De afschaffing van de landbouwregeling betekent allereerst dat je vanaf 1 januari 2018 btw moet rekenen en btw-aangifte moet doen. Ook mag je niet meer het landbouwforfait aan je btw-belaste afnemers rekenen. Het voordeel is dat de btw op zakelijke investeringen en kosten voortaan kan worden teruggevraagd.
Enkele tips:
Een ander voordeel van de afschaffing van de landbouwregeling is dat recht kan ontstaan op teruggaaf van een deel van de btw op eerdere investeringen. Heb je bijvoorbeeld in 2016 een trekker gekocht met daarin 12.000 euro aan btw? Dan kan je alsnog een deel van die btw terugvragen. In dit geval zou je ruim 7.000 euro aan (herzienings-)btw kunnen ontvangen. Deze btw kan je al in de eerste aangifte over 2018 terugvragen.
Hoewel daar momenteel over wordt geprocedeerd, vinden wij dat ook recht op teruggaaf moet bestaan van de btw die bijvoorbeeld zit in opfokkosten van vee (melkkoeien, fokzeugen, e.d.) of boom- en plantopstanden (fruitbomen, aspergeopstanden, e.d.). Hetzelfde geldt voor voorraden eigen voer en de btw in bijvoorbeeld verbouwingskosten.
We raden je aan over deze kwestie contact op te nemen met je contactpersoon bij Alfa.
Hoewel de meeste afnemers in de sector het wel zullen weten, raden we toch aan je eigen afnemers op de hoogte te stellen. Geef hen aan dat voortaan met 6% btw moet worden gefactureerd en dat bij deze ook de verstrekte landbouwverklaring c.q. de veehandelsverklaring wordt ingetrokken. Geef ook je omzetbelastingnummer door aan de afnemers.
We gaan er van uit dat de Belastingdienst de landbouwer straks ook zelf zal informeren over de wijzigingen. Althans, voor zo ver ze in beeld zijn bij de Belastingdienst. Deze landbouwers zullen zich ook niet hoeven te melden bij de Belastingdienst voor het uitreiken van een btw-aangifte.
Is er sprake van een mei-boekhouding (of een ander van het kalenderjaar afwijkend boekjaar)? Dan raden wij aan om de Belastingdienst te verzoeken om uitreiking van een aangiftebiljet over een eerste tijdvak dat loopt vanaf 1 januari tot het begin van het nieuwe boekjaar. Voor een mei-boekhouding is dat dan vanaf 1 januari tot en met april 2018. Ook als de wens bestaat om uitreiking van een zogenaamde jaaraangifte, dan lijkt het raadzaam daarom te verzoeken.
Wil je ook ná 1 januari 2018 niets met de btw te maken hebben? Dat kan! Voorwaarde is dat je op jaarbasis niet meer dan 1.345 euro aan btw bent verschuldigd. Dan is het een reële afweging om gebruik te maken van de zogenaamde kleine ondernemersregeling. Je verzoekt de Belastingdienst dan vóór 1 januari 2018 om ontheffing van je btw-verplichtingen. In feite verandert er dan niets.