Patricia Klinkhamer-Hooijberg
Bedrijfskundig adviseur
088 2532113 | phooijberg@alfa.nl
14 oktober 2024 | Door: Patricia Klinkhamer-Hooijberg
Ben je houder van vleeskalveren, overig rundvee (fokstieren en zoogkoeien), geiten, vleeseenden of konijnen, en denk je aan beëindiging van je bedrijf? Van 18 november tot 20 december 2024 kun je een subsidieaanvraag doen voor de Landelijke Beëindigingsregeling Veehouderijlocaties (LBV) kleinere sectoren. Hiervoor moet de stikstofvracht van je bedrijfslocatie op of boven de drempelwaarde zitten van overbelaste Natura-2000 gebieden.
Om in aanmerking te komen voor de LBV kleinere sectoren, moet je weten wat de stikstofvracht van je bedrijfslocatie is op stikstofgevoelige Natura-2000 gebieden, zodat je kan zien of je voldoet aan de drempelwaarde. De drempelwaarde kan berekend worden in het programma AERIUS Check. De berekening wordt gemaakt met het gemiddeld aantal dieren dat je op je locatie had in het jaar 2021.
Er zijn twee verschillende drempelwaardes binnen de LBV kleinere sectoren:
Ben je vleeskalverhouder en blijkt uit de AERIUS Check dat je piekbelaster bent, dan kan je de LBV-plus aanvragen in plaats van de LBV kleinere sectoren.
Er wordt subsidie verleend voor het waardeverlies van de productiecapaciteit. Dit zijn dierverblijven, inclusief mest- en voeropslagen en andere bedrijfsruimtes, zoals een kantoor, kantine, voerkeuken of hygiënesluis. Hiervoor krijg je een vergoeding per m2 dierverblijf. Grond die je in bezit hebt, blijft gewoon van jou. Je bepaalt zelf wat je hiermee gaat doen.
De hoogte van de vergoeding hangt af van de leeftijd van het dierverblijf op moment dat de dieren en mest zijn afgevoerd van de locatie. Bij het indienen van de subsidieaanvraag is dit bedrag dus nog niet exact vast te stellen. Voor de leeftijd van het dierverblijf wordt uitgegaan van de datum waarop het gebouw voor het eerst werd gebruikt. De dierverblijven moeten de afgelopen 5 jaar onafgebroken in gebruik zijn geweest (met uitzondering van korte periodes van leegstand door bijvoorbeeld een ronde dieren die is afgevoerd).
Bij de vergoeding wordt een verschil gemaakt tussen bedrijven die boven de drempelwaarde van een overbelast Natura-2000 gebied zitten, en piekbelasters. Bedrijven boven de drempelwaarde krijgen 100 procent vergoed van de vastgestelde waarde per m2 dierverblijf, piekbelasters krijgen 120 procent vergoed. Daarnaast krijgen piekbelasters nog een vergoeding voor de sloopkosten van de productiecapaciteit van 45 euro per m2 dierverblijf.
Als je een positieve beslissing hebt ontvangen op je subsidieaanvraag, krijg je nog 6 maanden de tijd om te besluiten of je definitief wilt meedoen met de LBV-regeling. Hiervoor wordt een overeenkomst bij de beslissing meegestuurd. Pas na het terugsturen van de getekende overeenkomst doe je definitief mee met de beëindigingsregeling. Aan de beëindiging zit een aantal voorwaarden verbonden waar je goed over na moet denken of die in jouw situatie gewenst zijn:
Het is een ingrijpende beslissing, met persoonlijke gevolgen voor jou als ondernemer en voor de locatie waarop misschien al generaties lang vee werd gehouden. Toch kan deze regeling in sommige gevallen wel een mooie uitkomst zijn. En je hoeft de beslissing nog niet te nemen op het moment dat de subsidieaanvraag is ingediend.
Bij de aanvraag zijn diverse bijlagen benodigd, zoals een milieuvergunning, de eventuele natuurvergunning en bouwtekeningen. Heb je interesse in de regeling, zorg dan tijdig dat je deze gegevens volledig beschikbaar hebt, zodat de aanvraag op moment van openstelling direct ingediend kan worden. Vanwege het beperkte budget van 50 miljoen euro is de verwachting dat de regeling snel overschreven wordt. Wil je meer weten of ben je benieuwd naar een indicatie van het subsidiebedrag voor jouw locatie, neem dan tijdig contact op met de bedrijfskundig adviseur van jouw Alfa-vestiging.