Banner

Heb je de energiebesparingsplicht al gemeld?

8 februari 2021 | Door:  Arjan de Jong

Veel bedrijven in Nederland moeten verplicht investeren of hebben reeds in energiebesparende maatregelen geïnvesteerd. Deze verplichting komt vanuit het Activiteitenbesluit milieubeheer. De gestelde doelen in het Energieakkoord op het gebied van energiebesparing lijken niet te worden behaald. Om de energiebesparing te versnellen heeft de overheid in 2019 besloten om via een informatieplicht grip te krijgen op het behalen van deze resultaten.

Melding energieplicht

Om te voldoen aan de energiebesparingsplicht moeten bedrijven die meer dan 50.000 kWh stroom en/of 25.000 m3 aardgas verbruiken vanaf 2019 iedere 4 jaar melden welke maatregelen op het gebied van energiebesparing zijn genomen. Vanaf 2019 is er een digitaal registratiesysteem bij RVO beschikbaar gesteld. Aan de hand hiervan kan de overheid controleren of aan de gestelde eisen wordt voldaan. Let op: wanneer het energieverbruik in 2020 48.000 kWh stroom was en 2021 51.000 kWh dient er in 2021 alsnog een melding energieplicht gedaan te worden!

Bespaarmaatregelen

Per branche is er een lijst met bespaarmaatregelen, de zogenaamde Erkende Maatregelen Lijst (EML), waaronder ook maatregelen specifiek voor de agrarische sector. Deze lijsten bevatten energiebesparende maatregelen die volgens de overheid binnen 5 jaar terugverdiend zijn. In januari 2019 is deze lijst gepubliceerd, maar alle huidige erkende maatregelen blijven gelden.

Enkele voorbeelden van zogenoemde “erkende maatregelen” zijn:

Een bedrijf dat voldoet aan alle (relevante) bespaarmaatregelen, voldoet aan de energiebesparingseisen en moest dit uiterlijk 1 juli 2019 melden via het eLoket van RVO. Een bedrijf kan ook een alternatieve maatregel nemen in plaats van een erkende maatregel. De aanvrager is dan verplicht om te omschrijven hoe het bedrijf hiermee voldoet aan de energiebesparingsplicht.

Het opwekken van zonne- of windenergie geldt niet als energiebesparende maatregel. Hiermee wordt immers geen energiebesparing gerealiseerd.

De meeste van de hierboven beschreven maatregelen zijn opgenomen in de Energielijst en komen daarmee in aanmerking voor de energie-investeringsaftrek (EIA).

Handhaving

Bij milieucontroles door de omgevingsdienst, gemeente of andere instanties worden de gemelde maatregelen gecontroleerd op realisatie en toepassing.

Voordelen

Hoewel deze informatieplicht een (extra) administratieve last is, heeft het besparen van energie natuurlijk ook voordelen. Je beperkt de uitstoot van broeikasgassen (CO2) en de kosten van de energiebesparende maatregelen verdien je volgens de overheid binnen 5 jaar terug. Je bespaart dus op je kosten voor stroom en gas. En dat scheelt uiteindelijk in je portemonnee.

Benut de mogelijkheden

Er zijn subsidiemogelijkheden om je bedrijf te verduurzamen. Het is de kunst om al deze regelingen zo optimaal mogelijk te benutten en te combineren. Uiteraard kan Alfa je hierbij van dienst zijn. Neem contact met ons op, met meer dan 30 vestigingen is Alfa altijd dichtbij. Wij helpen je graag om jouw energie-doelstellingen te verwezenlijken.

Arjan de Jong

Arjan de Jong

Klantbeheerder

088 2532923 | adejong@alfa.nl


Meer over Arjan