Banner

Samenwoners: wel of niet een (notarieel) samenlevingscontract?

23 augustus 2017

Regelmatig wordt de vraag gesteld of het nodig is om een samenlevingscontract op te stellen. En als dat zo is, of dat contract dan via de notaris moet worden opgesteld. Immers veelal zijn samenwoners starters en een bezoekje aan de notaris is dan best kostbaar.

Waarom een samenlevingscontract

In een samenlevingscontract worden allerlei zaken geregeld. Vaak worden afspraken gemaakt over in welke verhouding de kosten van de huishouding betaald moeten worden en hoe met een nabestaandenpensioen en/of partnerpensioen omgegaan moet worden. Ook wordt normaal gesproken geregeld dat ieder zijn eigen vermogen houdt. Wordt er dan bijvoorbeeld een bankstel gekocht en betaald van een privé bankrekening van één van de partners, dan blijft dat bankstel ook van degene die dit bankstel betaald heeft.

Oftewel, allerlei zaken die de onderlinge verhouding tussen de samenwoners helder maken. Maar daarnaast zijn er nog een aantal andere redenen om een samenlevingscontract te hebben, namelijk:

Tot slot

Een samenlevingscontract kan voor een aantal zaken belangrijk en zelfs noodzakelijk zijn. Het is daarom verstandig je hierover goed te laten informeren. Afhankelijk van wat je wilt regelen kun je het samenlevingscontract buiten de notaris om opstellen of juist wel via de notaris regelen. Vanzelfsprekend kunnen de juristen van Alfa je hierin adviseren. Ook de eventuele noodzaak van het opstellen van een testament kan dan aan de orde komen. Met 31 vestigingen, zijn de juristen van Alfa overal dichtbij.