Samenwoners: wel of niet een (notarieel) samenlevingscontract?
23 augustus 2017
Regelmatig wordt de vraag gesteld of het nodig is om een samenlevingscontract op te stellen. En als dat zo is, of dat contract dan via de notaris moet worden opgesteld. Immers veelal zijn samenwoners starters en een bezoekje aan de notaris is dan best kostbaar.
Waarom een samenlevingscontract
In een samenlevingscontract worden allerlei zaken geregeld. Vaak worden afspraken gemaakt over in welke verhouding de kosten van de huishouding betaald moeten worden en hoe met een nabestaandenpensioen en/of partnerpensioen omgegaan moet worden. Ook wordt normaal gesproken geregeld dat ieder zijn eigen vermogen houdt. Wordt er dan bijvoorbeeld een bankstel gekocht en betaald van een privé bankrekening van één van de partners, dan blijft dat bankstel ook van degene die dit bankstel betaald heeft.
Oftewel, allerlei zaken die de onderlinge verhouding tussen de samenwoners helder maken. Maar daarnaast zijn er nog een aantal andere redenen om een samenlevingscontract te hebben, namelijk:
- als samenwoners van elkaar erven, moeten zij over deze erfenis het hoogst mogelijke tarief voor de erfbelasting betalen en hebben zij maar een kleine vrijstelling voor de erfbelasting. Dit wordt anders als je in de gemeentelijke basisadministratie (GBA) minimaal 5 jaar op hetzelfde adres staat ingeschrevenDeze vrijstelling is in 2017 een bedrag van in principe € 638.089. Pas als je meer dan de vrijstelling erft, ga je erfbelasting betalen. Belangrijk om te weten is dat die 5 jaar verkort kan worden naar 6 maanden. Dan moet je wel een notarieel samenlevingscontract hebben. In dit contract moet dan een wederzijdse zorgplicht zijn vastgelegd. Een bezoekje aan de notaris is dan dus een noodzaak;
- door in het (notariële) samenlevingscontract een zogenaamd verblijvingsbeding op te nemen, kun je er meestal voor zorgen dat de spullen die jullie gezamenlijk bezitten helemaal buiten de erfbelasting kunnen blijven ingeval van overlijden. Ook kunnen de erfgenamen dan geen aanspraak maken op deze spullen;
- om in aanmerking te komen voor nabestaanden- c.q. partnerpensioen eisen pensioenfondsen vaak dat er een (notarieel) samenlevingscontract is. Soms moet hierin ook een wederzijdse zorgplicht zijn vast gelegd. Belangrijk is na te gaan welke eisen het pensioenfonds stelt waar jouw werkgever bij is aangesloten.
Tot slot
Een samenlevingscontract kan voor een aantal zaken belangrijk en zelfs noodzakelijk zijn. Het is daarom verstandig je hierover goed te laten informeren. Afhankelijk van wat je wilt regelen kun je het samenlevingscontract buiten de notaris om opstellen of juist wel via de notaris regelen. Vanzelfsprekend kunnen de juristen van Alfa je hierin adviseren. Ook de eventuele noodzaak van het opstellen van een testament kan dan aan de orde komen. Met 31 vestigingen, zijn de juristen van Alfa overal dichtbij.