Ondernemersverhalen

Wij zijn graag een sparringsparner voor ondernemers die hun onderneming graag naar een hoger niveau willen tillen. Dit doen we door middel van fiscaal, juridisch, bedrijfskundig en organisatieadvies. Uiteraard ontzorgen wij onze klanten graag  bij de financiële administratie en geven wij gericht financieel advies.  

We staan dichtbij onze klanten en lichten hun onderneming periodiek uit in de ondernemersverhalen. Ontdek hier de unieke verhalen van deze ondernemingen.

Hoeve Stein: succesvolle transitie naar biologisch boeren

Als boerengezin zijn ze nooit groot gebracht met de biologische gedachte, zegt Ivanka de Goeij. Maar inmiddels is zij met echtgenoot Ardy enthousiaste supporter van de manier van boeren die het kabinet graag ziet. Zo enthousiast zelfs, dat scholen en bedrijven maar wat graag worden ontvangen op het bedrijf. En lopen de koeien toevallig niet in de wei, dan is er via de ‘skybox’ een mooi uitzicht op de stal waar de melk producerende dames vrij rondlopen.

Lees hier het verhaal van Hoeve Stein

Alb. Swijnenburg Transporten B.V.: benchmarking en digitalisering gaven de doorslag voor samenwerking met Alfa Gorinchem

Eigenlijk was hij niet eens op zoek naar een ander accountantskantoor. Maar als Pieter Swijnenburg ‘zomaar’ een bijeenkomst van Alfa bezoekt, wordt hij getriggerd. “Met name door het verhaal over die benchmark, dat de gegevens van jouw bedrijf worden gespiegeld aan andere, vergelijkbare transportbedrijven.” Het was reden voor de eigenaar van Alb. Swijnenburg Transporten B.V. om over te stappen naar de Gorinchemse vestiging van Alfa. “En dat gaat eigenlijk heel erg goed”, vat hij de eerste anderhalf jaar van de samenwerking samen.

Lees hier het verhaal van Alb. Swijnenburg Transporten B.V.

V.O.F. Vijverberg: het bedrijf van Sander zijn vader kon hij door onder andere innovatie neer zetten naar zijn eigen ideeën

Twintig jaar terug werd Sander Vijverberg van Westlander ineens Hoeksche Waarder. “Maar ik zou niet meer terug willen”, klinkt het overtuigd op een vrijdagmorgen aan de koffie. In Strijen kreeg hij de kans om een melkveebedrijf neer te zetten naar z’n eigen ideeën. Groot, met 150 koeien en 100 stuks jongvee, maar vooral vergaand geautomatiseerd. Waardoor Sander het met  hulp van vrouw Marianne bijna in z’n eentje af kan.

Lees hier het verhaal van V.O.F. Vijverberg


F. Izeboud Beheer B.V.: na veertig jaar loondienst is die beëindiging het begin van zijn eigen bedrijf, Izeboud Beheer, zorg vanuit het hart

Als Frans Izeboud in 2014 een zorgorganisatie moet liquideren, krijgt zijn opdracht een opvallend staartje. Na veertig jaar loondienst is die beëindiging het begin van zijn eigen bedrijf, Izeboud Beheer. Maar na vijftig jaar in de zorg te hebben gewerkt lonkt het afscheid. Een bedrijfsopvolger is er al.  Lachend: “Het zal wel pannenkoeken bakken voor de kleinkinderen gaan worden.”

Lees hier het verhaal van F. Izeboud Beheer B.V.

Opfokstation Raepshille: van akkerbouwer naar professioneel opfokstation voor Friese paarden

Het begint allemaal twintig jaar terug, met een telefoontje van een kennis. Of akkerbouwer Arjen Schrauwen misschien tien Friese hengsten kwijt kon, om op te fokken? Als hobby hield Arjen immers zelf ook Friese paarden? “Maar met opfokken hadden we echt nul ervaring”, kan echtgenote Antoinette nu lachend zeggen. “We kregen de kans, en we kregen het vertrouwen.” Zó toevallig kan een succesverhaal beginnen, het succes van Raepshille in Strijen. “We zijn misschien wel het enige opfokstation voor Friese paarden in heel Nederland.”

Lees hier het verhaal van Opfokstation Raepshille

Henny voor den Dag: "Het vlees is van een heel andere kwaliteit dan wat je bij de supermarkt koopt. Dat próef je wel!"

