Banner

Het Huis van de Straat: zorginstelling die staat voor maximale aandacht voor het kind

30 juni 2023 | Door:  Jaap van Bergeijk

In twintig jaar moeten ze al zo’n 400 kinderen en jongeren hebben opgevangen. Eén voor één met ‘complexe meervoudige problematiek’, zoals het in het zorgjargon heet. Voor de zussen Lisette van Rossum en Ellen Schulten voelt het niet als werk, het is hun passie. In twee woonhuizen worden de jongeren tot hun achttiende voorbereid op een zelfstandig leven in de maatschappij. Ook een betaalde baan kan daarbij horen. “We hebben zelfs twee medewerkers in dienst die bij ons zijn opgegroeid!”

‘Het Huis van de Straat’ heet hun kleinschalige zorginstelling. Die naam geeft al een beetje het huiselijke karakter van de opvang aan. Hun ‘zorginstelling’ zijn twee gewone woonhuizen, “al zijn ze wel aan de grotere kant”, lacht Lisette. Per huis is immers ruimte voor negen kinderen, allemaal jongens in de leeftijden van vier tot en met negentien jaar. Drie orthopedagogen zijn in dienst bij de zussen, in totaal telt Het Huis van de Straat achttien medewerkers. Lisette: “We hebben een verhouding van één begeleider op drie kinderen. Dat is heel luxe, ik zou geen andere organisatie weten die zoveel begeleiding biedt. Maar wij vinden die maximale aandacht nodig.”

Geen zin in administratie en papierwerk

Het is ook Lisette die twintig jaar terug samen met haar man Wim het initiatief neemt om op professionele basis zorg te gaan bieden aan kinderen en jongeren. In 2013 komt zus Ellen erbij. “Ik heb eigenlijk een heel andere achtergrond, in business consulting. In het begin hielp ik Lisette en Wim al weleens, zoals met de opzet van een ondernemingsplan. Zij hadden geen zin in al die administratie en het papierwerk. Uiteindelijk werd het zoveel dat het voor mij is uitgegroeid tot een voltijd baan.” Bij die administratie speelt Alfa een belangrijke rol. “ We wilden graag iets lokaals. En met Alfa gaat de communicatie en de samenwerking onwijs goed.”

Thuissituatie nabootsen

In de twee woonhuizen wordt de thuissituatie van de kinderen zo goed als mogelijk nagebootst. Dat betekent ook verjaardagen vieren, naar de sportclub, naar het zomerfestival in Denekamp. “Of ze helpen gewoon mee met het schillen van de aardappels voor het avondeten”, zegt Lisette. “Dat kun je wel uitbesteden, maar het is ook wel weer een goed moment om samen te zijn. Veel kinderen hebben autisme, adhd of een hechtingsstoornis. Meerdere kinderen zijn door de rechter uit huis geplaatst. Af en toe is er boosheid. Maar er is dan ook al veel in hun leven gebeurd. Als het kan gaan ze overdag naar school. Een paar gaan naar het reguliere onderwijs, anderen naar het speciaal onderwijs. ’s Morgens stoppen hier wel zes busjes om kinderen naar de juiste school te brengen.”

Enorme wachtlijst

De tevredenheid van hun tijdelijke kroost is groot. In een onderzoek worden begrippen als liefdevol, zorgzaam, betrouwbaar, beschermen en gezellig het meest genoemd. Lisette: “We hebben een enorme wachtlijst. Elke week moeten we wel een keer ‘nee’ verkopen. Daarom zijn we ook bezig met een derde huis.”

Naar een goede plek

Op twee manieren kunnen kinderen weer afscheid nemen van ‘hun’ Huis van de Straat. Ellen: “Soms is de thuissituatie van de kinderen of hun gedrag zoveel verbeterd dat ze weer naar hun eigen huis kunnen. En anders is het bereiken van de achttienjarige leeftijd het moment om uit te stromen. Maar alleen als we zeker weten dat de jongeren naar een goede plek kunnen. Dan zorgen wij ervoor dat we ook daarin bemiddelen.”

Voorbereid op een baan

Als het goed is hebben de jongeren in hun tijd bij het team van Het Huis van de Straat geleerd op eigen benen te staan. En dat betekent ook dat ze erop worden voorbereid om te gaan werken. Ellen: “Ja, daar bereiden we hen ook op voor. Al is het maar een bijbaantje bij de Action. Het probleem is meestal dat de jongeren geen eigen netwerk hebben om op terug te vallen. Wij wel, en we vinden hier in Denekamp altijd wel ondernemers die bereid zijn om onze jongeren te helpen. Twee van de jongeren die bij ons zijn opgegroeid zijn na hun opleiding bij ons in dienst gekomen. Veel zitten op dat moment nog in een studie, maar uiteindelijk heeft de meerderheid later toch wel een baan gevonden. Dan zie je ze af en toe nog een keer terug, als ze met de auto langskomen met hun vrouw en twee kinderen. Trots om te laten zien wat ze hebben bereikt.”
Diezelfde trots ervaren de twee zussen en het hele team. Want, zegt Lisette: “Dit is werk dat je alleen maar goed kunt doen met een bepaalde passie.”

Jaap van Bergeijk

Jaap van Bergeijk

Senior klantbeheerder

088 2532788 | jvanbergeijk@alfa.nl


Meer over Jaap