juli 2023
Het kan snel gaan in de melkveehouderij. Hoe kort is het nog maar geleden dat er geen einde leek te komen aan de opmars van de melkprijs? Het eerste kwartaal van dit jaar heeft ons weer met twee benen op het grasland gezet. Het komt weer aan op ondernemerskwaliteiten, op boerenvakmanschap.. Daar hebben ondernemers in de sector genoeg van in huis. Maar het helpt wel als dat vakmanschap wordt gedreven door cijfers. Of beter gezegd, door Cijfers die Spreken voor de melkveehouderij. We hebben weer een editie met twee artikelen vol interessant cijfermateriaal voor je.
Die cijfers gaan ondernemend Nederland in de melkveehouderij de komende jaren hard nodig hebben. Met het min of meer klappen van het Landbouwakkoord is de onzekerheid alleen maar toegenomen. Boeren zitten op dit moment niet meer aan tafel met de overheid om over hun toekomst te praten. Dat wil niet zeggen dat de maatregelen ook van tafel zijn. Waar de overheid zeker niet aan zal willen toegeven, is de grondgebondenheid. Met welke gve-norm moet je dan als ondernemer gaan rekenen? Wat als die ambitie van aantal gve per hectare erdoor komt? Het is nu al tijd om scenario’s door te rekenen. Of op z’n minst een plan voor te bereiden hoe je toekomst eruit kan gaan zien.
Wat er ook gebeurt: wij helpen je met de belangrijke cijfermatige onderbouwing. Ook in deze Cijfers die Spreken. Het eerste artikel laat zien welke bedrijven de hoogste voerwinst realiseren op basis van het kritiek voersaldo. In het tweede artikel nemen we alle factoren onder de loep die je liquiditeit beïnvloeden.
En als je honger naar cijfers nog niet is gestild: alle melkveespecialisten van Alfa staan voor je klaar. Niet alleen om mee te rekenen, maar ook om je te inspireren. Want ik sluit graag af met het volgende: “Melkveehouderij blijft in Nederland mogelijk, ook voor jonge ondernemers in deze mooie sector. Nieuwe innovaties op het vlak van bedrijfsmanagement, arbeidsinvulling en milieu kunnen ertoe leiden dat er meer mogelijk is dan op het eerste gezicht lijkt.”
Ik wens je veel inspiratie!
Hans de Bie
Marktmanager Agri & Food
Inzicht in de cijfers
Waar eerder veel melkveehouders wel gevoel hadden bij een bepaald niveau aan voerkosten per kilo melk, is dat gevoel in de volatiele markt van de laatste tijd behoorlijk verstoord. Wat zijn tegenwoordig normale voerkosten? In dit artikel nemen we je mee in een analyse van de voerkosten over de afgelopen vijf kwartalen (Q1 2022 tot en met Q1 2023) en geven we je handvatten voor een aanvullende KPI: het percentage van de melkprijs wat je besteedt aan de aankoop van voer.
In het jaar 2022 was de melkprijs fors hoger dan in de jaren daarvoor. Zo werd er vorig jaar per liter melk maar liefst 19 cent meer betaald dan in 2021. Hierdoor heeft het gemiddelde melkveebedrijf meer verdiend dan in voorgaande jaren. De melkprijs is echter over de top; in de eerste maanden van 2023 daalde deze alweer met 30 procent. De kosten dalen daarbij niet in dezelfde verhouding als de melkprijs. Bovendien komen er meer kosten op agrarische bedrijven af, aangejaagd door veranderende wet- en regelgeving en de weersomstandigheden. Het is daarom van belang om je financiële positie duidelijk in beeld te hebben en bij te sturen waar mogelijk.
Je bedrijfsvoering optimaliseren. Toekomstplannen maken. Rekening houden met alle relevante wet- en regelgeving. Als ondernemer in de agrarische sector moet je van veel markten thuis zijn. In sommige gevallen heb je zelf de kennis in huis om de koers van je bedrijf te kunnen bepalen. Op andere vlakken is goed advies onmisbaar. De adviseurs van Alfa staan voor je klaar met een brede dienstverlening. Lees meer over agrarisch bedrijfsadvies van Alfa Accountants en Adviseurs.
Lees meer
Meld je nu aan en ontvang direct een mail wanneer de nieuwe versie van Cijfers die Spreken gepubliceerd is.
Meld mij aan