Almkerk is tegenwoordig een heuse boerderijwinkel rijker: Uppel’s Weidevlees, van de familie voor den Dag aan de Bloemweg 7. Die naam verraadt al wat het hoofdingrediënt is van het gezellig ingerichte winkeltje met streekproducten: vlees van de eigen runderen. Belgische witblauwrunderen zijn het, “een heel rustig en braaf ras” zegt Henny voor den Dag. “En het vlees is van een heel andere kwaliteit dan wat je bij de supermarkt koopt. Dat próef je wel!”

Lees hier het verhaal van Uppel’s Weidevlees

Voor Leo Kool is de cirkel rond op de Maria Johanna Hoeve in Noordeloos

Hij was ooit landmeter, de boerenzoon die er geen oren naar had om het bedrijf over te nemen. “Boer zijn is maar een eenzaam beroep.” Toch vindt Leo Kool zich uiteindelijk terug op het ouderlijk bedrijf, de Maria Johanna Hoeve in Noordeloos. Boeren doet hij er niet, wel ondernemen in de horeca met echtgenote Henny, zijn ouders en schoonouders. Wat in 2008 voorzichtig begon met een groepsaccommodatie, is tegenwoordig uitgebreid met een restaurant, een negen holes golfbaan en een bed and breakfast.

Lees hier het verhaal van de Maria Johanna Hoeve

Robert Dijk: “Niet iedere accountant snapt hoe het werkt bij een hypotheekadviseur”

Als weekendhulp bij zijn vaders kantoor rolt hij bijna automatisch in de hypotheekadvisering. Bijna 35 jaar later is er nogal wat veranderd, zegt Robert Dijk met veel gevoel voor understatement. De rente daalde naar historisch lage waardes, de beloningsstructuur voor adviseurs ging op de schop, huizenprijzen explodeerden en tot overmaat van ramp is ook in de markt voor hypotheekadviseurs sprake van personeelskrapte. Maar wat er niet is veranderd in al die jaren, is de accountant van Dique Holding: Alfa, om precies te zijn het kantoor in Gorinchem dat als landelijke hypotheekspecialist te boek staat.

Lees hier het verhaal van Robert Dijk

Smits Zuivel B.V. | “Je kunt hier niet zomaar in een pannetje gaan staan roeren”

Zo’n vijftig zuivelfabrieken telt Nederland. En niet allemaal zijn ze van de grootte van FrieslandCampina, dat wereldwijd zelfs in de top-10 staat. Vaak komen zuivelproducten in de supermarkten van fabrieken die veel minder bekend zijn - maar des te meer gespecialiseerd. Zoals in ‘keukenzuivel’, de benaming voor crème fraiche en zure room. Het zijn de producten waar Smits Zuivel in Hellouw goed in is. “Voor de grote zuivelfabrieken is het volume van die producten gewoon te klein”, verklaart Johan Smits, die samen met echtgenote Patricia de leiding heeft.

Lees hier het verhaal van Smits Zuivel B.V.

Bureau Helsdingen; “Alles wat je in een restauratieproject kunt tegenkomen hebben wij in huis.”

Nieuwe producten, nieuwe diensten: voor veel bedrijven dagelijks werk. Niet voor Bureau Helsdingen. “We zijn nu bezig met de restauratie van een toren van kasteel Loenersloot bij Vinkeveen. Die is 750 jaar oud”, zegt Piet den Hertog, grondlegger van het onderzoeks- en adviesbureau voor cultuurhistorie. ‘Nieuw’ is hier relatief. “De ondergrens voor ons werk ligt bij projecten van vlak na de Tweede Wereldoorlog.” Piet begint Bureau Helsdingen 21 jaar terug min of meer bij toeval.. Inmiddels is het bureau gevestigd in een gerestaureerde schuur uit de negentiende eeuw die representatief is voor het werk en de drijfveren van Bureau Helsdingen.

Lees hier het verhaal van Bureau Helsdingen

Melkgeitenbedrijf ’t Boerenhof verovert Nederland met... geitenijs

Geitenijs? Ja zeker, het bestaat. En iemand als Johan van ’t Sant heeft er zelfs zijn handen vol aan. Onder de opvallende naam Lekker Gemekker produceert firma ’t Boerenhof geitenijs in allerlei smaken. Vanuit een foodtruck en ijskarren laat Johan heel Nederland - ‘van Roermond tot Zwolle’ - genieten van ijs gemaakt van geitenmelk. “Het is sowieso heel goed ijs, maar dat zal iedere ijsmaker zeggen. Ons ijs wordt ambachtelijk gemaakt, het is rijk van smaak. Dat proef je.”

