december 2024
De rollende jaarcijfers tot en met het derde kwartaal 2024 laten een melkprijs van bijna 48 euro per 100 kg melk zien. De kritieke melkprijs bedraagt over diezelfde periode iets meer dan 46 euro per 100 kg melk waardoor de marge op het gemiddelde melkveebedrijf circa 2 euro per 100 kg melk bedraagt. We zijn in ieder geval weer van de nullijn van de rollende jaarcijfers van voorgaande periodes in 2024 af. En gezien de stijgende melkprijzen in het vierde kwartaal van 2024 zal de verwachte marge over het jaar 2024 verder toenemen.
Ondanks de stijgende marge zijn er voldoende uitdagingen in de melkveehouderij waarbij 2025 een belangrijk jaar wordt gezien de productieplafonds in de melkveehouderij met een mogelijke overschrijding en een generieke korting als gevolg. Dat vraagt een sectorale aanpak en een inspanning van de melkveehouders om samen de schouders onder het voerspoor te zetten.
In deze editie van Cijfers die Spreken gaan we nader in op de keuzes die je als melkveehouder kunt maken, zowel voor de korte als de lange termijn. Dat blijven afwegingen op bedrijfsniveau en vraagt maatwerk. Maar maak in ieder geval een keuze zodat je zelf aan het stuur blijft zitten wat zeer bepalend is voor het toekomstperspectief van je bedrijf.
Wil je meer weten over de vertaalslag naar jouw bedrijf en het effect op de rentabiliteit en liquiditeit van je bedrijf? Onze melkveespecialisten staan voor je klaar.
En hierbij wens ik je hele fijne feestdagen, een mooie jaarwisseling en een gezond en gelukkig 2025 toe.
Hans de Bie
Marktmanager Agri & Food
Inzicht in de cijfers
Momenteel ervaren veel Nederlandse melkveehouders de impact van de fors gestegen prijzen en effecten van (fiscale) wet- en regelgeving. De mestafzetkosten, hogere rentepercentages bij renteherziening en de beperking in afschrijving vanuit de bodemwaarde WOZ vergroten die impact dit jaar nog eens extra. Dit legt financiële druk op melkveehouders, die een manier moeten vinden om aan de betalingsverplichtingen te voldoen. Bovendien wordt de plaatsingsruimte van mest de komende jaren nog kleiner door de afbouw van derogatie, waardoor de mestkosten mogelijk nog meer stijgen. De verhoging van de melkprijs dit jaar kan daarentegen een deel van de kosten compenseren. Welke strategische keuzes maak je als melkveehouder om in deze veranderende tijden je (financiële) resultaat op peil te houden?
Het lijkt onvermijdelijk dat we op landelijk niveau op termijn toegaan naar een nieuwe balans – met minder bedrijven, minder dieren en minder melk. Menig melkveehouder maakt zich daarbij zorgen over de toekomst van zijn of haar bedrijf. “Doe ik nog wel mee over 3, 5 of 10 jaar?” Het is een veelgehoorde vraag, die met veel onzekerheid en pijn gepaard gaat. Want hoe gaan we als melkveehouders samen door die trechter? Het is nu wél het moment om strategische keuzes te maken. Niet alleen voor een gezonde toekomst van je eigen bedrijf, maar ook voor die van de sector.
Je bedrijfsvoering optimaliseren. Toekomstplannen maken. Rekening houden met alle relevante wet- en regelgeving. Als ondernemer in de agrarische sector moet je van veel markten thuis zijn. In sommige gevallen heb je zelf de kennis in huis om de koers van je bedrijf te kunnen bepalen. Op andere vlakken is goed advies onmisbaar. De adviseurs van Alfa staan voor je klaar met een brede dienstverlening. Lees meer over agrarisch bedrijfsadvies van Alfa Accountants en Adviseurs.
Lees meer
Meld je nu aan en ontvang direct een mail wanneer de nieuwe versie van Cijfers die Spreken gepubliceerd is.
Meld mij aan