Daan Rentenaar
Junior adviseur duurzaamheid
088 2531162 | drentenaar@alfa.nl
11 november 2024 | Door: Daan Rentenaar
Door de CO2-Prestatieladder te implementeren en te voldoen aan de gestelde eisen, onderscheiden loonwerkbedrijven zich van hun concullega’s. Dit biedt nieuwe zakelijke kansen en vergroot de mogelijkheden voor samenwerking met opdrachtgevers die duurzaamheid hoog in het vaandel hebben. Met de CO2-Prestatieladder ben je toekomstbestendig aan het ondernemen.
De CO2-Prestatieladder moedigt bedrijven aan om energie-efficiënte maatregelen te nemen en te kijken naar duurzame technologieën. Een belangrijk onderdeel binnen de certificering is het inzichtelijk maken van de belangrijkste energiestromen binnen het bedrijf en de daaraan gerelateerde uitstoot. Dit geeft ondernemers inzicht in belangrijke stuurinformatie. Hierdoor kunnen loonwerkbedrijven namelijk gericht hun energiekosten verlagen en hun operationele efficiëntie verbeteren. De ladder helpt loonwerkbedrijven om risico's in kaart te brengen die verband houden met CO2-uitstoot, waarmee ook ingespeeld kan worden op veranderende wet- en regelgeving. Door deze risico's proactief aan te pakken, positioneren bedrijven zich beter voor een duurzame toekomst.
Een CO2-Prestatieladder kan daarnaast een voordeel geven bij het aanbesteden voor een opdracht van een gemeente of andere overheidsinstelling. Je kan namelijk door middel van de CO2-Prestatieladder bij steeds meer aanbestedingen een gunningsvoordeel krijgen. Dit gunningsvoordeel is afhankelijk van het niveau op de CO2-Prestatieladder dat jouw onderneming heeft.
Het streven van de CO2-Prestatieladder is om de Nederlandse CO2-uitstoot zo veel mogelijk te reduceren. Daarvoor zijn in veel gevallen bepaalde investeringen nodig, bijvoorbeeld in elektrisch materieel. Op dit moment kunnen ondernemers doormiddel van de Subsidieregeling Schoon en Emissieloos Bouwmaterieel (SSEB) de meerkosten van elektrisch bouwmaterieel verkleinen. Het subsidiepercentage is namelijk tussen de 25% en de 30% van de meerkosten van een emissieloze bouwmachine ten opzichte van een bouwmachine met een verbrandingsmotor. Bij deze subsidie is een maximum ingesteld van 300.000 euro en was beschikbaar tot 31 oktober 2024. In 2025 komt de regeling ook weer beschikbaar. Om welk percentage het dan gaat, is nog niet bekend.
Daarnaast kan er bij de aanschaf van elektrische bestelauto’s de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijsauto’s (SEBA) aangevraagd worden. Deze subsidie is tot 31 december 2024 beschikbaar zolang het budget nog beschikbaar is. Deze subsidie kan maximaal 5.000 euro subsidiëren per bedrijfsauto.
Heb je vragen of wil je graag met iemand sparren over de toekomstbestendigheid van je onderneming? Neem dan contact op met Bram Reijnders of Daan Rentenaar.