Btw in de paardenbranche: hoe zit het ook alweer?
23 april 2021 | Door: Harm-Jan de Boer
Het lijkt er wel eens op dat er geen branche is waar zoveel btw-kwesties spelen als in de paardenbranche. Pas je wel het juiste btw-tarief toe? Of geldt er een vrijstelling voor? En waar moet je rekening mee houden als je een paard verkoopt aan een buitenlandse koper? (Vooral nu krijgen we veel vragen over vervoer en verkoop van paarden naar het Verenigd Koninkrijk!) Kortom, genoeg valkuilen. Maar er is ook voordeel te behalen. Hieronder een korte opsomming van situaties waar de btw een rol kan spelen.
Met welke specifieke btw-regels moet je rekening houden?
Dat hangt af van de activiteiten. De btw maakt al snel – zonder volledig te willen zijn - het volgende onderscheid:
- Pension en stalling
- Paardrijden en lessen
- Voer en verzorging
- (Op)fokken en trainen
- Handel en verkoop
- Wedstrijden en prijzengeld
Stalling (pension)
Je kunt nog steeds gebruikmaken van een forfaitaire splitsing. Zo doe je dat:
- Bij de stalling van paarden kun je een deel van het factuurbedrag toe rekenen aan de vrijgestelde verhuur van de paardenbox.
- Een ander deel reken je toe aan voer en verzorging (21% btw).
- Het restant aan het paardrijden (9% btw).
De onderlinge verhouding is afhankelijk van de situatie. Als je over een rijbak en/of rijhal beschikt is de verhouding weer anders dan als je niet daarover beschikt.
Volgens ons is toepassing van deze forfaitaire splitsing niet verplicht. Het hoeft in verband met eventuele investeringsplannen ook helemaal niet zo gunstig te zijn. Afwijken van het forfait moet kunnen. Uiteraard is dan wel vereist dat je dit kunt onderbouwen.
Aan- en verkoop
Vanaf 2018 kan je geen gebruik meer maken van de landbouw- of veehandelsregeling. Daardoor heb je in feite altijd te maken met btw. Om die reden kan het interessant zijn te kijken of je in aanmerking komt voor het 9%-tarief. Dat is nu alleen nog maar bij dekhengsten en fokmerries het geval en dan ook nog onder voorwaarden. Naast het tarief kan nog de zogenaamde margeregeling een rol spelen. Je bent dan alleen over de marge btw verschuldigd. In andere gevallen geldt het algemene tarief van 21%.
Buitenland/Brexit
Bij grensoverschrijdende transactie is het extra opletten. Toepassing van het 0%-btw-tarief behoort zeker tot de mogelijkheden, maar tegenwoordig onder strikte voorwaarden. Daarbij maakt het ook nog uit of je binnen of buiten de EU handelt.
Houd bij in- en uitvoer (buiten de EU, dus sinds kort ook het Verenigd Koninkrijk!) rekening met extra papierwerk. Als je zelf verantwoordelijk bent voor het transport en de eventuele in- en uitvoer, dan moet je beschikken over geldige transportdocumenten en vergunningen. Het kan ook verstandig zijn om je tijdig te registreren bij de NVWA en een EORI-nummer aan te vragen bij de douane.
Voor de btw kan het interessant zijn bij de invoer van paarden uit derde landen (waaronder dus ook het Verenigd Koninkrijk) een zogenaamde ‘art. 23-vergunnning’ aan te vragen bij de Belastingdienst. In dat geval ben je de invoer-btw pas verschuldigd met het indienen van je reguliere btw-aangifte. Dit wordt ook wel de verleggingsregeling bij invoer genoemd.
Opfokken van paarden
Onder voorwaarden is toepassing van het 9%-tarief mogelijk. Het moet dan gaan om de zuivere opfok (opgroeien tot een jong volwassen paard) en de africhtingsfase van maximaal zes maanden. De africhtingfase eindigt in ieder geval aan het einde van het vijfde levensjaar van het paard. Het trainen van een paard tot dressuur- of springpaard op B- of een ander niveau behoort niet tot de opfok van paarden.
Heeft een trainer of het opfokbedrijf de paarden tijdelijk bij zich op stal? Dan kan – afhankelijk van de afspraken – soms de gehele vergoeding in aanmerking komen voor het 9%-tarief. De verzorging en het voeren en dergelijke gaan dan als het ware op in de opfokdienst.
Paardrijden/lessen
Als er tegen vergoeding paard wordt gereden of les gegeven, dan kan dat tegen 9% btw. De gedachte is dat de manege (binnen- en/of buitenbak) een sportaccommodatie is. In voorkomende gevallen kan ook het paardrijden buiten de manege tegen het verlaagde btw-tarief.
Vraag het Alfa
Bovenstaande geeft hopelijk een indruk van waar je zoal tegenaan kunt lopen als ondernemer. Neem vooral contact met ons op als je vragen hebt. Zeker als je te maken hebt met afnemers en klanten die niks met de btw kunnen is het zaak om goed na te gaan of je gebruik kunt maken van het verlaagde btw-tarief. En zeker als je investeringsplannen hebt, is het juist nu een goed moment om naar de btw te kijken!