december 2022
Voor je ligt de vierde uitgave van Cijfers die Spreken Melkveehouderij voor het jaar 2022. Ook nu presenteren we weer verhelderende thema-artikelen die je van ons gewend bent. Twee actuele onderwerpen die de melkveehouderij bezig houden. Zowel in operationele als strategische zin.
In de vorige editie sprak ik over de stapeling van dossiers die in de melkveehouderij spelen. Heel veel uitdagingen die gepaard gaan met gevoelens van machteloosheid, boosheid en teleurstelling. Dat begrijpen wij volledig waarbij we er graag voor je zijn met een luisterend oor en het bespreken van de impact op jouw bedrijf. Die impact is groot maar de andere kant is dat je bedrijf ook gewoon operationeel goed moet draaien. De basis van een goed verdienmodel is het realiseren van een goed saldo waar vakmanschap voor benodigd is. En dat is er zeker in de Nederlandse melkveehouderij waar ook wereldwijd naar wordt gekeken. De hoge melkprijs in 2022 zorgt in eerste instantie voor een goed saldo en dan is het altijd de uitdaging om “scherp” te blijven boeren zodat je de kostprijs beheersbaar houdt. En dat begint natuurlijk met het goede inzicht in je cijfers en een goede vergelijking met andere bedrijven. Het BAS rapport geeft hiervoor de juiste informatie van jouw bedrijf.
In 2022 zien we een forse toename van de energieprijzen wat iedereen bezig houdt. Veel mensen focussen zich op het produceren van energie via investeringen in zonnepanelen en of windmolens. Dat is een goede zaak in het kader van de verdere verduurzaming van het energievraagstuk en ook om kosten van energie op langere termijn in de hand te houden. Maar de beste reductie van je energierekening is natuurlijk het besparen van energie waar in de melkveehouderij ook zeker mogelijkheden zijn.
Vanuit de overheid ligt de focus op het stikstofdossier wat een grote impact in de melkveehouderij heeft. In 2023 zullen daar verdere stappen in worden genomen en ik ben erg benieuwd hoe de aanpak van de “piekbelasters” in 2023 nu verder vorm gaat krijgen. Ga je hier gesprekken over voeren, weet dan dat onze specialisten je daar heel goed bij kunnen begeleiden.
Naast stikstof is de overheid ook doende met de grondgebondenheid in de melkveehouderij waar al specifiek over een maximaal aantal GVE per hectare wordt gesproken. In dat kader zijn er voor jou misschien ook mogelijkheden voor een samenwerking met een akkerbouwer. Daar gaat het tweede artikel over.
Het is een turbulente periode voor de melkveehouderij. In al die ontwikkelingen staan cijfers meer dan ooit centraal. De melkveespecialisten van Alfa ondersteunen je met de BAS Melkvee Plus rapportage voor inzicht in de resultaten van je bedrijf. Dat is de basis om de juiste strategie te bepalen, één die aansluit bij je visie op je toekomstig bedrijf. Daarbij wens ik iedereen veel succes om je persoonlijke doelstellingen te realiseren.
Hans de Bie
Marktmanager Agri & Food
Inzicht in de cijfers
Energiebesparing. Het wás altijd al een actueel onderwerp, maar met de huidige tarieven voor gas en elektra is het nóg verleidelijker om het verbruik te minderen. Wat doen collega-melkveehouders om hun energienota iets vriendelijker te maken? We peilen de stemming op twee verschillende bedrijven. VOF Melmerland in Kampen heeft dit jaar grote stappen gezet om van het gas af te komen. De maatschap Pasman in Dalfsen heeft door de jaren heen al voorgesorteerd op energiebesparing en liet dit jaar nog een energiescan uitvoeren.
Akkerbouwers en veehouders die regionaal of zelfs lokaal de handen ineenslaan, kunnen de kringlooplandbouw een grote impuls geven. Aan het Westeinde in Hazerswoude-Dorp is een goed voorbeeld te vinden. Overburen Wytse de Jong en Lennart Zegwaard werken sinds een jaar of vier samen. “We hebben nog nooit zulke beste snijmais gehad”, zegt melkveehouder Wytze over het voer dat akkerbouwer Lennart voor hem teelt. “Hoe sneller Wytse de voersilo vol kan leggen, hoe meer aardappelgrond wij kunnen huren”, zegt Lennart over het voordeel aan zijn kant.
Lees meer
Je bedrijfsvoering optimaliseren. Toekomstplannen maken. Rekening houden met alle relevante wet- en regelgeving. Als ondernemer in de agrarische sector moet je van veel markten thuis zijn. In sommige gevallen heb je zelf de kennis in huis om de koers van je bedrijf te kunnen bepalen. Op andere vlakken is goed advies onmisbaar. De adviseurs van Alfa staan voor je klaar met een brede dienstverlening. Lees meer over agrarisch bedrijfsadvies van Alfa Accountants en Adviseurs.
Lees meer
Meld je nu aan en ontvang direct een mail wanneer de nieuwe versie van Cijfers die Spreken gepubliceerd is.
Meld mij aan