Banner

Klussen en schoonmaken met een sociale missie

29 juli 2020 | Door:  Geert Manting

Kleine onderhoudsklusjes uitvoeren voor ouderen, mindervaliden en anderen die hulp nodig hebben. En die klusjes laten doen door mensen die op de arbeidsmarkt weinig kansen krijgen. Met dat twee-vliegen-in-één-klap-concept verovert Sociaal Gericht (voorheen AvHaal) sinds twee jaar de markt. En het eind is nog niet in zicht, want naast klussen en schoonmaak is er een horeca -en evenemententak in ontwikkeling. De twee broers achter de sociale onderneming zijn Bart (33) en Erik Lesschen (31) uit Groningen.

“Mijn moeder vertelde me: Bart, achttien jaar na dato doe je eindelijk wat ik dacht dat je zou moeten gaan doen”, lacht Bart Lesschen. Dat was het moment dat hij afscheid nam van een mooie baan in de sales. “Ik was veel te sociaal voor sales. Die hele mentaliteit stond me niet aan. Het was alleen maar geld, geld, geld. Mensen waren niet belangrijk. Ik heb mijn baan opgezegd om iets voor mezelf te gaan doen.”

Al snel krijgt hij broer Erik - ervaring in de metaalbranche - mee. Het eerste idee van de twee broers is creatief. “Je hebt hier in Groningen veel ondergrondse containers. En je hebt veel hoge flats. Je kunt van oude mensen niet verwachten dat ze met een zak afval van tien hoog naar beneden gaan en een drukke straat oversteken om hun afval kwijt te raken. Wij dachten: als wij dat nou eens elke week gaan doen, we helpen vluchtelingen ermee aan een baan, en we krijgen tweehonderd klanten voor een paar euro? Maar het liep een beetje anders”, lacht hij. Het innovatieve concept levert de twee broers welgeteld één betalende klant op. Bart: “En daar komen we nog elke week om het vuilnis op te halen!”

Beschimmelde koelkasten

De eerste naam van het bedrijfje, AvHaal, herinnert nog aan het begin. (‘Die naam stond voor afval ophalen.’) Bart en Erik gaan vervolgens kleine klusjes doen. Van beschimmelde koelkasten schoonmaken tot dakterrassen opruimen. Dan benadert Bart een kennis met jarenlange schilderservaring die wel zin heeft om het duo te komen versterken. “En toen ben ik als de wiedeweerga op zoek gegaan naar bedrijven die omhoog zaten met schilderklussen, maar daar zelf geen invulling aan kunnen geven. Ik ben bij verhuurders langs gegaan, met het idee dat die wel vaker klussen zouden hebben. En dat is gelukt.”

Echt klusbedrijf

De volgende medewerker die aan boord komt is ervaren in het tegelen en het plaatsen van kozijnen. “Hij had een baan maar voelde zich net een nummer. Ik zei: als jij ook meedoet, kunnen we er een echt klusbedrijf van maken. Een vriendin van mij heeft jarenlang schoongemaakt in een ziekenhuis en in kantoren. Die zit nu in het laatste jaar van haar studie en regelt voor ons nu de loonadministratie en het schoonmaakbedrijf. Zo gaan we stap voor stap verder.”

Personeelsbezetting

Nog altijd zijn mensen die hulp nodig hebben een belangrijke doelgroep, maar ook ‘gewone’ klanten zijn welkom bij Sociaal Gericht voor schoonmaak en onderhouds- en herstelwerkzaamheden. Het sociale zit ‘m ook in de personeelsbezetting: twee medewerkers hebben een bijstandsuitkering. Voor statushouders heeft het bedrijf werkervaringsplaatsen. “Ik kom net bij een gemeente vandaan, daar hebben we het erover gehad hoe we dit verder gaan implementeren in ons bedrijf. Mijn bedoeling is dat ik een verbindende rol ga spelen richting mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die zonder succes al allerlei banen hebben geprobeerd. Het is aan mij om de succesmarge te verhogen.”

Het onderscheidende concept kreeg al de handen op elkaar bij de Social Startup Competition in zowel Groningen als Leeuwarden. En voordat de twee broers het beseften, deden ze mee aan een internationale finale in Athene. “Daar werden we derde.” Inmiddels kan het concept zichzelf bedruipen, ook omdat Sociaal Gericht marktconforme prijzen rekent en door opdrachtgevers met open armen wordt ontvangen.

Opleidingscentrum voor horeca

Het succes smaakt naar meer. “We willen een opleidingscentrum voor de horeca gaan neerzetten en combineren met personeelsuitjes en evenementen waarbij verbinden centraal staat. We zijn nog bezig om een plan te schrijven, maar het kan weleens heel groot gaan worden”, belooft Bart. In alles wat Sociaal Gericht doet, staat het leveren van kwaliteit voorop. “In de basis zijn we een professioneel bedrijf, met daaraan toegevoegd dat we mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een kans geven. Elk project dat ik opstart, doe ik met iemand die er meer verstand van heeft dan ik. Zo waarborgen we de kwaliteit.”

Social Impact Noord

Ook voor de financiën heeft Sociaal Gericht zo’n partner die - daar mogen we van uitgaan -  er meer verstand van heeft dan hijzelf: Alfa. “Ik ken Alfa van de vereniging Social Impact Noord. Ik had een keer een goed gesprek met directeur Carl Drenth. Dat Alfa er ook onderdeel van is, vind ik belangrijk. Ik voel me daardoor betrokken bij Alfa. We werken nu sinds januari van dit jaar met elkaar samen. Alfa heeft al aardig wat dingen kunnen herstellen die ik had opgestart maar die achteraf niet heel erg handig bleken. We hebben heel veel aan Alfa, zij stippelen voor ons de route uit op accountantsniveau.”

Meer weten over Sociaal Gericht? Kijk dan mee naar het filmpje: 

Geert Manting

Geert Manting

Klantbeheerder

088 2531558 | gmanting@alfa.nl


Meer over Geert