Khadija: “De ramadan is ook een gevoel van saamhorigheid”
10 mei 2021 | Door: Khadija El Khattabi - El Haddad
Om vier uur vanmorgen stond Khadija el Haddad al naast haar bed. Op weg naar haar ontbijt: een smoothie, een paar dadels en een havermoutpapje met fruit. Dat is ook alles wat ze tot en met vanavond laat mag eten. Voor de junior fiscaal adviseur van Alfa in IJsselstein én moslim is het geen probleem, strikt de regels van de ramadan volgen. “Ik vind het niet erg als mensen om mij heen wel eten en drinken. Op kantoor werk ik tijdens de lunch gewoon door.”
“Van jongs af aan doe ik mee aan het vasten tijdens de maand ramadan. Het is een van de vijf zuilen van de Islam. Ramadan is de negende maand van de islamitische maankalender. Voor mij is het altijd een maand van bezinning. Het is niet alleen maar een maand niet eten en drinken, het is vooral een tijd waarin je extra aandacht hebt voor je geloof. Je probeert in deze maand een beter mens te worden en dat een jaar lang vol te houden. Goed zijn voor je medemens en oog hebben voor de armen. De maand ramadan is bedoeld om je weer te resetten”, zegt Khadija in het kantoor in IJsselstein. “Ik probeer minimaal een dag per week op kantoor te zijn. Dan spreek ik meestal ook af met een collega. Vandaag had ik ook een afspraak met een klant. Dat combineer ik dan. Het is gewoon fijn om even uit huis weg te zijn.”
Gevoel van saamhorigheid
Haar dagindeling is door de traditionele vastenmaand van de moslims aardig overhoop geschopt. “Om vier uur vanmorgen ben ik opgestaan voor een ontbijt. Ik neem dan een smoothie, een paar dadels en een havermoutpapje met wat fruit. Tot tien over negen vanavond mag ik niets meer eten en drinken. Dan verbreken we het vasten altijd met dadels en harira, dat is een rijkgevulde soep met linzen en kikkererwten. De vastenmaand is ook een gevoel van saamhorigheid. Als je de hele dag niet hebt gegeten is het leuk om met elkaar het vasten te verbreken. Door corona is het lastiger om bij elkaar te komen. We gaan nu weleens eten bij mijn zus of bij mijn ouders, maar niet meer met de hele familie zoals voorheen.”
Kennis verrijken
Na dertien jaar assistent accountant is Khadija nu junior fiscaal adviseur. Min of meer bij toeval, zegt ze. “Om mijn kennis als assistent accountant te verrijken heb ik er een fiscale opleiding naast gedaan. Dat beviel zo goed dat ik meer met die fiscaliteit wilde gaan doen. Ik ben blij dat ik die stap binnen Alfa kon maken en niet voor een functie elders hoefde te gaan kijken. Ik zit alleen in een ander team nu. Ja, je begint weer helemaal onderaan, maar ik heb er heel veel zin in. Het is een nieuwe uitdaging die veel energie geeft.”
Lastige periode
Naarmate de tijd vordert daalt haar fysieke energiepeil langzaam maar zeker. “De dagen zijn lang, maar gelukkig schuift de ramadan elk jaar een stukje op richting de winter. Dit komt doordat de islamitische kalender is gebaseerd op het maanstelsel, die is 11 dagen korter dan het zonnejaar. Nu de dagen lang zijn eet je veel later en ga je ook veel later naar bed. Ik eet ‘s avonds niet veel, het is sowieso niet goed om nog laat veel te eten. Ook ga ik niet gelijk slapen. Maar het maakt het wel moeilijk als je, zoals ik, ook nog een gezin hebt.” Thuis heeft Khadija samen met haar echtgenoot een tweeling van negen.
Maar ‘s morgens om vier uur opstaan: is dat niet heel zwaar? Khadija: “Ik ga dan wel weer even terug naar bed. Ik heb het één keer geprobeerd om op te blijven, maar dan ben je aan het eind van de dag helemaal op. Nu gaat het goed. Natuurlijk heb ik weleens momenten dat ik vermoeid ben of hoofdpijn heb. Voor de rest is het geen probleem. Vaak is het net of je scherper bent en helderder kunt denken. Toen ik die fiscale opleiding deed had ik examens in de ramadanperiode. Maar ik heb ze gewoon gehaald.”
Bewust bezig met eten
Op kantoor in IJsselstein weten de collega’s dat ze haar in deze tijd geen plezier doen met iets lekkers bij de koffie. “Ik vind het niet erg als mensen om mij heen wel eten en drinken. Op kantoor werk ik tijdens de lunch gewoon door. Er zitten er trouwens nooit veel te eten. De meeste collega’s gaan een rondje wandelen tijdens de lunch. Ik ben sowieso bewust bezig met eten. Ik let erop dat wat ik eet voedzaam is, en ik drink veel water.