Dien je Gecombineerde opgave uiterlijk 15 juni in, en loop geen GLB-subsidies mis
30 mei 2023 | Door: Tjalling Dekker
‘Na regen komt zonneschijn’, dat doet het jaar 2023 op dit moment goed voorkomen. Landbouwers zijn dit jaar laat op gang gekomen door een nat voorjaar. Nu het mooie weer is aangebroken, kon er de afgelopen weken eindelijk worden gemaaid en gezaaid. Mogelijk verlies je door alle drukte op het land de Gecombineerde opgave uit het oog, en dat is riskant voor het behalen van de deadline. Volgens RVO-statistieken is tot de laatste week van mei nog maar de helft van alle opgaven ingestuurd. Moet jij de Gecombineerde opgave ook nog indienen? Zorg er dan voor dat je dit op tijd doet!
Eén dag te laat? Geen GLB-subsidie!
Voorheen was er een kortingsperiode van kracht wanneer je de opgave indiende na 15 mei. Zo was het mogelijk om na de uiterste datum nog percelen toe te voegen of te vergroten. Dit jaar is de deadline voor het indienen van de opgave verschoven van 15 mei naar 15 juni (lees: ‘Uitstel Gecombineerde opgave na dringende oproep adviseurs’). In tegenstelling tot voorgaande jaren, is er in het nieuwe GLB niet langer sprake van een een kortingsperiode. Het is daarom van groot belang dat uiterlijk 15 juni de Gecombineerde opgave is ingediend. Ben je een dag te laat, dan word je niet gekort op je uitbetaling, maar loop je direct alle GLB-subsidies mis!
Eco-regeling
Naast aanmelding voor de basispremie van 274 euro, geef je in de Gecombineerde opgave ook aan of je mee wilt doen aan de eco-regeling met een premie van 60, 100 of 200 euro per hectare. De eco-activiteiten bepalen of je voldoet aan de instapeis en of je een premie ontvangt in de categorie brons, zilver of goud. Na 15 juni kun je nog wel eco-activiteiten intrekken in de definitieve subsidieaanvraag tussen 15 oktober en 30 november, maar niet meer toevoegen. Mocht je daarom twijfelen over de haalbaarheid van een eco-activiteit, dan doe je er verstandig aan deze nu wel op te geven. Houdt er wel rekening mee dat het intrekken van een eco-activiteit kan resulteren in een uitbetaling in een lagere categorie.
Oproep aan de minister
Wij maken ons hard voor landbouwers. Daarom heeft Alfa via de Vereniging van accountants- en belastingadviesbureaus (VLB) recent opnieuw een brief naar de minister gestuurd, waarin wij onze grote zorgen uiten. Het eerder verleende uitstel heeft de nodige verlichting gegeven. Maar gelet op de aanhoudende onduidelijkheden in de GLB-regelgeving, tussentijdse beleidswijzigingen en systeemstoringen, is het voor landbouwers en hun adviseurs op dit moment nog steeds onmogelijk om een juiste en volledige opgave te doen. Wij zien hierin ook geen verbetering optreden richting de nieuwe einddatum van 15 juni.
Daarom pleit de VLB bij LNV voor de mogelijkheid dat landbouwers tot en met 30 november een exacte en eventueel aangepaste aanvraag kunnen doen. De toezegging dat er bij niet-nakoming in 2023 in principe alleen waarschuwingen worden gegeven en geen sancties, is voor ons volstrekt onvoldoende. Wij willen voorkomen dat landbouwers ten onrechte (een deel van) de GLB-subsidies niet zullen ontvangen. De nieuwe systematiek, met eerst een deelnamemelding uiterlijk 15 juni, gevolgd door een definitieve aanvraag in de periode 15 oktober-30 november, biedt juist de mogelijkheid om onvermijdelijke onvolkomenheden in de Gecombineerde opgave te herstellen. Voor nu is het wel belangrijk dat je de opgave uiterlijk 15 juni instuurt.
Heb je vragen over het indienen van de Opgave? Of wil je jouw eco-regeling optimaliseren? Neem dan gerust contact op met één van onze adviseurs uit jouw regio. Wij helpen je graag verder!