Subsidieregeling Reductie Stikstofemissie Noord Nederland
27 september 2024 | Door: Gerrit Pullen
Deze regeling heeft tot doel investeringen te stimuleren in maatregelen die bijdragen aan de reductie van stikstofemissie binnen een agrarische onderneming. Het geven van advies door een extern deskundige over die maatregelen maakt daar ook deel van uit.
Doelgroep
Agrarische ondernemingen zonder rechtspersoonlijkheid, (besloten vennootschappen zijn uitgesloten), gevestigd in de provincie Groningen, Friesland of Drenthe die zijn aan te merken als kleine, middelgrote en micro-ondernemingen (kmo). Dat zijn de eenmanszaak, vennootschap onder firma, maatschap en commanditaire vennootschap.
Uitgangspunten regeling
De regeling bestaat uit vier categorieën
- categorie A: het laten opstellen van een advies of deelname aan studiegroep
- Maximum subsidiebedrag 2.500 euro per advies en max. 5.000 euro per bedrijf
- Openstelling vanaf 2 oktober 2024 tot en met 31 december 2024
- categorie B, C en D: een investeringssubsidie
- Maximum subsidiebedrag is 80 procent met max. 60.000 euro (inclusief voorgaande openstelling)
- Openstelling vanaf 2 oktober 2024 tot 13 november 2024 (of wanneer budget eerder op is)
Het minimumsubsidiebedrag bedraagt 1.000 euro en het totale budget bedraagt 55 miljoen euro inclusief voorgaande openstelling.
Verdeling subsidie
Subsidie wordt verdeeld op basis van volgorde van binnenkomst van de complete aanvraag tot het moment dat het betreffende subsidieplafond van de aangevraagde maatregel in het openstellingsbesluit wordt overschreden.
Binnen 2 jaar na de beslissing op de aanvraag moet het vaststellingsverzoek worden ingediend. De vaststellingsaanvraag moet binnen 3 maanden na uitvoering ingediend zijn.
Waarvoor kan subsidie worden aangevraagd?
Categorie A
Het laten opstellen van advies door een externe deskundige (gecertificeerde BAS adviseur of adviseur bij de Stichting Weidegang) of deelname aan studiegroep onder begeleiding van een deskundige.
Categorie B, C of D
Niet-productieve investeringen om de ammoniakemissie uit de stal te verminderen. Hieronder vallen:
- Modulaire, verwijderbare of oprolbare rubberen afdichting van een traditionele roostervloer (geen emissie-arme vloer). Daarbij heb je een omgevingsvergunning voor het plaatsen en in werking hebben van een mono-vergister of een afzetcontract met een bestaande mono-vergister nodig;
- Mestschuif of mestrobots, alleen in combinatie met de aanschaf van een modulaire, verwijderbare of oprolbare rubberen afdichting van een traditionele roostervloer. Het vloeroppervlak moet hiermee minimaal 10 keer per dag gereinigd kunnen worden;
- Installaties en spoelleidingen voor het schoonsproeien van loopvloeren met water. Hiermee moet minimaal 10 liter water per m² bevuild oppervlak per dag gesproeid te worden;
- Een registratiesysteem dat de activiteit en/of het watergebruik van sproei-installaties of mestrobots bijhoudt;
- Installaties, spoelleidingen en additieven voor het sproeien van (verdund) magnesiumchloride op traditionele roostervloeren. Deze moet overdag ieder uur (12x) sproeien met magnesiumchloride (32%), aangelengd met water in een verhouding 1:8;
- Aanleg of uitbreiding van opslag- en opvangcapaciteit voor regenwater en mestopslag komt alleen in aanmerking voor deze subsidie in combinatie met één van de volgende maatregelen:
- Modulaire, verwijderbare of oprolbare rubberen afdichting
- Installaties en spoelleidingen voor het schoonsproeien van loopvloeren met water
- Installaties, spoelleidingen en additieven voor het sproeien van (verdund) magnesiumchloride op traditionele roostervloeren.
Welke documenten moeten meegestuurd worden met de aanvraag?
- Niet-ondertekende offerte (zowel bij advies als bij investering)
- Ingevulde MKB-toets
- Ingevulde verklaring niet in financiële moeilijkheden
- Ingevulde machtiging indien de intermediair de aanvraag indient
- Ontvangstbevestiging aanvraag vergunning indien investering vergunningsplichtig is
Indienen en begeleiding
De aanvraag kan via het e-Loket van SNN ingediend worden. Meer informatie is te vinden op SNN.
Voor meer informatie of het aanvragen van de subsidie kun je contact opnemen met een subsidieadviseur van het dichtstbijzijnde Alfa kantoor. Onze subsidieadviseurs zijn goed op de hoogte van de subsidiemogelijkheden en meer info kan je vinden op Alfa Subsidieadvies.