oktober 2024
De rollende jaarcijfers tot en met het tweede kwartaal 2024 laten ten opzichte van voorgaand jaar een daling van de melkprijs van 12 euro per 100 kg melk zien. De kritieke melkprijs is 3 euro per 100 kg melk gedaald. Die daling is echter onvoldoende om de ingezakte melkprijs te kunnen opvangen. Dat is logisch gezien de hoge vaste kostprijs van de melkveehouderij in Nederland. Maar het laat wel direct de kwetsbaarheid van de sector zien. De marge is over een jaar gezien met 8 euro gedaald, naar 0,33 euro per 100 kg melk. Die marge is ongeveer gelijk aan de rollende jaarcijfers over het eerste kwartaal van 2024.
Op 13 september zijn het nieuwe regeerprogramma en de ‘mestbrief’ van minister Femke Wiersma gepubliceerd. Op Prinsjesdag volgde een toelichting. Voor melkveehouders is het belangrijke input om de huidige liquiditeitspositie te vertalen naar de lange termijn. Waarbij vooral de problematiek op korte termijn goed gemanaged moet worden!
Op basis van de gemiddelde cijfers kan je concluderen dat er liquiditeitsspanningen in de melkveehouderij zijn. Bij een gemiddelde marge van nul zijn er bedrijven met een negatieve liquiditeitsmarge. Daarnaast zijn er bedrijven met een liquiditeitsprobleem dat nog niet zichtbaar is in de cijfers. Gelukkig is de zuivelmarkt zeer goed gestemd en zien we de Laatste maanden een stijgende melkprijs. Die stijging is ook hard nodig om de komende periode alle rekeningen te kunnen betalen.
In augustus en september is er nog redelijk wat mest naar de akkerbouw afgevoerd. Gemiddeld genomen zitten bedrijven nog met grotere voorraden ten opzichte van voorgaande jaren. En volgend jaar is weer minder plaatsingsruimte. Dit zal komend jaar weer zijn effect op de liquiditeit van een melkveebedrijf hebben.
In deze editie van Cijfers die Spreken gaan we nader in op de werkelijke liquiditeit van de melkveehouderij, en dus niet alleen op de stand van de rekening-courant. Daarnaast onderstrepen we het belang om vanuit de huidige liquiditeitspositie een vertaalslag te maken naar de toekomstige rentabiliteit en liquiditeit. Daarbij in ogenschouw nemend wat de belangrijkste toekomstige thema’s vanuit de overheid zijn.
Het begint met het vormen van een goede missie en visie waar de strategie goed op aansluit.
Dit vraagt altijd maatwerk, want er is geen enkel melkveebedrijf hetzelfde. Wil je meer weten over de vertaalslag naar jouw bedrijf en het effect op de rentabiliteit? Onze melkveespecialisten staan voor je klaar.
Hans de Bie
Marktmanager Agri & Food
Inzicht in de cijfers
In de melkveehouderij is het formuleren van een missie, visie en strategie wat minder gemeengoed dan in het midden- en kleinbedrijf, waar een ondernemingsplan met een duidelijke missie, visie en strategie meer standaard wordt opgesteld. Een reden waarom dit minder gebeurt in de melkveehouderij is het feit dat de afzet van melk via de zuivelafnemer geregeld is. Maar het belang van een duidelijk plan is er zeker niet minder om in een sector die volop in beweging is.
Het is in 2024 al het tweede kwartaal dat melkveehouders interen op de rekening-courant. Er moet nog mest worden afgevoerd en betaald. In het vierde kwartaal zit je met de aankoop van mais en pacht die ook moet worden afgerekend. Misschien dat de stijgende melkprijs die kostenstijging nét nivelleert. Maar er ontstaat steeds minder buffer in de rekening-courant. Het is een belangrijk signaal dat melkveehouders echt aan de slag moeten met het liquiditeitsmanagement op het bedrijf voor een goede positie richting 2025.
Je bedrijfsvoering optimaliseren. Toekomstplannen maken. Rekening houden met alle relevante wet- en regelgeving. Als ondernemer in de agrarische sector moet je van veel markten thuis zijn. In sommige gevallen heb je zelf de kennis in huis om de koers van je bedrijf te kunnen bepalen. Op andere vlakken is goed advies onmisbaar. De adviseurs van Alfa staan voor je klaar met een brede dienstverlening. Lees meer over agrarisch bedrijfsadvies van Alfa Accountants en Adviseurs.
Lees meer
Meld je nu aan en ontvang direct een mail wanneer de nieuwe versie van Cijfers die Spreken gepubliceerd is.
Meld mij aan