Schenken door de bv of in privé?
15 juli 2024 | Door: Dick Leeuw
Een bv kan zelf niet denken en ook niet schenken. Als de bv geld overmaakt naar een goed doel op grond van voorkeuren van de aandeelhouder, dan is dat in principe een dividenduitkering aan de aandeelhouder en vervolgens een schenking door de aandeelhouder. Dit betekent dat de schenking niet aftrekbaar is van de winst en in box 2 wordt belast. In de praktijk is dit vaak niet het geval. Hoe kan dat?
Schenking verminderen op het resultaat van de bv
Als een bv schenkt, kan er sprake zijn van een zakelijke schenking. Denk hierbij aan sponsoring. De gift is dan aftrekbaar van het resultaat zonder verdere beperking. De Belastingdienst heeft aangegeven dat giften door een bv in het kader van MVO-beleid (maatschappelijk verantwoord ondernemen) aan een door haar aandeelhouder-natuurlijk persoon opgerichte anbi, aftrekbaar zijn van de winst als zakelijke en dus aftrekbare uitgaven.
Is het geen zakelijke gift, dan is deze slechts beperkt aftrekbaar voor de bv. De aftrekbare gift is 50 procent van de winst met een maximum van 100.000 euro. Wordt er meer geschonken dan dit wettelijke maximum, dan is het bedrag niet aftrekbaar voor de vennootschapsbelasting. Vanaf 2024 leidt de overschrijding van het maximum niet tot belastingheffing in box 2. De vraag is of het geven van een niet-zakelijke gift voordeliger is vanuit de bv of privé.
Geven vanuit de bv of privé
Als je een bv hebt en voldoende geld in privé, kun je kiezen wat voor jou de meest voordelige keuze is. Om te bepalen welke manier fiscaal het meest aantrekkelijk is, is onder andere de omvang van het te schenken bedrag van belang.
Een gift komt in jouw privé aangifte als persoonsgebonden aftrek in mindering tegen maximaal het tarief van 36,97 procent. Het bedrag dat je in privé in aftrek mag brengen, is afhankelijk van de manier waarop je gaat schenken. Zie hiervoor ons artikel over de omzetting van gewone giften in een periodieke gift.
Als de gift voor de bv volledig aftrekbaar is, dan is het voordeel afhankelijk van het vennootschapsbelasting- en box 2 inkomstenbelastingtarief, het zogenoemde gecombineerde tarief. Op dit moment gelden de volgende tarieven:
In het geval het laagste box 2 en vpb tarief van toepassing is, bedraagt het voordeel van de gift door de bv 38,85 procent. Bij de hoogste tarieven bedraagt het voordeel ruim 50 procent. Op basis van deze uitkomsten lijkt geven door de bv het meest voordelig.
Is het zo simpel?
Als door de bv geschonken wordt, is het hierboven genoemde maximum van belang. Een gift boven dit bedrag vermindert niet de winst en verlaagt dus niet de heffing van vennootschapsbelasting. Wel is er minder vermogen in de bv door de schenking. Hierdoor is in de toekomst minder inkomstenbelasting in box 2 verschuldigd. De besparing bedraagt 24,5 procent of 33 procent. Dit is minder dan het maximale percentage waartegen een schenking als persoonsgebonden aftrek plaatsvindt in privé.
In privé heb je echter wel te maken met een drempel en een plafond bij een eenmalige schenking. Doe je in plaats van een eenmalige gift een periodieke een gift voor hetzelfde bedrag, dan wordt een drempel voorkomen en is in veel gevallen meer aftrekbaar. Kortom er zijn diverse varianten denkbaar.
Conclusie
Als je een grote schenking aan een goed doel overweegt, dan is het goed om (ook) naar de fiscale gevolgen te kijken. Bij grote giften kunnen de verschillen tussen de verschillende mogelijkheden groot zijn. Neem dit jaar ook tijdig een beslissing over de schenking. In het hoofdlijnenakkoord is namelijk het voornemen opgenomen de giftenaftrek te beperken vanaf 2025. Of dit daadwerkelijk gaat gebeuren is niet zeker. Ben je toch voornemens om te schenken aan een goed doel, dan is het te overwegen om dit voor de aankondiging van een eventuele wetswijzing per Prinsjesdag (17 september 2024) te doen. Op deze wijze kun je waarschijnlijk (tijdelijk) gebruik blijven maken van de gunstigere aftrekmogelijkheden, mocht er iets worden aangepast.