Voor je ligt alweer de laatste uitgave van Cijfers die Spreken Melkveehouderij in het jaar 2021. We presenteren weer cijfers over de sector, verpakt in aantrekkelijk leesbare en verhelderende thema-artikelen. Deze keer over het dalend voersaldo door een matige eerste snede en een analyse van bedrijfssystemen en resultaten.
Op 15 december 2021 is er eindelijk een coalitieakkoord gevormd voor de periode 2021-2025: ‘Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst’. In het jaar 2030 moet een stikstofreductie van vijftig procent worden gerealiseerd. Hiervoor wordt 25 miljard euro uitgetrokken, waarvan 20 miljard tot 2030 en 5 miljard voor de periode daarna, tot 2035. Hierbij wordt vooral ingestoken op gebiedsgericht beleid, een belangrijk aandachtspunt om de vertaalslag naar de impact voor je eigen bedrijf te maken.
De verhoging van de klimaat- en stikstofdoelen in 2030 is een forse uitdaging die niet voor alle bedrijven realistisch is. Daarnaast is het akkoord ambitieus in het realiseren van kringlooplandbouw en een verdergaande grondgebondenheid van de melkveehouderij.
Die zaken komen allemaal op je af. Je zult een visie voor je eigen bedrijf moeten vormen om de juiste strategie te bepalen. Van belang voor het toekomstperspectief van je bedrijf en jou als ondernemer is om altijd uit te gaan van je eigen kracht. Vertaal de uitdagingen naar specifieke onderdelen van je bedrijfsvoering. Daar kan je het verschil maken. Focus op de onderdelen die je kan verbeteren en waar je invloed op kunt uitoefenen, want niemand kan alles verbeteren!
Eén van die twee thema-artikelen in deze editie gaat in op een daling van het voersaldo als gevolg van de kwaliteit van de eerste snede van 2021. Een actueel onderwerp omdat op veel bedrijven die eerste snede nu of in de komende periode wordt gevoerd.
De koude start van het groeiseizoen heeft in combinatie met een nat of laat maaimoment een graskuil van de eerste snede opgeleverd, die veel uitdagingen geeft voor een optimale benutting. Op veel plekken resulteert dit in een lagere melkproductie. Hoge energie- en eiwitprijzen van aangekochte voeders creëren een stijging van de kostprijs. Geeft die dalende melkproductie aanleiding om het rantsoen aan te passen?
Daarnaast analyseren we bedrijfssystemen en resultaten in de melkveehouderij. Financieel was het de laatste jaren niet gemakkelijk, vanwege de matige melkprijs en de stijgende kosten. We zien grote financiële verschillen tussen melkveebedrijven, veroorzaakt door vakmanschap en ondernemerschap in combinatie met het gekozen bedrijfssysteem. Belangrijkste aandachtspunt hierbij is dat het gekozen systeem bij jou als ondernemer moet passen. Vanuit de gerealiseerde resultaten zijn de financiële verschillen tussen systemen in beeld gebracht.
De melkveespecialisten van Alfa ondersteunen je met de BAS Melkvee Plus rapportage als basis voor inzicht in je persoonlijke resultaten. Daarbij wens ik iedereen veel succes om die persoonlijke resultaten te verbeteren.
Hans de Bie
Marktmanager Agri & Food
Inzicht in de cijfers
Koeien melken is niet volledig stuurbaar. Dat hebben we in het afgelopen jaar weer eens duidelijk ervaren. De koude start van het groeiseizoen heeft in combinatie met een nat of laat maaimoment een graskuil van de 1e snede opgeleverd, die veel uitdagingen oplevert voor een optimale benutting. Op veel plekken resulteert dit in een lagere melkproductie. Hoge energie- en eiwitprijzen van de aangekochte voeders staan recht tegenover een stijgende melkprijs aan het einde van het jaar 2021. Geeft die dalende melkproductie aanleiding om het rantsoen aan te passen?
Financieel was het op veel plekken niet gemakkelijk de laatste jaren door de matige melkprijs en stijgende kosten. Wanneer er financieel tekorten zijn, is het net als slaapgebrek. Het incasseringsvermogen neemt af en dat geldt zeker voor alles wat er op de sector af lijkt te komen. Hier komt bij dat mede onder druk van de invoering van BASEL IV in 2023, banken terughoudender zijn en strenger worden in hun financieringsbeleid. Toch zijn er kansen: de best draaiende bedrijven hebben een liquiditeitsmarge die ca. € 200.000 beter is dan de staartgroep! Tijd voor een analyse.
Lees meer
Je bedrijfsvoering optimaliseren. Toekomstplannen maken. Rekening houden met alle relevante wet- en regelgeving. Als ondernemer in de agrarische sector moet je van veel markten thuis zijn. In sommige gevallen heb je zelf de kennis in huis om de koers van je bedrijf te kunnen bepalen. Op andere vlakken is goed advies onmisbaar. De adviseurs van Alfa staan voor je klaar met een brede dienstverlening. Lees meer over agrarisch bedrijfsadvies van Alfa Accountants en Adviseurs.
Lees meer
Meld je nu aan en ontvang direct een mail wanneer de nieuwe versie van Cijfers die Spreken gepubliceerd is.
Meld mij aan