Banner

Focus op de geitenhouderij (1): houd grip op je financiën

5 november 2020 | Door:  Henk Overbeek

Net als alle andere agrarische sectoren keek ook de geitenhouderij met zorg naar de toekomst toen corona uitbrak. Maar na ruim een half jaar kan de conclusie zijn dat de impact meevalt. In vier artikelen laat Alfa het licht schijnen over de geitenhouderij. In dit eerste deel: hoe houd je je financiële positie in het oog?

Na een enerverend eind van 2019 met trekkers op de weg en veel beweging in de markt, hielden we in maart ons hart vast: wat er zou gebeuren in onze economie? Zuid-Europa lag helemaal plat en de horeca moest zijn deuren sluiten. Nu lijkt dit zich te herhalen en gaan we een tweede en - laten we hopen - minder erge golf in.

Stijgende melkprijs  

De geitensector zag dit in maart met de nodige angst voorbijkomen. De sector zag net weer wat positieve ontwikkelingen. De melkprijs was na drie jaar van dalende prijzen weer aan het stijgen. Wat zou er met de prijzen gebeuren? De jaren ervoor waren natuurlijk niet slecht geweest, maar de neerwaartse trend was omgebogen.

Trend zet zich voort

Recent is bekendgemaakt dat de lange termijn melkprijs wordt gesteld op  58 euro per 100 kg melk. Deze is dus weer 2 euro hoger dan voorheen. Het saldo per geit op lange termijn wordt verwacht op 288 euro. Dan is het zeker goed te zien dat de huidige prijzen hier toch structureel fors boven zitten en dat de stijgende trend zich voortgezet heeft. De meeste melkprijzen liggen toch boven de 70 euro per 100 kg melk.

De zorg die in het voorjaar overheerste lijkt dus mee te vallen of in ieder geval niet tegen te vallen. De opbrengsten blijven goed en er kan worden doorontwikkeld om een goede toekomst in te gaan. De impact van corona lijkt erg mee te vallen.

Twee vragen

Dan kom je wel bij de discussie die wij continu bij onze klanten hebben en daarin keren telkens zijn twee vragen terug:

1. Hoe sta ik er nu voor?
2. Hoe kan ik nog voorkomen dat ik veel belasting ga betalen ?

Btw-periode goed moment!

Punt 1, hoe sta ik er nu voor, is op zich makkelijk te beantwoorden. Hiervoor moet je inzicht krijgen in wat je financiële positie tot nu toe ongeveer is. Let op, je banksaldo is daar niet leidend in. We weten van de afgelopen jaren dat er goed wordt verdiend in de geitenhouderij en dat er forse belastingaanslagen kunnen komen. Op jaarbasis kun je hier goed ons bedrijfsanalysesysteem BAS voor gebruiken, maar nu is een tussentijdse BAS de uitkomst. Na de btw-periode heb je dus inzicht in het voorlopige resultaat, rekening houdend met afschrijvingen en voorraden.

Te veel belasting

Wat is eigenlijk ‘te veel belasting’? Je kunt dit jaar besparen, maar dan moet je wel zeker weten dat je volgend jaar niet een tarief hoger gaat betalen. Wat kan hier praktisch? Stel jezelf daarvoor de volgende vragen:

  1. Wat voor onderhoud kan er nog plaatsvinden?
  2. Wat voor (nuttige) investeringen kan ik doen? Zitten hier nog zaken tussen die voor de investeringsaftrek handig zijn?
  3. Kan ik nog wat (online) opleidingen (zoals scholingskosten) volgen?
  4. Kan ik nog investeren om mijn afzet te verbreden?

Op deze wijze kom je niet voor verrassingen te staan. Kan er dan nog meer?

Ja, je kunt je ondernemingsstructuur tegen het licht houden. Hier kom ik in het volgende artikel op terug. Bekijk ook de vlog over duurzaam investeren in de geitenhouderij

Henk Overbeek

Henk Overbeek

Directeur agrarisch en bedrijfskunde

088 253 1418 | hoverbeek@alfa.nl


Meer over Henk