Hierbij de eerste uitgave van Cijfers die Spreken Melkveehouderij in het jaar 2021. We presenteren weer cijfers over de sector verpakt in aantrekkelijk leesbare en verhelderende thema-artikelen. Eén van die twee gaat in op de financiële slagkracht van de melkveehouderij, een actueel onderwerp gezien het zeer matige jaar 2020 dat we net achter de rug hebben.
In de gesprekken die wij vandaag de dag met jullie voeren komen veel onderwerpen over tafel die als een bedreiging voelen en dat soms ook daadwerkelijk zijn. De problematiek van de PAS-melders in de melkveehouderij bijvoorbeeld. Wanneer word je nu eindelijk eens gelegaliseerd? Daarvoor moet je eerst een veelvoud aan gegevens bij de RVO aanleveren voor 30 april 2021. En dan is het nog maar de vraag of daar dan een besluit over kan worden genomen.
Daarnaast houden de klimaat- en stikstofproblematiek de gemoederen bezig met alle uitdagingen, het gevecht om de grond met het bijbehorende financiële spanningsveld, de hoogte van de melkprijs in combinatie met de hoge kritieke melkopbrengst, de maatschappelijke druk, de omvang van de veestapel en ga zo maar door.
Met al deze onzekerheden en problemen is het de uitdaging om voor jezelf en je bedrijf een goed toekomstperspectief te schetsen. Ga altijd uit van je eigen kracht en vertaal de uitdagingen naar specifieke onderdelen van je bedrijfsvoering. Daar kan je het verschil maken. Focus op bepaalde onderdelen die je kan verbeteren want niemand kan alles verbeteren!
In deze editie laten we ons licht schijnen op de financiële slagkracht van de melkveehouderij. We benaderen dat vanuit het gemiddelde melkveebedrijf in Nederland met bijbehorende kritieke melkprijs. Daarbij zien we natuurlijk grote verschillen tussen bedrijven, dus vertaal dit altijd naar je eigen bedrijf en je financiële uitgangspositie. Daarnaast gaan we in op de uitdaging rondom de gevraagde CO2-reductie in de melkveehouderij. We focussen daarbij op een paar maatregelen die je in je bedrijfsvoering kunt toepassen, zodat het concreet is.
De melkveespecialisten van Alfa ondersteunen je met de BAS Melkvee Plus rapportage als basis voor inzicht in je persoonlijke resultaten. Daarbij wens ik iedereen veel succes om die persoonlijke resultaten te verbeteren.
De melkveespecialisten van Alfa ondersteunen je met de BAS Melkvee Plus rapportage als basis voor inzicht in je persoonlijke resultaten. Daarbij wens ik iedereen veel succes om die persoonlijke resultaten te verbeteren.
Hans de Bie
Marktmanager Agri & Food
Inzicht in de cijfers
Er kan aan verschillende knoppen worden gedraaid om de broeikasgasuitstoot van het bedrijf te verlagen. Wel zijn enkele parameters voor een bedrijf op korte termijn lastig te veranderen (denk aan intensiteit of grondsoort). Er zijn echter kengetallen waar je wel op kunt sturen op kortere termijn.
Het jaar 2020 was een matig tot slecht jaar, waarin de marge voor veel bedrijven nul tot negatief was. Er werd geen tot weinig geld verdiend, en we zagen in veel gevallen de rekening-courant- en de crediteurenpositie oplopen. Toch zijn er ook veel bedrijven, waarmee het op dit moment heel goed gaat. Dit zijn met name bedrijven die een lage financieringsdruk kennen, of daarmee in evenwicht zijn.
Lees meer
Je bedrijfsvoering optimaliseren. Toekomstplannen maken. Rekening houden met alle relevante wet- en regelgeving. Als ondernemer in de agrarische sector moet je van veel markten thuis zijn. In sommige gevallen heb je zelf de kennis in huis om de koers van je bedrijf te kunnen bepalen. Op andere vlakken is goed advies onmisbaar. De adviseurs van Alfa staan voor je klaar met een brede dienstverlening. Lees meer over agrarisch bedrijfsadvies van Alfa Accountants en Adviseurs.
Lees meer
Meld je nu aan en ontvang direct een mail wanneer de nieuwe versie van Cijfers die Spreken gepubliceerd is.
Meld mij aan