Banner

“Paardenhouderij begint bij talent ondernemer”

4 juni 2019 | Door:  Rob Roorda

Het begon allemaal met een eigen paard. Toen kwam er een veulentje bij. En ruim een kwart eeuw later zijn Fenneke en Koert van der Scheer de trotse eigenaren van VDS Paarden. Aan de Wittensteinse Allee 1 in Kamperveen staat een pracht van een accommodatie, met alle mogelijkheden voor fokkerij, opfok, pensionstalling en dressuurles. Professioneel en tegelijkertijd kleinschalig. “Je loopt bij ons net even wat makkelijker binnen.”

“Hoe het gaat? Prima. De stallen zitten vol, de lessen lopen goed. Natuurlijk gaat er weleens een klant weg, maar dan komen er altijd weer anderen voor terug”, zegt Fenneke op een vrijdagmorgen. Want een paard houden mag dan een beetje een luxe zijn, de conjunctuur krijgt er niet zo snel vat op. Koert: “Echte paardenmensen stoppen er niet gauw mee. Kijk, het wordt anders als je je baan kwijtraakt. En je kunt het net zo duur maken als je wilt hè. Als je een paard bij een bekende stalt, komt je al heel ver met een paar honderd euro per maand. Pak je het serieuzer aan, dan gaat het al gauw richting zes-, zevenhonderd euro: pension, wedstrijden, les, af en toe de dierenarts en de smid moet een keertje langskomen.”

Langzamerhand opgebouwd

De twee zijn er in 1993 mee begonnen. Beiden deelden een passie voor paarden. Fenneke  (KNHS-instructeur) reed paard en gaf les, Koert had veel ervaring met de fokkerij waar hij van jongs af aan mee was opgegroeid. Fenneke: “Het is klein begonnen en langzamerhand opgebouwd tot wat het nu is.” Koert: “Paardenhouderij begint bij het talent van de ondernemer. En dan komt er nog veel bij kijken, zoals inzet en motivatie.”

Belastingaanslag

Inmiddels is die passie vergaand geprofessionaliseerd. Tot aan de keus voor een accountant toe: Alfa in IJsselmuiden, al speelde het toeval daar een grote rol in. Koert: “Een kennis deed ooit de boekhouding. Totdat hij zei: ‘Het wordt te groot, je moet naar een echt boekhoudbureau.’ Op een gegeven moment hadden we een stuk grond om het bedrijf te verplaatsen, onze plek was te klein. Het boekhoudbureau wist wel hoe dat moest. Totdat we een belastingaanslag kregen waar we steil van achterover sloegen. We kregen de tip om naar Alfa te gaan. Daar was Jonny Hilberink toen net begonnen. Die hele bedrijfsverplaatsing had eigenlijk niets hoeven kosten, concludeerde hij. Jonny is toen in gesprek gegaan met de Belastingdienst. De aanslag kreeg hij niet naar nul, maar hij heeft ons heel veel geld bespaard. Sinds die tijd zitten we bij Alfa. En ik moet zeggen: ik zie van Alfa ook weleens flinke rekeningen voorbij komen. Maar wat je je als klant veel te weinig realiseert is dat ze die kosten er meestal wel weer voor je uithalen.”

Optimaliseren

Lang plezier hebben Fenneke en Koert niet van hun eerste verhuizing, in 2004. Door het project Ruimte voor de Rivier moeten de twee in 2011 plaatsmaken. Het biedt VDS Paarden de kans om de zaken te optimaliseren. Er liggen een binnen- en buitenbaan, boxen zijn licht en ruim, de paarden gaan ‘s zomers in groepjes de wei in en lopen ’s winters in paddocks. Rond het bedrijf ligt zes hectare weiland. Naast stalling biedt VDS Paarden ook een scheerservice - desgewenst op locatie. In de zomermaanden is er de mogelijkheid tot vakantieopvang.

Koert: “Mensen die hier een paard willen opfokken, komen vaak bij ons omdat we dat niet in grote aantallen doen. Het is hier wat kleinschaliger. We hebben daardoor veel zicht op de paarden. We stallen de jonge paarden individueel. Dat geeft minder opfokrisico’s en een betere groei door individuele (krachtvoer-)verstrekking. En je loopt net wat makkelijker bij ons binnen.”

Baan bij een communicatiebureau

Hij is degene die fulltime bezig is met VDS Paarden, Fenneke heeft 24 uur per week nog een baan bij een communicatiebureau. Ondertussen groeiden ook de twee dochters nog op. Potentiële bedrijfsopvolgers zijn het niet, constateert Fenneke. “Ze hebben jaren leuk gereden en ook veel aan wedstrijden meegedaan. Maar hun hart ligt er toch niet echt. Als tennis je hobby is en je hebt er even geen zin in, dan gooi je dat racket in de hoek. Met een paard ben je elke dag bezig. Je vindt het ontzettend leuk óf je stopt.”

Ontspanning

Succes of niet, een druk bestaan is het. “We gaan niet meer samen op vakantie”, zegt Fenneke. “Dat kon nog net toen we wat kleiner waren. En paarden zijn voor ons ook ontspanning. Als je een paard traint of je geeft les dan heb je geen tijd om over andere dingen na te denken. Het werk gaat de hele week door. Alleen op zondag doen we minder, uit principe. Behalve dan natuurlijk vijf keer per dag voeren en een rondje langs de stallen.”