oktober 2023
Als ondernemer in de melkveehouderij moeten de afgelopen 12 maanden hebben gevoeld als een rit in de achtbaan. Rond de kerstdagen vorig jaar tikte de melkprijs een bijna onvoorstelbare 65 cent aan. Met 41 cent is de melkprijs inmiddels weer onder de kostprijs gezakt en zien we hier en daar al liquiditeitsspanningen in de melkveehouderij. De andere kant is dat de zuivelmarkt positief is gestemd waarbij het aanbod tegen limieten oploopt en de vraag wereldwijd nog groeit.
Voor het zover is gaan we nog een lastige periode tegemoet. Dat is de conclusie die je kunt lezen in het eerste artikel van onze relatiemanager Geert Veenstra. Als we alles bij elkaar optellen, gaan we kritieke melkprijzen zien die we in het recente verleden niet voor mogelijk hielden. Voor het komende jaar houden onze specialisten het op bijna 50 cent voor de gemiddelde ondernemer.
Je zou zeggen: na een jaar met hoge melkprijzen kunnen ondernemers wel een stootje hebben. De werkelijkheid is anders. Bij Alfa spreken we regelmatig melkveehouders die nu al in de knel komen met de liquiditeit. Die ondernemers zien de kosten oplopen, onder meer voor mestafzet. De inflatie speelt mee. Wie de rente op z’n lening moet herzien, gaat ineens van 2 naar 5 of 6 procent. Banken willen vaart maken met aflossingen. En dan moet de aanslag inkomstenbelasting bij een aantal nog komen. Die door de hoge winsten in 2022 ook ‘historisch’ hoog is.
Ondanks de grote uitdagingen op diverse thema’s zie ik dat er toekomst zit in de melkveehouderij. Al is de vraag of iedere melkveehouder mee kan. Het is wrang om te moeten constateren dat ondernemers die stoppen de ruimte creëren voor boeren die wel toekomst hebben, maar het is wel de realiteit. Dat besef groeit ook in de sector: bedrijfsopvolging is al lang niet meer zo logisch als het decennialang is geweest.
In een tweede artikel zet onze bedrijfskundig adviseur Maaike Groot de meerkosten van extensiveren nog eens mooi samengevat op een rijtje.
Deze editie van Cijfers die Spreken geeft je in ieder geval veel stof tot nadenken over je eigen toekomst. En als je de behoefte hebt om daar eens met ons over te praten: onze specialisten staan voor je klaar!
Hans de Bie
Marktmanager Agri & Food
Inzicht in de cijfers
Het is onrustig in de melkveehouderij. Naast de sterk fluctuerende melkprijs spelen zaken als natuur, de stikstofcrisis, een gevallen kabinet en naderende nieuwe verkiezingen. Maar denk ook aan emissiearme vloeren die niet emissiearm (b)lijken te zijn, ter discussie gestelde vergunningen en stijgende rente-, arbeids- en voerkosten.
Allemaal lastige zaken waar je als melkveehouder mee te maken hebt en mee om moet zien te gaan. Het heeft tot gevolg dat de totale kostprijs verder door stijgt waarbij het de vraag is of de melkprijs dit de komende jaren voldoende kan compenseren. De conclusie lees je in dit artikel.
De regelgeving voor de melkveehouderij gaat steeds verder. Een voorbeeld hiervan is de afbouw van de derogatie voor de komende 3 jaar. Als melkveehouder heb je hiermee te maken – wegkijken is geen optie meer. Maar hoe ga je met dit inzicht om en wat gaat dit doen met je kostprijs?
Met dit artikel krijg je snel inzichtelijk wat de financiële impact is van het verlies van derogatie in combinatie met extensiveren.
Je bedrijfsvoering optimaliseren. Toekomstplannen maken. Rekening houden met alle relevante wet- en regelgeving. Als ondernemer in de agrarische sector moet je van veel markten thuis zijn. In sommige gevallen heb je zelf de kennis in huis om de koers van je bedrijf te kunnen bepalen. Op andere vlakken is goed advies onmisbaar. De adviseurs van Alfa staan voor je klaar met een brede dienstverlening. Lees meer over agrarisch bedrijfsadvies van Alfa Accountants en Adviseurs.
Lees meer
Meld je nu aan en ontvang direct een mail wanneer de nieuwe versie van Cijfers die Spreken gepubliceerd is.
Meld mij aan