Banner

Ontheffing fosfaatrechten uit fosfaatbank binnenkort mogelijk

1 oktober 2018 | Door:  Hans de Bie

Is jouw melkveehouderij grondgebonden? Produceer jij meer fosfaat dan dat je fosfaatrechten hebt? Dan kan de fosfaatbank, die er mogelijk binnenkort gaat komen, van waarde zijn voor je bedrijf. Zeker als je een jonge landbouwer bent kan de bank gunstig voor je uitpakken.

Op 17 september maakte minister Schouten een ontwerpregeling voor de al eerder aangekondigde fosfaatbank bekend. De fosfaatbank moet de grondgebondenheid van de melkveehouderij bevorderen. De bank wordt gevuld door de 10 procent afroming bij elke overdracht van fosfaatrechten. Middels loting worden de beschikbare aantal kilogrammen fosfaat in de fosfaatbank als ontheffing toegekend. Dit betekent dat je meer fosfaat met melkvee kunt produceren. Aankoop van extra fosfaatrechten in de ontheffingsjaren is in dit geval niet nodig.

Productieruimte

De fosfaatbank richt zich op de grondgebonden melkveehouderij. Een aanvraag voor een ontheffing van kilogrammen fosfaat is alleen mogelijk wanneer een landbouwer een positieve productieruimte heeft. Maar wat is de productieruimte van een bedrijf? De productieruimte wordt als volgt gedefinieerd:

Hoeveelheid fosfaatruimte op 15 mei -/- geregistreerde fosfaatrechten en eventueel eerder verleende ontheffingen op 1 september

Jonge landbouwers voorrang

Bij de toewijzing van de ontheffing krijgen jonge landbouwers voorrang; zij worden tweemaal meegenomen in de loting ten opzichte van overige landbouwers. Maar wanneer ben je een jonge landbouwer? Je bent jonge landbouwer als je:

De definitie van jonge landbouwer sluit aan bij die van het Gemeenschappelijk landbouwbeleid. Er moet sprake zijn van een blokkerende zeggenschap volgens de registratie bij de Kamer van Koophandel. 

Ontheffing

De ontheffing wordt uiterlijk 13 weken na de sluiting van de aanvraagperiode toegekend. De minister maakt de aanvraagperiode nog nader bekend, maar dit wordt nog dit jaar verwacht. De ontheffing geldt voor de komende vijf jaar per volgende 1 januari, dus op z’n vroegst vanaf 2019. In die vijf jaren moet het bedrijf grondgebonden blijven (de productieruimte blijft minimaal 0 kg) en is het verboden om eigen rechten te verkopen of verleasen. Een verleende ontheffing is bedrijfsgebonden en niet overdraagbaar.

Voldoet een landbouwer niet meer aan de gestelde voorwaarden binnen de vijf jaar waarin de ontheffing is toegekend? Dan komen de kilogrammen fosfaat van de ontheffing te vervallen en worden deze opnieuw aan de fosfaatbank toegevoegd. Bij het vervallen van de ontheffing mag je als landbouwer de drie daarop volgende jaren geen nieuwe aanvraag indienen.

De ontwerpregeling is ingediend bij de Eerste en Tweede Kamer. Er wordt verwacht dat na 15 oktober meer bekend wordt.

Vraag het Alfa

Hoe groot is de mogelijke productieruimte voor jouw bedrijf? Heeft je bedrijf een overschot of juist een tekort aan fosfaatrechten in 2018? Voldoe jij aan de verplichte mestverwerking? Is er een jonge landbouwer aanwezig op je bedrijf? Voldoe jij aan alle voorwaarden? Neem contact op met je adviseur en spar met hem of haar over de toekomst van je bedrijf. Met meer dan 30 vestigingen is Alfa overal dichtbij.

Meer informatie over fosfaat? Lees al onze artikelen over fosfaat.

Hans de Bie

Hans de Bie

Marktmanager Food & Agri

088 253 1015 | hdebie@alfa.nl


Meer over Hans