Banner

Help mij, werkgever! Ik kan mijn rekeningen niet meer betalen

19 oktober 2022 | Door:  Patricia ter Haar

We horen het elke dag: de kosten van energie en voeding rijzen de pan uit. Maar ook zaken als huisvesting, zorg en kleding worden duurder. Werknemers die in het verleden prima met hun salaris uitkwamen, hebben nu moeite de eindjes aan elkaar te knopen en besparen zelfs op zorgkosten, omdat ze het eigen risico niet meer kunnen dragen.

Heb je werknemers die met deze vraag worstelen? Wat kun je er dan als werkgever aan doen? Hieronder geven we je een paar handvatten.

Flexibele arbeidsvoorwaarden

Wellicht heb je in het verleden je werknemers de mogelijkheid gegeven om meer vakantiedagen te kopen. Of voor een (lease) auto of leasefiets te kiezen. Geef je werknemers dan nu de mogelijkheid om deze keuze te herroepen en voor een beloning in meer geld te kiezen. Lees hier meer over in dit artikel. Kijk wel even in de cafetariaovereenkomst of in de CAO wat over tussentijdse beëindiging is afgesproken!

Verkopen vakantiedagen

Ook als je geen cafetariasysteem hebt, kun je de werknemer de mogelijkheid bieden om zijn bovenwettelijke vakantiedagen te verkopen. De wettelijke vakantiedagen (viermaal de gebruikelijke arbeidstijd per week) mogen niet tussentijds verkocht worden.

Werkkostenregeling

Wellicht heeft de werknemer eenmalig meer geld nodig om een rekening te betalen of wil hij graag iets in zijn huis aanpassen, waardoor zijn energielasten lager worden. Als werkgever kun je niet zomaar onbelast een bijdrage doen. Wel kun je bepaalde kosten onbelast vergoeden via de vrije ruimte van de werkkostenregeling. In dit artikel staat meer informatie over de werkkostenregeling

Tot een totaal bedrag van € 2.400 per werknemer per jaar kun je vergoeden of verstrekken, zonder dat je moet aantonen dat het als werkgever gebruikelijk is om zo’n vergoeding of verstrekking aan je werknemer te geven. Hou hierbij wel rekening met je vrije ruimte. Bij overschrijding hiervan betaal je als werkgever alsnog 80 procent eindheffing!

Meer uren werken

Komt de werknemer structureel geld tekort, kijk dan of je als werkgever de beschikbare arbeid zo kunt organiseren dat de werknemer meer uren kan werken.

Voorschot vakantiegeld

Werknemers zullen misschien vragen om tussentijds hun vakantiegeld uit te laten betalen. Natuurlijk kan dat een mogelijkheid zijn om snel aan extra geld te komen. Wijs je werknemers er dan wel op dat dit consequenties heeft voor de omvang van het “extraatje” dat ze volgend jaar krijgen.

Gevolgen meer salaris in geld

Wellicht heeft een werknemer nu recht op zorgtoeslag en/of huurtoeslag. Wijs hem er dan wel op dat als hij meer arbeidsvoorwaarden in geld laat omzetten (of bijvoorbeeld tussentijds zijn vakantiegeld laat uitkeren) dit gevolgen kan hebben voor de hoogte van deze toeslagen.

Maar wat nou als de werknemer grotere schulden heeft?

Er zijn meestal wel signalen die wijzen op schuldproblemen. Wellicht vraagt hij vaak een voorschot, leent geld van collega’s of staat er regelmatig een deurwaarder op de stoep. Natuurlijk heb je gelijk als je zegt dat een werknemer zelf verantwoordelijk is maar in de praktijk kan het hebben van schulden ook leiden tot een verminderde arbeidsproductiviteit of een hoger ziekteverzuim. Wellicht kun je hem helpen door een budgetcoach in te schakelen. Wil je hier meer over weten? Lees dan onze publicatie hierover.

Je ziet dat je als werkgever toch vaak meer kunt doen dan je in eerste instantie denkt. Je adviseur bij Alfa kan je ondersteunen bij het zoeken naar oplossingen in jouw specifieke situatie. Neem vrijblijvend contact op met je adviseur.

Patricia ter Haar

Patricia ter Haar

Stafadviseur Vaktechniek en Compliance

088 2531522 | pterhaar@alfa.nl


Meer over Patricia