Lees hier het verhaal van 't Boerenhof

By Ann: van melkveehouders naar horeca-ondernemers

Dertig jaar lang was hij melkveehouder, in Noordeloos. Bij gebrek aan een opvolger zette Anton Bikker er op z'n 48ste al een streep onder. Samen met zijn vrouw Annemarie begon hij By Ann: een bed and breakfast, gecombineerd met een wellness, een locatie voor feesten en vergaderingen, een theetuin en een trekkermuseum. Inmiddels moeten de Bikkers oppassen dat het succes hen niet boven het hoofd gaat groeien. “Ik heb het bijna nog drukker dan ik het eerst als melkveehouder had!”

Lees het verhaal van Anton en Annemarie Bikker van by Ann

Luijten Verwarming; “45 man personeel was niet echt mijn bedoeling, nee”

De vlag gaat nog nét niet uit bij Luijten Verwarming in Lekkerkerk, nu er vandaag weer twee kilometer pvc-buis is binnengekomen. Maar blij zijn ze er wel mee. “Daar had je vroeger helemaal geen erg in, dat grondstoffen heel slecht te leveren zouden zijn”, zegt eigenaar Patrick Luijten. Schaarste aan spullen, schaarste aan personeel, op een heel andere manier samenwerken met aannemers: zoals ‘vroeger’ is het al lang niet meer bij Luijten en ‘vroeger’ is nog maar ruim tien jaar geleden. “Maar leuk blijft het wel”, zegt Patrick geruststellend.

Lees het verhaal van Luijten Verwarming

Etikon over DISC: “Door de gesprekken met Alfa creëren we automatisch meer rust”

Samen met dochters Kim (24) en Tessa (25) is Marietje Bredewoud het succesvolle drie-vrouw-schap achter Etikon. In bijna dertig jaar tijd is de etikettenproducent uitgegroeid tot een van de grootste etiketten verwerkende bedrijven van Europa. In het Duitse Halberstadt staat een eigen productiebedrijf van etiketten, onder leiding van Alex Maree, vader van Tessa en Kim. Met de toetreding van beide dochters sorteert Etikon alvast voor op de toekomst. Intensieve begeleiding door Alfa moet de volgende generatie klaarstomen om het succes een vervolg te geven.

Lees het verhaal van Etikon

Bons Holsteins uit Ottoland

Het is niet veel melkveehouders gegeven om aan te schuiven bij De Wereld Draait Door, de voormalige talkshow van Matthijs van Nieuwkerk. Nico Bons is dan ook niet zomaar een melkveehouder, hij is in het wereldje al veel langer bekend als één van Nederlandse beste showfokkers. Prijzen en titels genoeg, maar de ambities van Nico en Lianne Bons reiken verder: nog eens de beste showkoe van de wereld afleveren. Onmogelijk op de manier waarop de twee het aanpakten, volgens de kenners, maar hij is er ‘knetterdichtbij’.

Lees hier het verhaal van Bons Holsteins

Tienmorgen Advies: praktische energiebesparing voor het mkb

Het begint op een slaapkamer in Tienmorgen, een wijk in Hardinxveld-Giessendam. Zes jaar later is de slaapkamer uitgegroeid tot een professioneel kantoor, met inmiddels vier medewerkers. (“En de advertentie voor nummer vijf staat net uit.”) Het is hard gegaan met Tienmorgen Advies, het bedrijf van Edwin en Lianne Boerman. Met duurzaamheid als actueel onderwerp kan het echtpaar de komende jaren nog wel even vooruit.

Lees hier het verhaal van Tienmorgen Advies

A. Boer Transport uit Nieuw-Lekkerland

We zijn onderweg met Arjan Boer van Berkel en Rodenrijs naar Gouda. “Eigenlijk een thuiswedstrijd”, lacht de eigenaar van A. Boer Transport, vijftien vrachtwagens en vijventwintig medewerkers sterk uit Nieuw-Lekkerland. Eigenaar of niet, Arjan zit altijd nog het liefst zelf achter het stuur, vandaag een Scania S580. “Ik ben meer een buitenmens. Gelukkig heb ik op kantoor goeie mensen zitten die de zaak draaiende houden.”

