Marina de Wit
Directiesecretaresse
088 2531149 | Directiesecretaresse
30 juni 2020 | Door: Marina de Wit
Jaap (34) is een van de vier vennoten van Loonwerkbedrijf Groenewoud. Naast Jaap zijn ook zijn vader, moeder en broer Dirk eigenaar van het Nieuw-Vennepse bedrijf. De geschiedenis van het échte familiebedrijf gaat ver terug. Jaap: “De opa van mijn opa, Jacob, startte het bedrijf aan het begin van de twintigste eeuw. Zijn kleinschalige bedrijf was toen gevestigd in het buurtschap ’t Kabel, iets verderop in Nieuw-Vennep. Zijn eerste aankoop was een elektromotor. Jacob was van oorsprong geen Haarlemmermeerder, maar ‘emigreerde’, vroeger was je minstens een dag onderweg, vanuit Texel naar onze polder.” Loondorsers uit die tijd oogstten de tarwe met een dorsmachine: de tarwe kwam toen niet zoals tegenwoordig gelijk van het land. Het bedrijf groeide met meerdere dorsmachines en een team van seizoenarbeiders. Rond 1929 nam zijn jongste zoon Freek het bedrijf over en begin jaren zeventig mijn opa Piet, die het in 1997 weer aan mijn vader Eric overdroeg. Ook kwamen er andere agrarische werkzaamheden bij zoals het rooien van bieten en het zaaien en rooien van uien.”
Groenewoud is van oorsprong een agrarisch loonbedrijf, maar de werkzaamheden zijn inmiddels fors uitgebreid. “Wij doen ook onder meer sloopwerk, vergunningen aanvragen, puin afvoeren en tuinen onderhouden”, aldus Jaap die de dagelijkse leiding voert.
Groenewoud richt zich op klanten in een vast werkgebied: van Haarlemmermeer tot Zevenhoven en Woubrugge. Jaap vertelt: “De laatste tijd moet de landbouwpolder steeds meer plaats maken voor verstedelijking, wat voor ons als loonwerker betekent dat er minder agrarisch werk voor handen is en dat uit zich weer in meer concurrentie in de markt waardoor de prijzen onder druk staan. Om mee te komen in deze markt investeren we volop in nieuwe technieken. Zo kunnen we tegenwoordig het land op met een trekker die is uitgerust met GPS zodat je op twee centimeter nauwkeurig en plaats specifiek kan bemesten en kunnen we data van percelen verzamelen om de opbrengst te optimaliseren. Waar we dus vooral steeds meer mee te maken krijgen, is dat omgeving verandert en nieuwe technieken mooi zijn, maar duur qua investering. Dat is voor ons de uitdaging! Je wordt als het ware door de marktomstandigheden afgeremd. Hoe ga je het terugverdienen als boeren worden weggekocht en het allang geen puur agrarisch gebied meer is?”
Wat is er zo mooi aan dit werk? Jaap denkt niet lang na: “De gewassen, de afhankelijkheid van de natuur, de mooie machines en uiteraard om klanten te helpen. De piek in ons werk zit van eind juli tot begin november. Dan zijn we heel druk met granen, uien en bieten oogsten.” Als ondernemer denk je altijd aan je toekomst. Want wat als er nog meer land moet plaatsmaken voor urbanisatie? Is er dan nog werk over? “We breiden onze werkzaamheden uit. Recent hebben wij een kraan erbij gekocht en nemen nu ook complete sloopwerken aan en leggen erfverharding aan. Onze omzet zit in ca 60% van de agrarische klanten en de rest in infrastructureel werk voor bedrijven, particulieren en soms gemeenten. Voor het kappen en snoeiwerk hebben we een knijpervrachtauto.”
Jaap is 13 jaar geleden toegetreden tot het bedrijf. Dat gebeurde wel in stapjes. Naast zijn vader en broer telt de onderneming vijf werknemers. Jaap zijn vrouw Sylvia verzorgt de boekhouding. Is Groenewoud milieubewust bezig? “Wij schaffen niet de nieuwste machines aan, want die zijn niet perse beter voor het milieu. Voor ons is een machine die lang mee gaat juist duurzaam en dat draagt naar ons idee ook bij aan het milieu. Bij de levering van compost letten we op dat er zo min mogelijk plastic in zit zoals bijvoorbeeld snoeppapiertjes en elastiekjes. En daarnaast hebben we een eigen project om groen afval in te zamelen en nemen wij grond zelf in, waar we afzet voor zoeken. Het komt nooit zomaar op een hoop, maar wordt altijd hergebruikt.”
De familie Groenewoud werkt niet alleen samen, maar woont ook nog eens heel dicht bij elkaar aan de Rijnlanderweg. Jaap woont naast zijn bedrijf en ook naast zijn opa en oma en aan de overkant zijn ouders, waar hij samen met zijn broer Dirk recent vijf hectare extra grond heeft gekocht. Jaap: “Ruim 1 hectare is nu in gebruik als bedrijfsterrein bestaande uit een werkplaats, kantoor, machineopslag en een buitenterrein voor de opslag van takken, compost, grond en zand. De overige grond zou voor de toekomst kunnen dienen als uitbreiding van het terrein.”
Alfa is al lange tijd als boekhouder aan Groenewoud verbonden. “Mijn opa en vader waren al blij met Alfa en destijds heeft Roy Vork ons naar tevredenheid geholpen met de bedrijfsovername. Ook met vraagstukken rondom personeel worden wij snel geholpen door Nienke Heijne of Abinda Cardol. Twee jaar geleden zijn we met het boekhoudprogramma iMuis gestart, dit was de slag naar alles digitaal. Hierin geeft Alfa goede support. Inmiddels is mijn broer ook toegetreden tot de zaak. Waar wij tegenaan lopen zijn de vele regels waar je dan mee te maken krijgt, echt lastig voor ons te begrijpen zo’n technisch verhaal. Gelukkig hebben we onze klantbeheerder Wim Helsloot met wie je altijd goed je mening hierover kunt delen. Ik ervaar hem als een plezierig contactpersoon die altijd klaar staat. Wim is een echte accountant en ik ben iemand die nuchter en simpel denkt. Dus hoe krijgt hij al deze regels, dit technische verhaal, helder vertaald zodat ik alles in hoofdlijnen begrijp? Dat is nog wel eens een worsteling vind ik”, sluit Jaap af.