december 2023
Volgt de melkprijs de kostprijs of volgt de kostprijs de melkprijs? In het boekjaar 2022 bedroeg de gemiddelde melkprijs 57,27 euro per 100 kg melk met een gemiddelde kritieke melkopbrengst van 45,26 euro per 100 kg melk. De gemiddelde melkprijs over een jaar is in het eerste kwartaal van 2023 verder doorgestegen en de kritieke melkopbrengst eveneens. Daarna is de melkprijs gedaald naar 53,29 euro per 100 kg melk tot en met 30 september 2023. De kritieke melkopbrengst is echter verder doorgestegen naar een niveau van 48,88 euro waardoor de marge is gedaald naar 4,42 euro per 100 kg melk. Het lijkt er dus op dat de kostprijs zich richt naar de opbrengstprijs met een vertragend effect.
Als we op dit moment prognoses opstellen op basis van de verwachte melkprijs op de lange termijn, zien we de marges sterk onder druk staan door de effecten van inflatie, renteverhogingen en verlies van derogatie. En dat begint natuurlijk met een huidige hoge kostprijs die door een stijgende melkprijs of aanvullende inkomsten moet worden goedgemaakt. In december 2023 is de melkprijs weer verhoogd met circa 4 euro per 100 kg melk. Beweegt de melkprijs zich dan toch naar de kostprijs? We weten natuurlijk allemaal dat de melkprijs in de basis wordt bepaald door vraag en aanbod van zuivel op de wereldmarkt! Meer een verder stijgende melkprijs zou in ieder geval wel moeten om voldoende financieel perspectief te houden met de aanvullende impact van de klimaatdoelstellingen, de mestmarkt, de Nutriënt Verontreinigde gebieden, de verlaging van de sectorplafonds en de actuele renteniveaus.
In deze Cijfers die Spreken brengen we in beeld wat de toekomstige financiële impact is van extensiveren of intensiveren. Ook laten we ons licht schijnen op de verschillen tussen extensieve en intensieve melkveebedrijven, aan de hand van twee voorbeeldbedrijven. Het zijn artikelen met de conclusie dat niet één bepaalde richting de juiste is. Zo is de maatschappelijke roep om extensivering juist geen garantie voor een gezond financieel perspectief. Minstens zo opvallend is dat bij de voorbeeldbedrijven ook uitbreiden met tien koeien amper effect oplevert. Het is en blijft situatie afhankelijk!
In het tweede artikel komt naar voren dat een intensiteit van 20 tot 25 duizend kg melk per hectare de hoogste liquiditeitsmarge oplevert.
Heb je plannen om je bedrijf toekomstbestendig te maken? Verstandig om de impact van veranderingen in beeld te brengen, door scenario’s op te stellen. Daar kunnen onze specialisten je bij ondersteunen. Op basis van deze scenario’s kan je verantwoorde keuzes maken voor het perspectief van jouw onderneming.
Deze artikelen geven je in ieder geval weer stof tot nadenken over je eigen toekomst. En als je de behoefte hebt om daar eens met ons over te praten: onze specialisten staan voor je klaar!
Hans de Bie
Marktmanager Agri & Food
Inzicht in de cijfers
In de melkveehouderij ondervinden we voortdurend de impact van prijsschommelingen op de markt. Een recent voorbeeld van zo'n schommeling is de melkprijs. Daarnaast ervaren melkveehouders schommelingen in de prijzen van energie, kunstmest en krachtvoer. Door deze fluctuerende marktprijzen, rijst deze vraag: welke invloed hebben de prijsschommelingen op het verdienmodel van een intensief en extensief bedrijf?
Dit artikel werpt licht op de verschillen in kosten en opbrengsten tussen extensieve en intensieve melkveebedrijven.
Er komt de komende jaren veel op de sector af – en sommige zaken zijn al gestart – wat grote invloed gaat krijgen (en/of al hebben) op de huidige bedrijfsvoering. Denk hierbij onder meer aan de afbouw van de derogatie, grondgebondengroei/GVE per hectare, de kaderrichtlijn water, verplichte weidegang, GLB-beleid, met nutriënten verontreinigde gebieden en nieuw fosfaat- en stikstofplafond voor de veehouderij. Dit zal agrarische ondernemingen linksom of rechtsom beïnvloeden. Waar doe je nu goed aan als ondernemer bij de keuzes die je moet maken? Is extensiveren hét antwoord?
Je bedrijfsvoering optimaliseren. Toekomstplannen maken. Rekening houden met alle relevante wet- en regelgeving. Als ondernemer in de agrarische sector moet je van veel markten thuis zijn. In sommige gevallen heb je zelf de kennis in huis om de koers van je bedrijf te kunnen bepalen. Op andere vlakken is goed advies onmisbaar. De adviseurs van Alfa staan voor je klaar met een brede dienstverlening. Lees meer over agrarisch bedrijfsadvies van Alfa Accountants en Adviseurs.
Lees meer
Meld je nu aan en ontvang direct een mail wanneer de nieuwe versie van Cijfers die Spreken gepubliceerd is.
Meld mij aan