Henk en Linda Huisman, voor verse boerenmelk en boerenijs
5 maart 2019
Elf uur op de donderdagmorgen. Even rust in het melkveebedrijf van Henk Huisman aan de Kolderveense Bovenboer in Nijeveen. “Maar rust is er niet zoveel hier”, lacht Henk die om en nabij de honderd koeien melkt. Met het voorjaar in aantocht komt de volgende rustverstoorder er alweer aan: met echtgenote Linda wordt Henk voor het eerst ook ijsbereider.
Passanten weten het bedrijf van de twee toch al te vinden. Langs de weg staat sinds september vorig jaar een tapinstallatie voor – uiteraard – verse boerenmelk. Wie een litertje ‘Koldermelk’ wil, kan die zelf uit de automaat halen. “De melk gaat van de melktank direct naar de tap. De installatie wordt de hele dag door gekoeld en geroerd. De melkverkoop loopt heel goed. Het is soms een komen en gaan van mensen. De één komt een fles van twee liter vullen, de ander heeft aan een half litertje genoeg. En we verkopen ook eieren. Het geeft ook wat meer bedrijvigheid om het huis.”
Om die reden gaat binnenkort ook de ijsverkoop van start. Boerenijs uiteraard, van de eigen koeien. “Het is meer iets van Linda, maar we gaan samen die opleiding doen. Moeilijk? Ach, we krijgen begeleiding tijdens de opstartperiode.” Dan moet er ook een terrasje verrijzen op het erf. “We zitten op een plek waar met mooi weer veel mensen langskomen. Dit is een populaire fietsroute.”
Meer vrijheid
Het zijn niet alleen aardige bijverdiensten, de melk- en ijsverkoop zijn voor Henk (49) ook de activiteiten die het boerenbestaan aantrekkelijk houden. “Toen ik begon op het bedrijf van mijn vader, dertig jaar terug, had je veel meer vrijheid als boer. Nu is het een andere tijd, met al die regeltjes. Daarom proberen we het maar op een andere manier leuk te houden.”
Doorgaan met nevenactiviteiten
Die andere manier zou binnen afzienbare tijd ook weleens de hoofdwerkzaamheden van het tweetal kunnen worden. Henk: “We zijn in gesprek met een ander stel om een samenwerking aan te gaan. Zij pakken dan de koeien op en gaan het bedrijf runnen, wij gaan door met de nevenactiviteiten. Toevallig hebben we er morgen een gesprek over met Alfa erbij, met onze vaste contactpersonen. Dat zijn klantbeheerder Gerrit Pasman en bedrijfskundig adviseur Jan-willem van Beek. Haast hebben we niet echt. Maar we zijn al wel hiernaast een huis aan het bouwen, zodat zij dan in de boerderij kunnen gaan wonen.”
Zoon met hersentumor
Een aangepaste woning gaat het worden, één die geschikt is voor hun zoon Bertin (8). Henk: “Bertin is ernstig ziek. Hij is geboren met een hersentumor die niet te opereren is. Nee, de vooruitzichten zijn niet positief. Maar dat zeiden ze acht jaar terug ook al. Elke keer zeggen we toch weer tegen elkaar: we zijn wéér een jaar verder. Het is hopen dat er ooit nog een medicijn komt om het gevecht aan te gaan.”
De ziekte van Bertin – Henk en Linda hebben nog een dochter – slokt veel tijd en energie op, erkent hij.
“Linda is fulltime mantelzorger. We moeten regelmatig met Bertin een dag naar het ziekenhuis, Groningen of Utrecht. Daarom kunnen we er niet meer koeien bij hebben dan de honderd die we nu hebben. We hebben hier gelukkig een melkrobot, dat is een flinke arbeidsverlichting. Linda gaat nog weleens een avondje zingen met het koor. Ik pas dan thuis op. Daarom blijft er voor mij weinig tijd over voor andere activiteiten.”
Vervanger
Om die reden gaat er ook veel werk richting Alfa. “lk kan, ook door de ziekte van Bertin, niet alles zelf meer bijhouden. Daarom besteed ik veel uit aan Gerrit en Jan-willem. We hebben een heel goede relatie, Alfa en wij. De ziekte van Bertin kost ons ook veel geld. Als we een dag naar het ziekenhuis moeten, moeten we elke keer voor een vervanger zorgen zodat het bedrijf door kan draaien. We maken dus veel extra kosten. Daarom moeten we heel alert zijn op de resultaten. Als het privé én op de zaak niet goed gaat, loopt het fout. Maar mede dankzij Alfa draait het bedrijf gelukkig goed.”