Stephan de Groot
Adviseur
088 2531125 | sdegroot@alfa.nl
8 april 2022 | Door: Stephan de Groot
Het Noord-Nederlandse bedrijf De Bies Group, een van de grootste zelfstandige verspaners in Nederland met een hightech machinepark, heeft begin april 2022 metaalbewerkingsbedrijf Machine-Metaal-Industrie (MMI) uit Venray overgenomen. Medio 2021 werd Bies zelf overgenomen door investeringsmaatschappij Verenigd Ondernemers Fonds (VOF). De corporate financepraktijk van Alfa Accountants en Adviseurs werd bij beide overnametrajecten actief betrokken voor onder meer het boekenonderzoek. Met de overname van MMI versterkt Bies zijn huidige marktpositie en kunnen werkzaamheden ook relatief gemakkelijk worden ‘uitgeruild’ tussen noord en zuid.
De overname van MMI komt niet uit de lucht vallen. Anthony Degenaar (partner VOF): “We zijn bewust in gesprek gekomen met MMI, omdat dit bedrijf qua profiel uitstekend past bij het soort bedrijven waarin wij willen investeren. Dat zijn gezonde bedrijven in de Nederlandse maakindustrie – specifiek metaalbewerkingsbedrijven – die op zoek zijn naar een geschikte opvolger. Bij ons bezoek aan MMI werd ons gelijk duidelijk dat hun machinepark zeer goed vergelijkbaar is met het machinepark van Bies. In technisch opzicht passen beide bedrijven heel goed bij elkaar. Het gunstige effect daarvan is dat componenten die bijvoorbeeld tijdelijk niet of minder in het noorden geproduceerd kunnen worden, nu uit de machines van het voormalige familiebedrijf in Venray kunnen rollen en vice versa.”
Kamiel Koot (algemeen directeur van de Bies Group): “Bies is uniek vanwege de grootte; we hebben een machinepark waar we heel divers werk kwijt kunnen, van heel klein tot heel groot. Dat laatste kunnen vergelijkbare bedrijven uit de ‘middencategorie’ niet. Daarnaast hebben we een zeer diverse, grote klantenbasis, waarin geen enkele klant echt dominant is. Dat beschermt ons relatief goed tegen economische cycli, waardoor we minder kwetsbaar zijn.” In de samenwerking met VOF is de taakverdeling duidelijk. Kamiel Koot ontfermt zich over de dagelijkse gang van zaken binnen Bies, maar het grote verhaal, de dynamiek van de overname en de grote investeringsbeslissingen die zijn genomen, werden intensief besproken met VOF. Op veel fronten wordt nauw samengewerkt. “VOF is voor mij ook een klankbord, waar ik af en toe ook mijn frustraties kwijt kan en daarvoor heeft Anthony een luisterend oor. We bespreken hoe we de toekomst zien, hoe we verder willen groeien.”
Bij de overname hebben meerdere motieven gespeeld. Anthony Degenaar: “MMI bleek onder meer een geschikte partij vanwege de kwaliteit van hun machinepark. Hun machines zijn ook erg goed onderhouden, daar is echt geen geld op bespaard. Ook vanuit het oogpunt van duurzaamheid is dat een belangrijk gegeven. Bij zo’n overname kijk je ook altijd scherp in hoeverre beide partijen op elkaar lijken qua organisatie. Welke klantgroepen bedienen ze, hoe afhankelijk zijn ze van de markt? Daarnaast gaat er het uiteraard om de andere ‘standaardzaken’, zoals de financiële kant van het verhaal, personeel, aanwezige voorraden, etc. Pluspunt in dit geval is dat MMI nog over een certificaat beschikt dat Bies niet heeft, namelijk het IATF-certificaat (hiermee ben je als bedrijf een gecertificeerd toeleverancier voor de automobielindustrie). Gezien de nabijheid van partijen als DAF is dat een pluspunt.
Hij vervolgt: “Dit is een typische 100%-overname van de aandelen. Voor Peter en Edwin Coppus, de oorspronkelijke eigenaren van MMI, begint hiermee nu een nieuw hoofdstuk. Peter gaat met pensioen en Edwin krijgt een droombaan binnen de Bies Groep. Hij vond techniek namelijk altijd al veel leuker dan zakendoen en wordt nu technisch adviseur voor de hele Bies Group. Daar zijn wij, gezien zijn grote kennis en ervaring, dan ook geweldig blij mee. Ik denk – zonder mezelf op de borst te willen kloppen – dat mkb-bedrijven oprecht een goede investeringspartner aan ons hebben, die ze kunnen vertrouwen. Onze focus op langetermijninvesteringen is in deze markt onze onderscheidende kracht om de deal ook gegund te krijgen. Geen enkele mkb-ondernemer wil zich laten overnemen door een snelle investeringsmaatschappij die ‘even een trucje doet’. En terecht. Wij zijn ons er ook steeds van bewust dat er achter zo’n mkb-bedrijf tientallen gezinnen zitten, die je voorziet in hun zekerheid van leven.”
