Jorge Hermans
Senior fiscaal adviseur
088 2532156 | jhermans@alfa.nl
12 maart 2020 | Door: Jorge Hermans
Met broers Stef en Wouter leidt Jasper een - letterlijk en figuurlijk - bloeiend bedrijf. Waar bedrijven in de tuinbouw nogal eens van vader op zoon overgaan, was dat in huize Scholte niet het geval. “Mijn vader had een varkenshouderij en teelde daarnaast asperges. Maar geen van ons drieën had zin om met het bedrijf verder te gaan. Het was gedateerd en eigenlijk te klein. Er moest flink verbouwd gaan worden. De varkenshouderij is uiteindelijk in 2006 opgeruimd. Spijt dat we niet zijn doorgegaan hebben we nooit gehad.”
Het is Stef die als eerste gaat experimenteren met voorjaarsbloemen. “Hoe lang zal het geleden zijn? Ik denk al gauw vijfentwintig jaar. Ervaring in de teelt hadden we niet. Je betaalt in het begin wel wat leergeld. Het is echt een hobby die uit de hand is gelopen.”
Inmiddels is Kwekerij Scholte een bekende naam in de handel van voorjaarsbloemen. Hoe ziet het seizoen eruit voor de drie broers? “We leveren van half februari tot begin september. Met de kerstdagen hebben we nog wat handel, maar dat mag geen naam hebben. Na september gaan we alweer oppotten voor het voorjaar. Dat gaat de hele zomer door. We selecteren variëteiten heel goed op de bloeitijd. Zo kunnen we het bedrijf vier keer helemaal vol zetten.”
Zes hectare groot is Kwekerij Scholte in Helden, in het gebied van Peel en Maas. Een deel van het assortiment staat buiten, een ander deel onder foliekassen. Afnemers zijn groothandelaren en exporteurs. Jasper: “De producten gaan heel Europa door: Scandinavië, Engeland, Duitsland, Polen, Tsjechië... Ze staan bij kleine kruideniers, bij tuincentra en bij bouwmarkten. Nee, we richten ons niet op een specifiek segment in de markt. Met een ander etiket ziet een plantje er ineens heel anders uit.”
Al het werk komt voor rekening van de drie broers. Stef is de teeltman, Jasper is verantwoordelijk voor de verkoop en Wouter doet de logistiek en administratie. Daarnaast zijn er drie vaste medewerkers op het bedrijf, dat het voor een groot deel van mechanisatie moet hebben. “Maar als het straks ineens mooi weer wordt, dan is het natuurlijk alle hens aan dek. We hebben afspraken gemaakt met collega-kwekers in de buurt om personeel uit te wisselen. Als het bij ons rustiger is, zetten wij onze mensen weer bij hen uit. Zo proberen we het samen op te lossen. We hebben immers maar een half jaar werk. Daar kun je geen personeel mee vasthouden. Voor ons is het belangrijk dat we met dezelfde mensen werken.”
Met een assortiment van bijna zeventig verschillende soorten planten is de planning heel strak, constateert Jasper. Rekening houden met een veranderd klimaat is er niet bij. “We hebben een paar keer per jaar grootschalige acties. Dat weet je dan al een half jaar van tevoren. Daar is goed op te sturen. Het kan weleens een weekje of twee schelen, maar echt spannend wordt het niet gauw.”
Regelmatig valt er een variëteit af en komt er een nieuwe bij. “We kijken goed naar nieuwe dingen in de markt. Maar omdat we niet zelf stekken, zijn we afhankelijk van het aanbod van veredelaars. We kopen in wat de consument wil hebben. Je kunt nog zo’n leuk plantje hebben, als die consument het niet ziet zitten verkoop je het niet.”
Kwekerij Scholte is pas sinds een jaar klant bij Alfa in Heythuysen. “Een accountant is voor ons heel belangrijk. Wij zijn kwekers. Voor ons is goede begeleiding belangrijk gezien de snelle veranderingen. Daar moet je toch echt voor geleerd hebben. We zijn vorig jaar overgestapt van een ander accountantsbureau naar Alfa. Bij Alfa was de klik er meteen. En als je een vraag hebt, hoef je bij Alfa nooit lang op een antwoord te wachten.”