Gewone giften omzetten in periodieke giften loont, maar voor hoelang?
15 juli 2024 | Door: Dick Leeuw
Een bekende aftrekpost in de aangifte inkomstenbelasting is de giftenaftrek. Er bestaan gewone giften en periodieke giften. Jouw gewone giften inruilen voor periodieke giften kan jou een hogere aftrekpost opleveren en je inkomstenbelasting besparen.
Gewone giften moeten zijn gedaan aan een 'algemeen nut beogende instelling' (anbi) of aan een 'steunstichting sociaal belang behartigende instelling' (sbbi). Daarnaast geldt dat deze giften alleen aftrekbaar zijn tussen 1 procent en 10 procent van het verzamelinkomen (de drempel is minimaal 60 euro). Deze drempel en het plafond beperken jouw giftenaftrek als je gewone giften doet.
Voordelen periodieke giften
Periodieke giften geven ten je opzichte van gewone giften meer aftrekmogelijkheden. Deze zijn onder voorwaarden ook aftrekbaar als je geeft aan een vereniging. Daarnaast zijn de drempels niet van toepassing. Dat betekent dat elke euro aan periodieke gift direct aftrekbaar is. Wel geldt er sinds 4 oktober 2022 een (zeer hoog) maximum voor deze giften van 250.000 euro per jaar.
Het inruilen van gewone giften voor een periodieke gift kan jou dus een hogere aftrekpost opleveren en extra inkomstenbelasting besparen.
Voorwaarden periodieke giften
Giften zijn volgens de Belastingwet pas periodieke giften als je voldoet aan een aantal voorwaarden:
- De verplichting tot het geven moet in een akte van schenking zijn vastgelegd. Dit mag ook een onderhandse akte zijn. Concreet kun je de periodieke gift afspreken in een overeenkomst die je samen met het goede doel opstelt. Veel goede doelen hebben hiervoor een modelovereenkomst die ze je kunnen toesturen. Ook de Belastingdienst stelt overeenkomsten ter beschikking.
- In de akte van schenking moet onder andere worden vermeld dat de periodieke giften minimaal jaarlijks worden uitgekeerd in ten minste vijf kalenderjaren. Er mag ook voor een langere periode worden gekozen.
- Daarnaast moeten de periodieke schenkingen uiterlijk eindigen bij het overlijden van een of meerdere personen. Meestal wordt in de overeenkomst opgenomen dat de schenking eindigt als de schenker overlijdt.
Voorwaarden aftrek periodieke giften aan een vereniging
Een periodieke gift aan een vereniging is aftrekbaar als de vereniging aan een aantal voorwaarden voldoet. Zo moet de vereniging minstens 25 leden hebben, volledige rechtsbevoegdheid hebben en niet te maken hebben met vennootschapsbelastingheffing.
Giften in natura
Geef je geen geld maar in natura, zoals bijvoorbeeld kunstvoorwerpen en is de waarde meer dan 10.000 euro, dan moet je de waarde onderbouwen. Dit kan door het laten opstellen van een onafhankelijk taxatierapport of een specifieke factuur. Deze regels gelden ook als iets wordt verkocht aan een goed doel (anbi) en de koopsom wordt kwijtgescholden. De grens van 10.000 euro wordt verdubbeld naar 20.000 euro als je een partner hebt.
Extra aftrek culturele anbi
Als jouw schenking aan een culturele anbi is, kan de giftenaftrek ook nog worden verhoogd met 25 procent van jouw schenking, met een maximum verhoging van 1.250 euro. De vorm van de schenking maakt niet uit. Wil je weten of de organisatie waaraan je wilt schenken een culturele anbi is? Kijk dan op de lijst die door de Belastingdienst wordt gepubliceerd.
Hoge periodieke gift en onvoldoende box 1 inkomen?
Aftrekbare giften maken onderdeel uit van de persoonsgebonden aftrek. Kan deze aftrek niet volledig in mindering worden gebracht op het box 1 inkomen, dan komt het restant in mindering op het box 3 inkomen. Is er dan nog een bedrag te verrekenen, dan komt dat in mindering op het inkomen in box 2. Mocht er dan nog een resteren, dan schuift het restant door naar volgend jaar en begint de verrekening weer in box 1.
Mogelijke beperking giftenaftrek?
In het Hoofdlijnenakkoord is het voornemen opgenomen om de giftenaftrek te beperken vanaf 2025. Dit geldt zowel voor de inkomsten- als de vennootschapsbelasting. Ook is de gedachte om per 1 januari 2028 de verschillende soorten giften fiscaal gelijk te behandelen. Dit betekent concreet dat waarschijnlijk het voordeel van een periodieke gift gaat vervallen. Of alle wijzigingen ook echt doorgaan, is maar de vraag. Politiek en maatschappelijk ligt een versobering gevoelig. Bij de maximering van de periodieke gift in 2022 was er sprake van overgangsrecht. Periodieke schenkingen die waren aangegaan voor de aankondiging van het wetsvoorstel mochten na de wetsaanpassing nog tijdelijk volledig in aftrek worden gebracht. Of een dergelijk overgangsrecht ook bij een verdere versobering ook gaat gelden, weten we nog niet. Een overgangsregeling bij een beperking van de giftenaftrek is wel waarschijnlijk. Het is daarom raadzaam nu alvast te kijken of je dit jaar nog schenkingen wilt doen in de vorm van een periodieke gift die je vastlegt vóór Prinsjesdag.