Aanpak piekbelasting van start
13 juni 2023 | Door: Hans de Bie
De landelijke aanpak piekbelasting is op 12 juni 2023 gestart. Via een website kan je als ondernemer nagaan of je onder de doelgroep van deze aanpak valt, op welke manier je aan de slag kunt met (verdere) verduurzaming van je bedrijf en welke mogelijkheden er zijn voor vrijwillige beëindiging.
Vrijwillige deelname
De aanpak is op vrijwillige basis en je kan als ondernemer zelf met een voorstel komen in de vorm van een ondernemingsplan. In dat plan staat hoe je de toekomst van je bedrijf verder willen vormgeven op zo’n manier dat de stikstofuitstoot fors minder wordt. Daarnaast zijn en komen er verschillende regelingen om de verdere verduurzaming mogelijk te maken. Ondernemers die willen stoppen, kunnen gebruik maken van een eenmalige beëindigingsregeling.
Rekentool online
Op de website www.aanpakpiekbelasting.nl staat de informatie over de aanpak en de regelingen die daar onderdeel van uitmaken. Je kan deelnemen aan de aanpak wanneer de stikstofdepositie boven de drempelwaarde van 2.500 mol stikstofdepositie per jaar op overbelaste stikstofgevoelige natuur binnen 25 kilometer zit. Of dit van toepassing is op jouw bedrijf, kan je de tool “AERIUS-Check” vaststellen. Voor het invullen van de tool zijn bedrijfsgegevens nodig zoals de locatie, het staltype en het aantal dieren. De specialisten van Alfa kunnen je hierbij ondersteunen.
Speciale regelingen
Ondernemers die onder de aanpak piekbelasting vallen, kunnen vrijwillig door middel van extensiveren, innoveren, omschakelen en verplaatsen reduceren. Om plannen hiertoe te ondersteunen, werkt het kabinet aan verschillende regelingen. Nog niet alle regelingen van de aanpak zijn rond en de komende maanden wordt deze informatie vanuit de overheid aangevuld. Dit is belangrijke informatie om goed te kunnen overwegen welke mogelijkheden op jouw bedrijf toepasbaar zijn en wat het effect is op het toekomstperspectief van je bedrijf.
De overheid geeft aan er een periode komt waarin alle regelingen gelijktijdig openstaan.
Beëindigingsregelingen op 3 juli 2023 opengesteld
Naast het toekomstbestendig maken van het bedrijf, kan je er ook voor kiezen om gebruik te maken van beëindigingsregelingen. Op 12 juni 2023 zijn de Landelijke beëindigingsregeling veehouderijlocaties (Lbv) en de Lbv-plus in de Staatscourant gepubliceerd. De Lbv-plus is een eenmalige regeling die beschikbaar komt voor melkvee-, varkens-, pluimvee- en vleeskalverhouders die onder de doelgroep van de aanpak piekbelasting vallen. De Lbv is beschikbaar voor een grotere groep melkvee- varkens- en pluimveehouders, met aanzienlijke mate van stikstofneerslag op overbelaste Natura-2000 gebieden.
De inschrijving voor deze twee beëindigingsregelingen opent op 3 juli. De sluitingsdatum van de Lbv is 1 december 2023 en de Lbv-plus sluit op 5 april 2024.
Lees meer over de belastinggevolgen in dit artikel.
Ondersteuning
De aanpak is complex en heeft een grote impact, zowel emotioneel als rationeel. Het vraagt een grote mate van zorgvuldigheid om tot een goede afweging te komen wat het perspectief van jouw bedrijf wordt en de impact op jou als ondernemer en je familie. De specialisten van Alfa kunnen je hierbij goed ondersteunen om vanuit de regelingen een goede verstaalslag te maken naar de mogelijkheden voor jouw bedrijf. Wil je ondersteuning, neem dan contact op met het dichtstbijzijnde Alfa kantoor. Meer informatie rondom het stikstofdossier staat op Alfa Stikstof.