Marina de Wit
Directiesecretaresse
088 2531149 | Directiesecretaresse
29 oktober 2019 | Door: Marina de Wit
Het bouwbedrijf van Yvonne van der Hulst ligt verscholen aan de Akervoorderlaan 6 in Lisse en zet de trend op het gebied van duurzaamheid en innovatie. Het bedrijf dat in 1964 door haar vader werd opgericht, bestond 4 oktober 55 jaar. 14 jaar geleden nam Yvonne het stokje van haar vader over en koos ze heel bewust de weg van duurzaam bouwen. Verder denken dan de wet voorschrijft, dat is wat Yvonne doet. Is het daarom dat ook haar meest recente project in Voorhout zo succesvol is en zij meerdere duurzaamheidsprijzen won?
Als gedreven onderneemster houdt de 48-jarige Yvonne zich uitstekend staande in deze bouwende wereld die traditioneel grotendeels uit mannen bestaat. Met name particuliere opdrachtgevers schakelen Van der Hulst in voor bouw, verbouw en renovatie. Daarnaast ontwikkelt en realiseert het bouwbedrijf uiteenlopende nieuwbouwprojecten in de regio tussen Amsterdam, Den Haag en Hilversum. “Wij willen vooral slimmer en efficiënter bouwen waarbij de gebruiker centraal staat”, vertelt Yvonne. “Wij hebben ons sterk in de markt gemaakt door ons in de klant te verplaatsen: hoe is hun beleving?” Uitgangspunten hierbij zijn comfort, milieu en energie: “Deze punten moeten met elkaar in balans zijn zodat een comfortabel en gezond klimaat in huis ontstaat. Denk bijvoorbeeld aan veel daglicht en ventilatie. Hierin gaan wij veel verder dan de wettelijke voorschriften. Als je thuis bent in je eigen omgeving, moet je weinig zorgen hebben.” Maar ook in onze bedrijfsvoering denken wij verder. Onze hele keten, dus iedereen die bij het bouwproces aangesloten is, is FSC-gecertificeerd. Daarnaast zijn onze nieuwbouwprojecten in het groenregister opgenomen, dit brengt diverse financiële voordelen, zoals rentekortingen, met zich mee voor kopers van de woningen. Wij denken dus ook graag mee in financiële zaken.”
Afgelopen zomer heeft Van der Hulst in Voorhout 33 Plusleven woningen in de nieuwbouwwijk Hooghkamer gebouwd: slimme woningen die meer energie opbrengen dan ze verbruiken én de energie onderling verdelen. “Wij werken volgens de Active House-visie en dat is in deze huizen goed toegepast. Zo zijn er op het dak PV-panelen gelegd, screens voor zonwering op de achtergevel aangebracht en is er een extra daglichtspot in het trapgat toegepast.” Ook wordt er biomassa in plaats van gas gebruikt en door high tech domotica, unieke software, zijn alle huizen qua energie aan elkaar gekoppeld. Alles in huis communiceert met elkaar, zodat je het gehele jaar een stabiel klimaat hebt. Je kunt bijvoorbeeld via je Velux dakraam extra ventileren, zelf het klimaat van je vloer regelen en je hoeft niet meer aan de thermostaat te draaien. Ook verwarmt een warmtepomp het huis. Valt de stroom uit, kun je toch nog koken. De bouw is door energiebedrijf 4YEF gekoppeld aan de energiemarkt en hierdoor ben je niet meer afhankelijk van grote energiemaatschappijen. Je betaalt maandelijks slechts 18 euro. Fossiele brandstoffen zijn niet meer nodig. Je bent niet meer afhankelijk van grote spelers op de markt, zij hebben nu minder invloed, particulieren hebben het zelf in de hand. Ook de piekbelasting op het netwerk vervalt. Met de accu’s in de woningen en twee elektrische auto’s in de wijk creëer je een extra boost en houd je het piekmoment beter in balans op het netwerk. Conclusie: energie, de bouw en ICT zijn steeds meer aan elkaar gekoppeld.” Van der Hulst ontwikkelt nu kavelwoningen, die losmaakbaar worden gemaakt en dus demontabel zijn vanuit de circulaire gedachte. "Door het toepassen van elementen is er veel mogelijk voor de opdrachtgever: hout, stuc, gevel, garage, erker: elk element is toe te voegen. Maar ook: wil je je hele of halve dak met panelen? Prijstechnisch heel interessant.”
Van der Hulst heeft 25 mensen in dienst en werkt samen met bouwpartners uit de regio, waarbij kennisdelen en vertrouwen centraal staan. “Niemand kijkt gelijk naar de prijs, maar hoe gaan we het aanpakken? Door met vaste partijen te werken, lever je kwaliteit en is je planning strakker.” Ook op digitaliseringsgebied is Van der Hulst actief. “Door digitalisatie reduceer je je faalkosten. Je wilt een goede tekening, een laatste versie op een centrale plek, dus in the Cloud. Zo kun je de gehele keten in de bouw voorzien van de juiste informatie. Uiteraard ligt er op de bouwplek wel een tekening, maar deze is voorzien van een QR-code: kleurt de code rood, dan weet je dat je niet de laatste versie hebt.”
Yvonne is opgegroeid in Lisse. Haar ouderlijk huis is nu haar bedrijf. Ze woont in Voorhout, haar man is financieel directeur bij het bouwbedrijf en haar broer zit ook in de bouw. In 1998 besloot ze in het bedrijf van haar vader te gaan werken. “Ik had er zin in en sloot me al snel aan bij jong bouwend Nederland en haalde mijn aannemersdiploma. Ik heb verder HBDO bestuurskunde gestudeerd, de juridische kant die mij nu zeker vaak van pas komt. Met deze achtergrond kan ik ook makkelijker denken vanuit een ander perspectief dan alleen het technische. Vaak is het ‘dit is de wet en hieraan moeten we voldoen’, maar ik denk anders: vanuit het eindproduct. Een ander denkt bijvoorbeeld dat een gezin aan een 160 liter boiler voldoende heeft om te douchen. Ik weet dat men gemiddeld langer wilt douchen. En gasloos is prima, maar comfort mag niet minder worden voor de bewoner.”
Van der Hulst is een middelgroot, druk bedrijf met veel ambities. “Ik ken Ed Muller van Alfa nog uit het verleden. Ik heb hem zelf anderhalf jaar geleden benaderd. Wij zijn blij dat hij ons ondersteunt in het HR-verhaal. Want zorg om eigen personeel is ontzettend belangrijk. Ed ontzorgt ons met name in strategisch meedenken, doelen bepalen, plannen opzetten en communicatie met medewerkers. Zo kan ik mijn focus houden op andere zaken. Ed schuift vaak aan bij ons MT, dan kan ik meer uitbesteden en is er meer structuur. Dat ontzorgd worden, is echt ideaal voor mij. Ed is hier een paar uurtjes per week en dat bevalt uitstekend”, sluit Yvonne af.
www.vanderhulstbouwbedrijf.nl