Lieke Eerbeek
Strategisch adviseur
088 2531760 | leerbeek@alfa.nl
30 mei 2017 | Door: Lieke Eerbeek
Een Europese primeur was het vorig jaar voor Gert en Gerbrand Klapwijk. Vader en zoon investeerden in een kleine automatische spruitenplukmachine. De machine ‘ziet’ het verschil tussen goede en rotte spruiten. Ruim twee ton was de investering. Een investering in de toekomst: over vier jaar moet Gerbrand op eigen benen staan tussen de spruiten, de uien en de aardappels in Rockanje.
“De vorige machine was vijftien jaar oud. Die begon onderhand veel onderhoud te vragen. Toen Gerbrand besloot om het bedrijf voort te zetten, hebben we onze nek maar uitgestoken”, stelt Gert nuchter vast. Maar er was één probleem: een computergestuurde uitlezer paste uitsluitend op een machine voor vier rijen. “Daar is ons areaal te klein voor. Volgens de leverancier zou zo’n unit te duur worden op een kleine machine. ‘Nou, dat bepaal ik liever zelf, zei ik’.” De prijs: een slordige 230.000 euro.
Natuurlijk hebben de twee ondernemers uit Rockanje goed over die investering moeten nadenken. Gerbrand verwijst naar de slechte jaren die de spruitenteelt heeft gekend. “Je moet rekenen dat een hectare spruiten ongeveer achtduizend euro kost, inclusief arbeid en mechanisatie. Dat is een bedrag dat we de afgelopen jaren niet hebben gehaald met de opbrengst. Het afgelopen jaar was wél goed, rond de veertienduizend euro. Je snapt dat zo’n jaar welkom is.” De reden voor die ommekeer: het weer. “Vorig jaar juni viel er op één dag zestig millimeter regen. Dat is niet ongewoon voor de plek waar wij zitten, in Rockanje valt wel meer flink neerslag. Maar ook spruitentelers in Brabant, Limburg en zelfs in België hadden er last van. Het resultaat is dat er vorig jaar veel minder spruiten zijn geplukt. Dit had een positieve invloed op de marktprijs.”
De spruit is een groente die een stabiele afzet kent. Door veredeling is de bittere smaak teruggedrongen. Campagnes om de afzet een boost te geven, hebben echter zelden echt tot resultaat geleid. Gert: “Ik zie weleens een spruitje op een pizza liggen, maar dat is het dan wel.”
Gelukkig is het bedrijfsresultaat bij Gert en Gerbrand niet alleen afhankelijk van spruiten. Ook aardappels en uien staan op het teeltmenu. “Daardoor hebben we twaalf maanden lang min of meer een vast arbeidspatroon, met een piek in het voorjaar. In de beginjaren gingen we nooit op vakantie, nu kunnen we gewoon een weekje weg.”
Het bedrijf bebouwt 112 hectare land. Daarnaast wordt nog eens ruim honderd hectare bijgehouden voor derden. Zoon Gerbrand maakt al sinds 2011 deel uit van de vennootschap onder firma. Gert: “Als er een pacht is afgelopen, zet ik de nieuwe alvast op zijn naam. Vorig jaar heeft hij al de hele teelt voor zijn rekening genomen, ik doe alles eromheen. Hij is nu 24, ik ben 56. Over vier jaar wil ik de zaak overdragen en ga ik bij Gerbrand werken.”
Duurzaam ondernemen is belangrijk in Rockanje. De VOF is aangesloten bij Stichting Veldleeuwerik, een platform dat zich inzet voor de verduurzaming van de landbouw. “Op verzoek van Farm Frites, die onze aardappels afneemt, zijn we hiermee aan de slag gegaan. We werken traditioneel, maar wel met zo min mogelijk milieubelasting. Gewasbescherming en bemesting passen we heel gericht toe, zodat het niet in de sloot of bij de buurman op het perceel terecht komt. Daar is het trouwens te duur voor ook.”
Met Alfa onderhouden vader en zoon al jarenlang een goede relatie. “Die dateert nog uit de tijd dat Pieter Dammers hier over de vloer kwam. Toen Pieter directeur werd en het te druk kreeg, werd Lia van Helden onze klantbeheerder. Lia is een buitengewone vrouw. Ze is heel scherp. We schakelen Alfa overal voor in, of het nu gaat om de investering in die machine of het opstellen van de vennootschap onder firma. Alfa past goed binnen onze vooruitstrevende bedrijfstrategie."