Banner

Carbon Border Adjustment Mechanism: wetgeving voor koolstof-intensieve goederen

7 augustus 2024 | Door:  Daan Rentenaar

Zodra de maand juli is aangebroken, eindigt het derde kwartaal en betekent het bij de meeste bedrijven dat de kwartaalaangiftes ingediend moeten worden. Zo ook voor het CBAM-aangifte. In een eerder artikel schreven we al uitgebreid over het Carbon Border Adjustment Mechanism (oftewel: CBAM).

De nieuwe wetgeving zorgt ervoor dat bedrijven die bepaalde goederenstromen importeren, elk kwartaal een rapportage op moeten stellen wat iets zegt over de CO2-uitstoot van die goederen. Ondanks dat de wetgeving nog in de transitiefase zit, merken we dat steeds meer bedrijven hier serieus mee aan de slag gaan. Daarom een aantal ‘lessons learned’:

Tot nu toe is het CBAM alleen op een aantal goederenstromen van toepassing. Het CBAM geldt voor de import van goederen vanuit buiten de Europese Unie in de volgende categorieën:

Bij de aangifte is het vervolgens belangrijk om naar de CN code (of goederencode) van de geïmporteerde goederen te kijken of deze binnen het CBAM valt. De wetgeving is op dit moment beperkt tot redelijk ruwe materialen. Zo zijn bepaalde machines die voornamelijk gemaakt zijn van ijzer, staal of aluminium voorlopig vrijgesteld van aangifte.

Het CBAM is voorlopig een middel om een beter idee te krijgen van de CO2-uitstoot van geïmporteerde goederen. Een aantal bedrijven zien inmiddels het nut ervan in om te zoeken naar manieren om de CO2-uitstoot enerzijds nauwkeuriger in beeld te brengen en daardoor minder de standaardwaarden voor emissies te gebruiken. Deze standaardwaarden zijn over het algemeen minder nauwkeurig en vallen hoger uit dan de daadwerkelijk emissies. Anderzijds zoeken dat soort bedrijven naar duurzamere goederen met een lagere uitstoot. Hiermee besparen ze kosten die zij moeten betalen over de CO2-uitstoot.

Ook is het belangrijk om de juiste eHerkenning te hebben met de juiste machtigingen, specifiek de eIDAS. Zie voor meer informatie daarover de website van de Rijksoverheid. De duurzaamheidsadviseur van Alfa kunnen je overigens volledig ontzorgen bij de CBAM-aangifte. Het enige benodigde is een ketenmachtiging, waarmee zij voor jouw bedrijf de aangifte kunnen opstellen. Wil je meer weten over het CBAM of wil je ontzorgd worden bij de CBAM-aangifte? Neem dan contact op met een van onze duurzaamheidsadviseurs.

Daan Rentenaar

Daan Rentenaar

Junior adviseur duurzaamheid

088 2531162 | drentenaar@alfa.nl


Meer over Daan