na ondertekening van de overeenkomst aan de voorwaarden te voldoen. Er is een aantal harde termijnen door de overheid gesteld, waarbinnen zaken geregeld of in gang gezet moeten zijn, namelijk:

Wil je in aanmerking komen voor uitbetaling van de voorschotten op het subsidiebedrag, dan moet tijdig de controles op bovenstaande punten plaatsvinden en de onderliggende bewijsstukken in worden gediend bij RVO. Ook hier zijn weer termijnen aan gesteld.

In sommige gevallen is het mogelijk om naast de Lbv gebruik te maken van de Rood-voor-Rood regeling. Per gemeente zal moeten worden bekeken wat de mogelijkheden hierin zijn.

Meer weten?

Wanneer er nog vragen zijn over bovenstaande, dan kun je contact opnemen met een locatie bij jou in de buurt.

Jantina Oerlemans

Jantina Oerlemans

Juridisch adviseur

088 2532347 | joerlemans@alfa.nl


Meer over Jantina