oktober 2022
Voor je ligt de derde uitgave van Cijfers die Spreken Melkveehouderij voor het jaar 2022. Ook nu presenteren we weer verhelderende thema-artikelen die je van ons gewend bent. Het eerste is een actueel onderwerp dat de melkveehouderij bezighoudt, de afbouw van derogatie. Het tweede artikel laat – zoals de titel al zegt – de cijfers spreken, met deskundige toelichting van onze kant.
In de vorige editie sprak ik ook al over een turbulente periode voor de melkveehouderij, met opbrengsten en kosten die we niet gewend zijn. De turbulentie is de afgelopen periode nog groter geworden met de stapeling van dossiers, zoals de afbouw van derogatie, een nieuw GLB en ecoregelingen, de gebiedsgerichte stikstofaanpak, de reductie van de CO2-emissie, energiebesparing, de definitie van grondgebondenheid.
Heel veel uitdagingen gaan gepaard met gevoelens van machteloosheid, boosheid en teleurstelling. Dat begrijpen wij volledig, waarbij we er graag voor je zijn met een luisterend oor en het bespreken van de impact op jouw bedrijf. Daarnaast besteden we in die gesprekken in algemene zin aandacht aan de vergaande maatregelen die de overheid voorstelt voor de sector. In VLB-verband zijn we regelmatig in gesprek met het ministerie van LNV en met RVO, waarin we voornamelijk de focus leggen op de uitvoerbaarheid van beleid in de praktijk. Daarnaast delen we onze kennis via inhoudelijke artikelen op de Alfa site en maandelijkse nieuwsbrieven.
In september 2022 is bekend geworden dat de derogatie voor Nederland wordt afgebouwd richting 2026 naar de gebruiksnorm van 170 kg stikstof per hectare. Eind september volgde de derogatiebeschikking vanuit de Europese Commissie met aanvullende maatregelen voor ‘verontreinigde’ gebieden, grondwaterbeschermingsgebieden en Natura2000-gebieden. Daarnaast worden bufferstroken verplicht langs ecologisch kwetsbare waterlopen. De afbouw van derogatie heeft een grote economische impact. Het effect hebben we doorgerekend voor verschillende typen melkveebedrijven op basis van grondsoort en intensiteit.
De melkprijs ligt in de laatste vier kwartalen (tot en met juni 2022) ruim 9 euro per 100 kg melk hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. De opbrengsten van vee zijn in diezelfde periode met ruim 1 euro per 100 kg melk gestegen, waardoor de totale opbrengsten bijna 11 euro per 100 kg melk hoger liggen. De toegerekende kosten zijn daarentegen ook fors gestegen waardoor het saldo melkvee met circa 7 euro is gestegen.
De laatste periode zijn de opbrengsten en de directe kosten nog verder door gestegen. De verwachting is dat er hogere winsten in 2022 gerealiseerd gaan worden. We zien echter ook zeer grote verschillen in de melkveehouderij, dus dat geldt zeker niet voor iedereen. Heb je een hogere winstverwachting, dan is het de vraag welke strategische maatregelen je neemt. Dat vraagt om inzicht in je cijfers.
Het is een turbulente periode voor de melkveehouderij. In al die ontwikkelingen staan cijfers meer dan ooit centraal. De melkveespecialisten van Alfa ondersteunen je met de BAS Melkvee Plus rapportage voor inzicht in de resultaten van je bedrijf. Dat is de basis om de juiste strategie te bepalen, één die aansluit bij je visie op je toekomstig bedrijf. Daarbij wens ik iedereen veel succes om je persoonlijke doelstellingen te realiseren.
Hans de Bie
Marktmanager Agri & Food
Inzicht in de cijfers
Melkveehouders zien het voordeel van derogatie in de komende drie jaar afgebouwd worden. Het betekent de volgende tegenslag voor de sector, die al voor grote veranderingen staat als het aan het kabinet ligt. Het verlies van derogatie komt een gemiddeld bedrijf al gauw op 30 duizend euro per jaar te staan, becijfert Alfa Accountants en Adviseurs. Op verzoek van de VLB maakte de vaksectie bedrijfskunde een aantal scenario’s: voor gemiddelde en bovengemiddelde bedrijven met een extensieve en intensieve bedrijfsvoering, uitgesplitst naar grondsoort.
Met melkprijzen van rond de 60 cent per kg melk is de melkafrekening nog nooit zo hoog geweest als nu. De melkprijs is grofweg verdubbeld ten opzichte van enkele jaren terug, toen deze nog rond de 30-35 cent schommelde. Maar wat blijft er straks van die hoge huidige melkprijs over? En wordt de Belastingdienst de grote winnaar?
Lees meer
Je bedrijfsvoering optimaliseren. Toekomstplannen maken. Rekening houden met alle relevante wet- en regelgeving. Als ondernemer in de agrarische sector moet je van veel markten thuis zijn. In sommige gevallen heb je zelf de kennis in huis om de koers van je bedrijf te kunnen bepalen. Op andere vlakken is goed advies onmisbaar. De adviseurs van Alfa staan voor je klaar met een brede dienstverlening. Lees meer over agrarisch bedrijfsadvies van Alfa Accountants en Adviseurs.
Lees meer
Meld je nu aan en ontvang direct een mail wanneer de nieuwe versie van Cijfers die Spreken gepubliceerd is.
Meld mij aan