Jeroen van den Hengel
Bedrijfskundig adviseur
088 2531018 | jvdhengel@alfa.nl
2 januari 2024 | Door: Jeroen van den Hengel
Sinds 1 maart 2023 is het voor de mestwetgeving verplicht om bufferstroken langs waterlopen te hebben. Vanaf 2024 hoeft bij droge sloten geen bufferstrook meer aangehouden te worden. De breedte van de bufferstrook hangt af van het type waterloop. De actuele bufferstrokenkaart is vanaf 2024 zichtbaar in Mijn percelen.
Een bufferstrook is een strook grond langs een waterloop, waarop je geen meststoffen mag gebruiken. Vanuit het GLB zijn ook chemische gewasbeschermingsmiddelen en biociden verboden. Er zijn verschillende categorieën waterlopen waarlangs een bufferstrook moet worden aangehouden:
Droge sloten, dat zijn sloten die onder normale omstandigheden altijd droog staan maar na een zware regenbui wel tijdelijk water mogen bevatten, worden formeel niet als waterlopen gezien. Droge sloten vallen daarom niet onder de bufferstrokenregeling.
De breedte van de bufferstrook hangt af van het soort waterloop. In een aantal situaties mag een smallere breedte worden gehanteerd, namelijk als de bufferstrook meer dan 4% van het topografisch areaal beslaat. Dat wordt ‘afschaling’ genoemd. De breedte hoef je niet zelf te bepalen. Dat doet RVO in Mijn percelen.
Verplichte bufferstroken hoef je niet als apart gewasperceel in te tekenen, tenzij er een ander gewas op de bufferstrook staat. Staat op het hele perceel hetzelfde gewas? Dan kun je het perceel met bufferstrook als één gewasperceel registreren. Bufferstroken tellen niet mee voor de mestplaatsingsruimte. In de Gecombineerde opgave 2023 moest je de door RVO berekende oppervlakte van de bufferstroken handmatig in mindering brengen op de voorgestelde oppervlakte mest. Voor de Gecombineerde opgave 2024 wil RVO wel de oppervlakte van de bufferstrook geautomatiseerd van de voorgestelde oppervlakte afhalen. Het blijft hierbij mogelijk om de oppervlakte aan te passen, mocht je het niet eens zijn met de voorgestelde oppervlakte.
Lees ook de eerder verschenen artikelen:
Bufferstroken: wat moet ik daarmee in 2023?
Mestuitrijseizoen, waterlopen en bufferstroken