Lees hier het verhaal van A. Boer Transport

Kaasboerderij Van Leeuwen Van Doesburg

Sinds de coronatijd is het druk in de winkel van kaasboerderij Van Leeuwen en Van Doesburg aan de Hamseweg in Culemborg. “Ontzettend druk. Je weet niet wat je te wachten staat. Maar dat het zó zou gaan lopen, dat is wel heel bijzonder”, zegt Ria van Doesburg, terwijl dochter Celine zich ondertussen om de klanten bekommert. De gezellige landwinkel is een showroom voor al het lekkers dat de Betuwe te bieden heeft. Maar ‘the star of the show’ is toch wel de kaas. “Als het niet bij ons vandaan komt, kun je het geen Betuwse kaas noemen”, zegt ze met een lach.

Lees hier het verhaal van Kaasboerderij Van Leeuwen Van Doesburg

Familie De Jong: melkveehouder en loonwerker onder één dak

Vader Jasper en zonen Arie,  Jan-Willem, Jan en Hendrik bedienen beide takken van sport. Dagelijks tweehonderd koeien melken gaat er hand in hand met agrarisch loonwerk, de groenvoorziening, grond-, weg- en waterbouw en het verhuren van mobiele vloeistofopslagsystemen. “Ieder van ons heeft zijn eigen capaciteiten. In die zin is het ideaal samenwerken”, zegt Arie de Jong, met 33 jaar de oudste van de vier broers.

Lees hier het verhaal van familie De Jong

Domera: de bouwers van drijvende woningen 2.0

De broers Vroegindeweij bouwen met Domera luxe woonarken. Drijvende woningen 2.0; duurzaam, snel en haalbaar. Als Maarten Vroegindeweij zich inschrijft voor een project met drijvende woningen in Dordrecht, besluit hij samen met zijn broer Marius zijn eigen woonboot zelf maar te bouwen. Geen gekke gedachte: Maarten heeft als bouwkundig constructeur een eigen ingenieursbureau, zijn broer een aannemersbedrijf. Die drijvende woning komt er niet alleen, er komt in 2019 ook een bedrijf bij: Domera, gespecialiseerd in wonen op het water.

Lees hier het verhaal van Domera

De Drie Wedden, een melkveebedijf met toekomst

De overheid wil naar een meer duurzame veeteelt in ons land toe. In Noordeloos is alvast een goed voorbeeld te vinden van hoe zo’n bedrijf eruit kan zien: De Drie Wedden. Het bedrijf met 140 melkkoeien en 120 ossen houdt er een biologische bedrijfsvoering op na. Inclusief eigen webwinkel voor het vlees van de ossen, deelname in zelfbedieningswinkel Symbiose en het beheer over 90 hectare natuur tussen de A2 en de A27. “Dit bedrijf is een voorbeeld dat de biologische werkwijze ook rendabel is.”

Lees hier het verhaal van De Drie Wedden

Goodfuture, Fair Workwear; groen licht voor duurzame bedrijfskleding

Afval beter scheiden, ledverlichting, zonnepanelen op het dak, elektrische auto’s in het wagenpark. Het zijn maatregelen die bedrijven relatief gemakkelijk oplepelen, als je vraagt wat ze concreet doen op het gebied van duurzaamheid. In dat rijtje komt duurzame bedrijfskleding inmiddels steeds vaker voor. “Terecht,” vindt Remco Dupuis (directeur Goodfuture, Fair Workwear). “Het is een mooie stap voor bedrijven die hun duurzaamheidsbeleid wat steviger willen aankleden.”

Lees hier het verhaal van Goodfuture, Fair Workwear

Pieter-Jan en Cornelis van Kesteren: kaasmakers in opstartfase

Vier dagen per week werkt hij nog als monteur van landbouwmachines. Daarnaast heeft Pieter-Jan van Kesteren nu een nieuw beroep: dat van kaasmaker. Samen met zijn jongere broer Cornelis breidde hij vorig jaar het ouderlijk bedrijf met negentig koeien uit met een kaasmakerij. “Het doel is om een unieke kaas te produceren die goed in de markt ligt.”

Lees hier het verhaal van Pieter-Jan en Cornelis van Kesteren

Van Wijngaarden Marine Services; Als je hier werkt, moet je wel van bootjes houden

Van Wijngaarden Marine Services biedt met haar uitgebreide vloot maritieme ondersteuning aan de baggerindustrie, offshorebedrijven (olie en gas), zeevaart en binnenvaart, maar ondersteunt ook bij de aanleg en onderhoud van windmolenparken op zee. Een niet alledaags familiebedrijf, met vijftien werkboten en circa zeventig medewerkers. Directeur Peter van Wijngaarden: “Als je hier werkt, moet je wel van bootjes houden. Ze hebben dan ook bijna allemaal wel een zeilboot of speedboat.”
 
Lees hier het verhaal van Van Wijngaarden Marine Services