Ondernemer in beeld | Opfokstation Raepshille: van akkerbouwer naar professioneel opfokstation voor Friese paarden
11 mei 2023 | Door: Jelena Bajic
Het begint allemaal twintig jaar terug, met een telefoontje van een kennis. Of akkerbouwer Arjen Schrauwen misschien tien Friese hengsten kwijt kon, om op te fokken? Als hobby hield Arjen immers zelf ook Friese paarden? “Maar met opfokken hadden we echt nul ervaring”, kan echtgenote Antoinette nu lachend zeggen. “We kregen de kans, en we kregen het vertrouwen.” Zó toevallig kan een succesverhaal beginnen, het succes van Raepshille in Strijen. “We zijn misschien wel het enige opfokstation voor Friese paarden in heel Nederland.”
Akkerbouw staat nog steeds op het menu in Strijen, bijna tegen het Hollandsch Diep aan. Een beetje aardappels en een beetje graan, en verder ruwvoer en weidegang voor de paarden. Maar akkerbouwer is Arjen al lang niet meer. Samen met Antoinette - die er nog twintig uur in de week naast werkt - hebben de twee de handen vol aan opfokstation Raepshille, genoemd naar de polder in de Hoeksche Waard. “Voor jonge paarden is socialiseren heel belangrijk. Je kunt het één op één vergelijken met een peuterspeelzaal. Zet een klein kind de hele dag alleen op een kamertje en na twee jaar komt er niks van terecht. Zo is het met paarden ook. Je hebt rangen en standen, leiders en volgers. Een groep biedt ook veiligheid. Ze beschermen elkaar.”
(Tekst gaat verder na de foto)
(Bron: https://www.raepshille.nl/)
‘Er bovenop zitten’
Opdrachtgevers zijn paardenhouders die zelf te weinig dieren hebben om hun veulens sociaal gedrag aan te leren. Antoinette: “Een groep van twee is geen groep. Hier hebben we de kennis, de kunde, de voorzieningen. Je moet er bovenop zitten. In een groep valt het eerder op als bijvoorbeeld de groei achterblijft.” Niet voor niets is de kraakheldere visie van het echtpaar ‘opfokken is meer dan wat veulens in een stal zetten’.
Friese paarden
Er zijn meer opfokstations in Nederland, maar Raepshille is uitsluitend gespecialiseerd in Friese paarden. “We hebben het ook wel geprobeerd met rijpaarden, maar dat was geen match. Die zitten hoger in het bloed, zoals wij zeggen. Rijpaarden zijn vlugger dan Friezen.” Daarmee is de markt voor de twee echter allesbehalve beperkt. Friese paarden zijn groeiend in populariteit, voor keuringen, dressuur en soms voor de kar.
Uitbreiding op eigen terrein
Daarmee groeit ook de interesse voor hun opfokstation. Al gaat het niet vanzelf, weet Antoinette. “Je moet eerst een naam verdienen, zeker als je niet uit de sector komt zoals wij.” In 2022 volgt eindelijk de welkome uitbreiding op eigen terrein. “We hadden het al eerder geprobeerd, maar de eerste wethouder vond het niet nodig. Toen de Hoeksche Waard samen gevoegd werd tot één gemeente, kwam er een nieuwe wethouder. Die vond onze plannen voor nieuwbouw prachtig en het bestemmingsplan kon ineens wel worden gewijzigd.”
(Tekst gaat verder na de foto)
(Bron: https://www.raepshille.nl/)
Maximaal passen er honderd jonge paarden in de nieuwe stal, verdeeld in kleinere groepen. De veulens blijven er tot twee en een half jaar (de hengsten) of drie jaar (de merries). Ook in de winter is er iedere dag een moment om - daar heb je de peuterspeelzaal weer - even buiten te spelen. “En verder is er altijd werk. Vandaag toevallig moeten we 84 paarden een dubbele inenting geven. Je bent altijd bezig om te monitoren. En dan komt er ook nog eens de administratie bij kijken.” Op zondag gaat het werk door. “Dan moeten ze ook eten hè.”
Opfokken is niet meer het enige wat er gebeurt op Raepshille. De twee fokten zelf een eigen veulen dat het inmiddels tot KFPS dekhengst heeft geschopt. “Ja, een fokkersdroom”, zegt Antoinette. “Het is al een hele prestatie op zich, maar zeker voor een kleine fokkerij met drie merries.” ‘Kees 531’ zoals de hengst heet, heeft inmiddels een agenda die al aardig volloopt met afspraakjes met de dames.
(Tekst gaat verder na de foto)
(Bron: https://www.raepshille.nl/)
Bij toeval kwamen de twee in aanraking met Alfa in Gorinchem. Antoinette: “We zaten bij een administratiekantoor. Dat was prima, maar het kantoor was niet altijd even proactief. We misten ook hippische kennis. Alfa belde op, of ze een keer konden langskomen. Waarom niet. We hadden meteen een klik met klantbeheerder Nienke den Boer. Alfa kwam ook op het juiste moment, net toen we de plannen voor de nieuwbouw concreter hadden. We zijn overgegaan, met de voorwaarde dat Nienke onze klantbeheerder zou worden. Dat doet ze samen met onder andere senior assistent accountant Ferry den Boer en een team van andere specialisten, zo krijgen we echt advies op maat. We hebben alle zaken die speelden in één keer goed aangepakt, van het fiscale deel, de testamenten tot de VOF-akte en de huwelijkse voorwaarden. Dat geeft veel rust. We zijn heel blij dat we die keus hebben gemaakt. Ook omdat Alfa een heel proactief kantoor is, net wat we zochten. En Alfa heeft veel kennis van de agrarische sector.”
Open dag opfokstation Raepshille
In 2022 hebben Arjen en Antionette het bedrijf verhuisd naar een nieuwe locatie. 8 april jongstleden vond de officiële opening plaats. Tijdens deze dag hebben Arjen en Antoinette de nieuwe locatie laten zien en is er onder andere aandacht besteed aan de nieuwe opfokstal die gebouwd is waar aan alle dierwelzijnseisen is voldaan. Namens Alfa zijn Nienke den Boer en John Daalhuizen daarbij aanwezig geweest.
(Tekst gaat verder na de foto)
Ondernemersverhalen
Ben je benieuwd naar andere ondernemersverhalen?