Hoe ziet jullie strategie eruit richting toekomst? Kamiel Koot: “Een van de grootste uitdagingen voor ons bedrijf is het vinden van personeel. Dat beïnvloedt onze strategie. De moeite om personeel te vinden speelt uiteraard niet exclusief bij metaalbewerkingsbedrijven, je vindt dat in de volle breedte bij technische bedrijven, in de gehele markt. Onze strategie is gebaseerd op groei, maar dan wel groei die geënt is op automatisering, op opdeling van het werk. We willen computers en robots nog meer het werk laten doen.” In die ontwikkeling komt het bedrijf praktische obstakels tegen. Zo is het een groot probleem dat korte productieseries toch nog allemaal ‘met de man’ moet worden gedaan, omdat de omsteltijd van een robot erg lang is. Om die reden heeft Bies nu een systeem met meerdere laden gekocht, waar verschillende producten op kunnen worden gelegd. “Zo kun je een robot flexibel maken om toch verschillende producten te kunnen handelen op 1 machine. Ook kan zo’n machine nu ’s nachts doordraaien. Zo verhoog je je capaciteit.”
De overname van MMI door Bies is nummer vijf in de reeks van overnames waarbij VOF en Alfa samen betrokken zijn. Anthony: “We hebben de eerste deal via Alfa gedaan en daarna hebben we nooit meer een stap opzij gemaakt. Zij zijn een ‘one stop-shop’ voor ons, vanwege alle facetten waarover zij kunnen adviseren: financieel, fiscaal, juridisch, personeel, noem maar op. Daarbij komt dat wij het heel belangrijk vinden dat Alfa de bedrijfsvoering in het mkb snapt en niet te snel corporate denkt. Zij begrijpen dat bij een mkb-bedrijf niet altijd alles helemaal op orde is, dat dingen weleens anders gaan dan verwacht. Maar zij gaan daar slim mee om, zoeken de zaken uit, lossen eventuele problemen op en komen vervolgens met een mooi rapport bij ons. Ook belangrijk: ik heb met Stephan de Groot (overnameadviseur bij Alfa) altijd één vast aanspreekpunt. Als ik een acute vraag heb, kan ik bij hem direct terecht. Óf Stephan heeft het antwoord direct paraat, óf hij komt in no time terug met het antwoord waar ik op zit te wachten, omdat hij direct kan overleggen met collega-specialisten binnen Alfa op het betreffende vakgebied. Daardoor kunnen we snel schakelen. Het antwoord kan ik meteen meenemen aan de onderhandelingstafel. Ik heb daardoor altijd het gevoel dat ik met een goed, compleet beeld het gesprek in ga.”
Hoe ervaart Stephan de Groot de samenwerking met VOF en Bies? “Wij waarderen het snelle schakelen met hen. We voeren goede inhoudelijke discussies met elkaar, waardoor we samen tot mooie uitkomsten en oplossingen opkomen. Ook ik leer daar nog iedere keer in bij. Het is toch ‘Waarom doen we het niet zus of zo? Wat als we…” Dat helpt ons om er een volgende keer nog scherper mee om te gaan, de lat steeds een stukje hoger te leggen. Voor ons is het de uitdaging om in korte tijd goed en snel te schakelen en een goed overzicht te krijgen van de over te nemen onderneming en de belangen die daarbij spelen. De belangrijkste taak is het boekenonderzoek, waarvoor we hoofdzakelijk worden ingevlogen. Dat moét op tijd klaar zijn. De juiste aandachtspunten moeten eruit komen, op een begrijpelijke manier. Anthony moet daar aan de onderhandelingstafel chocola van kunnen maken, zodat hij dat direct mee kan nemen in de deal.”
Alfa wordt voor de vijfde keer door VOF betrokken bij een overname, betekent dit dat elke volgende overname hierdoor ook steeds gemakkelijker wordt? Het antwoord van Anthony laat nog geen seconde op zich wachten: “Nee, dat is niet waar! De samenwerking wél, omdat je weet wat je aan elkaar hebt, maar de deal zelf….dat is iedere keer weer een verrassing. Je kunt het zo gek niet benoemen, of er komt altijd wel weer een apart probleem naar boven!”