Hierbij de tweede uitgave van Cijfers die Spreken Melkveehouderij in het jaar 2021. We presenteren weer cijfers over de sector verpakt in aantrekkelijk leesbare en verhelderende thema-artikelen. Eén van die twee gaat in op de opbrengsten in de melkveehouderij, een actueel onderwerp gezien het feit dat 25% van de melkveehouders al een vorm van inkomsten uit neventakken heeft.
In de gesprekken die wij vandaag de dag met jullie voeren komen veel onderwerpen over tafel die als een bedreiging voelen en dat soms ook daadwerkelijk zijn. De problematiek van stikstof in de melkveehouderij bijvoorbeeld. Wanneer gaat de overheid daar duidelijkheid over geven? Zodat je ook een duidelijke strategie uit kan stippelen voor de continuïteit van je bedrijf!
Daarnaast spelen diversen thema’s, zoals het gevecht om de grond met het bijbehorende financiële spanningsveld, de hoogte van de melkprijs in combinatie met de hoge kritieke melkopbrengst, de maatschappelijke druk, de omvang van de veestapel en ga zo maar door.
Met al deze onzekerheden en problemen is het de uitdaging om voor jezelf en je bedrijf een goed toekomstperspectief te schetsen. Ga altijd uit van je eigen kracht en vertaal de uitdagingen naar specifieke onderdelen van je bedrijfsvoering. Daar kan je het verschil maken. Focus op bepaalde onderdelen die je kan verbeteren want niemand kan alles verbeteren!
In deze editie laten we ons licht schijnen op de opbrengsten in de melkveehouderij. We benaderen dat vanuit het gemiddelde melkveebedrijf in Nederland met bijbehorende uitgesplitste opbrengsten. Daarbij zien we natuurlijk grote verschillen tussen bedrijven, dus vertaal dit altijd naar je eigen bedrijf en je individuele mogelijkheden voor het creëren van aanvullende opbrengsten. Het maakt niet uit wat je doet, als het maar bij jou en je bedrijf past. Alleen dan kan het daadwerkelijk toegevoegde waarde hebben in het kader van het continuïteitsperspectief van je bedrijf.
Daarnaast gaan we in op de verschillen tussen robot- en traditioneel melken. Wat zijn de financiële verschillen tussen de bedrijven en blijkt dit ook bij bedrijven die zijn omgeschakeld van de traditionele melkstal naar een melkrobot?
De melkveespecialisten van Alfa ondersteunen je met de BAS Melkvee Plus rapportage als basis voor inzicht in je persoonlijke resultaten. Daarbij wens ik iedereen veel succes om die persoonlijke resultaten te verbeteren.
Hans de Bie
Marktmanager Agri & Food
Inzicht in de cijfers
Agrarische bedrijven weten steeds vaker neveninkomsten te behalen buiten de agrarische sector, zo blijkt uit diverse onderzoeken en rapporten. Volgens onderzoek van het CBS stegen de neveninkomsten in vier jaar tijd zelfs van 25% naar 40%. Dat beeld laat zich minder makkelijk afleiden uit de jaarcijfers.
De interesse in automatisch melken neemt toe. De keuze hiervoor blijkt niet louter voort te komen uit economische motieven. Ook aspecten als arbeidsvermindering en -verlichting zijn vaker een reden om met een robot te gaan melken. Maar welke financiële verschillen zijn er nu daadwerkelijk te vinden tussen traditioneel melken en robotmelken?
Lees meer
Je bedrijfsvoering optimaliseren. Toekomstplannen maken. Rekening houden met alle relevante wet- en regelgeving. Als ondernemer in de agrarische sector moet je van veel markten thuis zijn. In sommige gevallen heb je zelf de kennis in huis om de koers van je bedrijf te kunnen bepalen. Op andere vlakken is goed advies onmisbaar. De adviseurs van Alfa staan voor je klaar met een brede dienstverlening. Lees meer over agrarisch bedrijfsadvies van Alfa Accountants en Adviseurs.
Lees meer
Meld je nu aan en ontvang direct een mail wanneer de nieuwe versie van Cijfers die Spreken gepubliceerd is.
Meld mij aan