Banner

Een oudedagsverplichting, wat kan je ermee?

27 september 2024 | Door:  Dick Leeuw

Heb je als directeur-grootaandeelhouder (dga) meegedaan met de uitfasering van het pensioen in eigenbeheer in de periode van 2017 -2019? Wellicht ben je dan de trotse eigenaar geworden van een oudedagsverplichting (ODV).  Maar wat kan je dan eigenlijk (niet) met die ODV? In dit artikel lees je een aantal belangrijke aandachtspunten.

Wat is een oudedagsverplichting (ODV) ?

De ODV is de verplichting die de bv heeft om aan jou gedurende een bepaalde vaste periode een bedrag in delen uit te keren. De omvang van deze verplichting staat in jouw jaarrekening. Jaarlijks wordt het bedrag opgerent. Dit moet op basis van een wettelijk voorgeschreven rente.

In principe moet de bv de ODV gaan uitkeren binnen twee maanden na het bereiken van de AOW-leeftijd. De verplichting moet door de bv in 20 jaar worden “afgelost".  Over de jaarlijkse uitkering is loonbelasting verschuldigd. De loonbelasting moet door de uitkerende bv worden ingehouden. Wil je de uitkering eerder? Dat kan, maar niet eerder dan 5 jaar voor de AOW-leeftijd.

Geen flexibiliteit

De ODV is niet flexibel. Wil je liever het bedrag in een kortere periode uitkeren, dan kan dit alleen door de ODV geheel of gedeeltelijk af te storten in de vorm van een lijfrente bij een bank of verzekeraar.

Stort je de ODV niet af dan weet je dat je in principe nog 20 jaar de bv in stand moet houden om de ODV te laten uitkeren. Het jaarlijks opstellen van een jaarrekening, een aangifte vennootschaps- en loonbelasting kan aardig in de papieren lopen. En deze kosten zullen bij een grote of kleine ODV-verplichting niet verschillen. Uiteraard kan het aanhouden van een bv ook voordelen hebben, maar zorg ervoor dat de bv niet alleen maar een kostenpost wordt.

Voordeel van een lijfrente

Het voordeel van een lijfrente is dat deze in principe veel flexibeler is dan de ODV. Een lijfrente mag bijvoorbeeld op ieder moment ingaan. Bij ingangsdatum voor de AOW-leeftijd is de uitkering “levenslang”.  De uiterste ingangsdatum van een lijfrente is vijf jaar na AOW-leeftijd. Bij ingang na de AOW-leeftijd zit je niet vast aan een looptijd van 20 jaar. De minimale looptijd van een lijfrente is in dat geval vijf jaar.

Als de uitkeringsduur korter is dan 20 jaar mag de hoogte van de uitkering niet meer bedragen dan 26.463 euro (2024) per jaar. Door de looptijden van de uitkeringen goed af te stemmen op je andere inkomsten, kun je een goede invulling geven aan jouw inkomensbehoefte en belastingdruk.

In sommige gevallen is het zelfs mogelijk de looptijd van lijfrente te wijzigen. Een lijfrente biedt veel meer mogelijkheden in jouw financiële planning dan de ODV.

Afkopen lijfrente

Afkopen van een ODV leidt tot revisierente over de waarde van de ODV-verplichting. Deze revisierente bedraagt 20% van de waarde en komt boven op de verschuldigde loonbelasting. Kortom, afkopen van de ODV is onverstandig.

Een lijfrente mag je onder voorwaarden (gedeeltelijke) afkopen van een lijfrente zonder revisierente. Dit mag voorbeeld mogelijk bij arbeidsongeschiktheid.

Daarnaast is op basis van een recent gepubliceerd kennisgroepstandpunt duidelijk geworden dat het omzetten van de ODV in een lijfrente en het direct daaropvolgend afkopen niet leidt tot revisierente (of minder veel dan 20%). Uiteraard is wel loonbelasting verschuldigd over het afgekochte bedrag. Deze afkoopmogelijkheid geeft nog meer ruimte om de ODV te gebruiken als gerichte inkomensvoorziening. Uiteraard is er wel geld nodig in de bv om de ODV eerst te kunnen omzetten in een lijfrente. Ook zal niet elke aanbieder meewerken aan een afkoop.

Afsluitend

Een ODV wat doe je ermee?  Het kan gunstig zijn om de ODV over te dragen aan bijvoorbeeld een bank of beleggingsinstelling. Door het afstorten van de ODV in een lijfrente kun je mogelijk kosten besparen en ben je veel flexibeler in jouw financiële planning. Uiteraard moet dit fiscaal en financieel wel mogelijk zijn. Het is wel belangrijk je goed te laten adviseren om financiële kleerscheuren te voorkomen.  Doe dit wel op tijd.  Hulp nodig bij het opstellen van een inkomensplanning of meer advies over het afstorten van de ODV?  Neem dan contact op met een van onze adviseurs.

Dick Leeuw

Dick Leeuw

Belastingadviseur

088 2532778 | dleeuw@alfa.nl


Meer over Dick